Környezettudatos upcycling elv a divatban

2015. november 24.
A józanész azonnali megálljt parancsol; ez ihlette a 2015-16-os AWARE by PRINTA 'Kosz' kollekciót is.

Egyre feszítettebb a fast fashion által diktált tempó és tudtunkon kívül is könnyen képes kényszeres fogyasztókká tenni minket. Évente 150 milliárd ruhadarab legyártása hatalmas öko-lábnyomot hagy Földünk lábtörlőjén, a ‘gyorsan-sokat-olcsón’ vásárlási elv pedig sáros cipőként szennyezi be bolygónk szőnyegét

A józanész azonnali megálljt parancsol; ez ihlette a 2015-16-os AWARE by PRINTA ‘Kosz’ kollekciót is. A túlfogyasztás csökkentése és az ámokfutó divat sebességének mérséklése vezérelte a márkát az idei gyűjtemény elkészítésekor.

A környezettudatos ‘upcycling’ elvet követve újra hasznossá tették a levetett, megunt vagy eredeti formájában már hasznavehetetlen anyagdarabokat és nem a környezetet, hanem magát a ruhát koszolták össze egyedi szitanyomott printekkel. Formabontó ruháink visszafogott, szürke-­fekete színűek, melyeket teljes mértékben újrahasznosított férfiingekből és ágynemű huzatból készítettünk és kivételes szabási technikával tettek minden darabot újszerűvé. A sötétkék árnyalataiban játszanak a gyűjtemény azon darabjai, melyeket hibás pamuttextilből, férfiingekből és használt farmeranyagokból kreáltak. A különböző textildarabokat pedig szitázott nyomatokkal kötötték össze a különleges hatás elérése érdekében, majd vintage csipke gallérokkal vagy csipketerítőkkel egészítették ki őket egyenként.

A galériáért kattints a képre!

Az újrahasznosított pamutfonalból kötötték sportos maxi pólóikat és pulóvereiket. Esőkabátjaik anyaga nemrég siklóernyő ugrásnál tett jó szolgálatot, vastag téli kabát pedig egykor hálózsákként a katonai túlélő felszerelés részét képezte. Kiegészítők is tartoznak a kollekcióhoz; kézzel kötött sapkák régi gyapjúfonalból, a táskák pedig újrahasznosított bőrkabátujjból, bőrszoknyából és nadrágból varródtak. Legújabb kis táska modellük négyzet alakú, mely ízlés, hangulat és alkalom függvényében könnyen átalakítható téglalap vagy háromszög alakúvá.

Fotó: Szalay Krisztina
Modellek: Tóth Bori
Smink: Bartos Anita

Hol: printa.hu