A múlt és a jövő találkozott a Tel-Aviv divathéten

2015. november 02.
Bár talán sokan azt feltételezik, hogy egy bő fél évszázados országban nem beszélhetünk valódi divattörténelemről, a valóságban Tel-Aviv - becenevén a Fehér Város - valódi stílus-fellegvár. A Shenkar művészeti iskolát nemzetközi porondon is a világ öt legjobb divatakadémiájaként tartják számon.


Shenkar iskola

Nem csoda, hogy a legnagyobb tervezők érkeznek évről évre megcsodálni a végzősök vizsgakollekcióit a Gindi TLV Fashion Weeken. Donna Karan, Roberto Cavalli, és a Moschino emberei szakértő szemmel figyelik az ígéretes tehetségek munkáit – akiknek kollekciói a divathét első napján vonulnak fel a kifutón. A TLV Fashion Week zászlóvivői számára nem csak a már mesés karriert befutott dizájnerek fontosak: a Shenkar tanulói mellett a feltörekvő tervezőket is bemutatják a nagyvilágnak. Az „Upcoming Designers” szekcióban olyan alkotók mutathatták be kreációikat, akik kevesebb, mint öt éve alapították meg divatházukat. Közülük különösen izgalmas kollekciót mutatott be a Northern Star – a geometrikus hímzésekkel tarkított, mégis – a szó legjobb ételmében – egyszerű szabásvonalak évek óta a tel-avivi nők kedvencei, ám Nadav Rosenberg – a márka tervezője és megálmodója idén először a férfiakra is gondolt.

„Upcoming Designers” szekció – Muslin Brothers

Az „up and coming” dizájnerek közül kitűnt a Commom Raven label – melyek fiatal tervezője szemmel láthatóan szeret szembemenni az elvárásokkal. A vallásos ortodox zsidó, katolikus és muzulmán viselet inspirálta, ám a hagyományőrzés mellett a kedélyek tudatos borzolása is sajátja: a ruhák egyszerre tradicionálisak, és zavarba ejtően szexik. Ha pedig mindez nem volna elég, a tervezőnő hatalmas, csillogó aranyfülbevalókkal egészitette ki a modellek outfitjeit, mely a zsidóságot szimbolizáló Dávid-csillagot kombinálta az iszlám kultúrkör holdsarlójával, és a katolicizmus keresztjével. Rachel Cohen – a brand megálmodója, lelke, és tervezője nem csak a kollekciót illetően döntött a járatlan út mellett: ahelyett, hogy a városközpont „divatsugárútja”, a Dizengof valamelyik elegáns üzletét bérelte volna ki, az óváros ütött-kopott bolhapiacán, régi popcorn-automatákat és vintage fagylaltoskocsikat kínáló boltok közé ékelt stúdiójában várja a vásárlókat.


Tovale


Tovale

A legifjabbak mellett persze a szakma „nagy öregei” is bizonyíthatták: szellemben frissnek maradni, átlátni a kurrens vásárlói igényeket koránt sem a fiatal tehetségek privilégiumai. Szomorú látni, hogy a nagy divatesemények időnként megfeledkeznek azokról, akik „megágyaztak” az aktuálisan trendi dizájnereknek – ezért volt üdítő látni, hogy a TLV Fashion Week szervezői hiszik és vallják, a régi motorosokbak továbbra is helyük van a szakmában. Tovale – a Fehér Város „Vivienne Westwoodja” például a Pumával együttműködve tervezett kapszula kollekciót, Dorin Frankfurt pedig – aki évtizedek óta üzemeltet butikokat Jeruzsálemtől Tel-Avivig az összes nagyvárosban, és már 1985-ben üzletet nyitott Londonban – az ötvenesévek halhatatlan klasszikusát, a cigaretta-nadrágot hozta vissza a kifutóra, ujjatlan tunikákkal kiegészítve.


Dorin Frankfurt


Dorin Frankfurt

Régmúlt és jövő, realisztikus jelenkor és elképzelt, párhuzamos valóságok találkoztak a Gindi TLV Fashion Week néhány napja során – ami cseppet sem meglepő egy olyan városban, ahol a luxus felhőkarcoló szomszédságában düledező viskó állhat, és ahol a divathétnek otthont adó hangár valójában egy csak jövőre nyíló bevásárlóközpont váza, amelynek varázsa éppen ebben az indusztriális és luxus kontradikcióban rejlik. Vörös szőnyeg a vasbetonon, acélrácsra erősített kristály csillárok a mennyezeten, és a zsidó és arab kultúrkör keveredése a kifutón, melyek egyszerre határozzák meg egy kicsike ország nagyon is aktuális karakterét, és igyekeznek életben tartani rég letűnt korok emlékeit. Olyan korokét, amelyekben zsidónak, vagy muzulmánnak lenni nem jelentett társadalmi provokációt.
A ma emberének racionalitáson alapuló érzékenysége és a múlt szellemeinek vallásos áhítata. Dualizmus, és békés együtt élés – ébredező alternatív valóság, vagy elbukott filozófia, melyet messze fújt a sivatagi szél? Akárhogy is, egy bizonyos: ahogy a évtizedeken át mellőzött trendek is időről időre visszaköszönnek, az elveszettnek hitt eszmék is újra divatba jöhetnek.

Szerző: Steiner Kristóf

A szerző Facebook-oldala: ITT!