Fából készült ezüstös csodák

2015. november 03.
A NISE' Design két tervezője ékszereikben a fa természetességét ötvözik színes műgyantával, amit aztán ezüsttel egészítenek ki. A PandArte bloggere most őket mutatja be nektek.

A márka alapítói

Gyöngyi a Budapesti Szolgáltató- és Kézművesipari Szakképző Iskolában tanulta meg az ötvös aranyműves szakmát, jelenleg pedig az Óbudai Egyetem Ipari termék- és formatervező szakának végzős hallgatója. Eszter szintén a „Práterben” tanult, majd elvégzett egy gazdasági főiskolát, jelenleg ötvösként dolgozik.

Az egymásra találás

„Érdekes egybeesések sorozata vezetett hozzá. A későbbiek során derült ki, hogy párhuzamos mederben haladt az életünk, és nem csak az események, hanem a helyszínek szempontjából is. Az általános iskolát egymástól 10 méterre lévő iskolákban jártuk ki, de itt még nem találkoztunk egymással. Később közös ismerősök mutattak be egymásnak minket, ezek után pedig teljesen véletlenül egyszerre kezdtük el az ötvös képzést, ahol jó barátság alakult ki kettőnk között” – meséli Gyöngyi.

Ki találta ki, hogy ilyen ékszereket készítsetek?

Már régóta terveztük, hogy szeretnénk létrehozni egy ékszerkollekciót/márkát. Tudatos, közös tervezés során alakult ki, hogy ezekből az alapanyagokból készítsünk ékszereket.

Honnan jött az ötlet, és mi vonzott titeket a fában, valamint a műgyantában?

Úgy gondoltuk, hogy egy ékszert jelentősen meghatároz az alapanyagok minősége, így az nem volt kérdés, hogy valamilyen nemesfémmel szeretnénk dolgozni. Az ezüstre esett a választásunk. A rideg fém ellenpontjaként pedig elég gyorsan rátaláltunk a fára, mivel csodásan megmunkálható, önmagában is gyönyörű természet adta csoda. Már csak az volt a kérdés, hogy mi az, ami különlegessé és egységessé teszi ezt a két anyagot. Eszter egy építőipari cégnél volt gyakornok, ahol találkozott az ipari padlókkal, Gyöngyi pedig éppen egy lakásfelújítás közepén volt és egy ilyen témájú beszélgetésünk kapcsán pattant ki a műgyanta, mint alapanyag… Akkor egyértelművé vált, hogy ezt kerestük. Tökéletesen integrálható különböző közegekbe, kezdeti folyékony állapota miatt pedig sokkal több lehetőséget biztosít, mint szilárd társai. Színezés és megmunkálás után, pedig gyakorlatilag olyan mintha élne. Ez az anyag végtelen lehetőséget biztosít.

Milyen fákkal dolgoztok?

Nagyrészt egzotikus fákkal dolgozunk. Két fő alapanyagunk a wenge és a zebrano fa, melyek Afrikából származnak. Ezen kívül rózsafa gyökérrel, palisanderrel, pálmával és még sorolhatnánk… A lényeg, hogy erezetében, színében legyen valami plusz. Ha ezt egy tölgyben találjuk meg, akkor azt használjuk fel.

A tervezésen kívül még miből veszitek ki a részeteket az ékszerek elkészítésénél?

Mi csináljuk az ékszereinket. Az ezüst alkatrészektől kezdve, a fa fűrészelésén át, egészen a műgyanta öntéséig, színezéséig. Kivételt képez a GEOM kollekciónk geometrikus mintázatának kivágása, amelyet lézerrel vágatunk ki. Kezdetben kézzel vágtuk ki ezeket is, de sajnos rá kellett jönnünk, hogy ez időben nem megfizethető, viszont a fa további megmunkálása továbbra is kézi munkával történik.

Hogyan osztjátok fel a feladatokat egymás között?

Nagyon jól tudunk együtt dolgozni. Mindkettőnknek megvannak az erősségei, amit ki is használunk és ennek fényében osztjuk fel a munkát. Semmilyen munkafolyamat nem kizárólagosan egyikünké vagy a másikunké. Mindenből kivesszük a részünket. Eszter édesanyja műhelyében ötvösként dolgozik így az ezüst részek kialakítása nagyobb részben az ő reszortja, Gyöngyi pedig a fa részek kialakításával és színezéssel foglalkozik inkább. A tervezést 70-30%-ban Gyöngyi csinálja, de minden döntésünk közös. Az ötleteket megvitatjuk és egymásra építve, ötletelve alakul ki a végső termék.

Őszre milyen újdonsággal készültetek?

Most jött ki az új kollekciónk a VORTEX, melyet az örvények ihlettek. Az örvény dinamizmusát és erejét a színek játékával szeretnénk tompítani, hogy egy nőiesen lágy, légies ékszert kapjunk. Egy pillanatképre törekedtünk, mely mégis él.

Hol lehet megtalálni az ékszereiteket?

A wonderLab-ben, a MONO-ban és most már a LAONI la STORE üzletében is megtalálhatóak vagyunk, valamint a Facebook-oldalunkon, vagy emailen keresztül is fel lehet venni velünk a kapcsolatot.

PandArte: „Az én személyes kedvencem ez a limitált kiadású nyaklánc, ami rózsafa gyökérből készült.”