A leghasznosabb stylist tippek modelleknek!

2015. december 02.
A divatvilág legfontosabb területe tagadhatatlanul a fotózásé. A modellek nem kevés gyakorlás eredményeként festenek olyan csodásan a képeken. Bár az is igaz, hogy őket szakmai gárda segíti. A White Model Management stylistja, Horváth Ottó néhány jó tanáccsal szolgál, melyeket érdemes megszívlelni modelleknek és amatőröknek egyaránt.

Bár valóban léteznek olyan szerencsések, akiket „imád a kamera”, a jó hír az, hogy a modellek trükkjeit bárki megtanulhatja. Aki nem csak a nyaraláson készült képeken szeretne csillogni, hanem komolyabban érdeklődik a modellszakma iránt, érdemes ellátogatnia egy-egy castingra. De nagyon fontos, hogy hiteles ügynökséget válasszunk. A White Model Management csapata folyamatosan várja az új arcokat próbafotózásra, minden héten, péntek délutánonként, nyílt casting keretében.

Az ügynökség stylistja, Horváth Ottó betekintést enged nemcsak a divatfotózás kulisszái mögé, de hasznos tanácsait érdemes mindenkinek megfogadni, aki szeretne jobban mutatni a következő családi fotózáson, vagy a következő profilképén. Mindazoknak pedig kötelező olvasmány, akik modellkarrierre vágynak!

Egy divatfotózáson a stylist elsősorban a megfelelő ruhákért és kiegészítőkért felelős, illetve még sok másért is, amik nagyrészt a fotózás jellegétől függnek. Alapvetően 3 típusú fotózást különböztethetünk meg, mindegyik esetében más szempontok kerülnek előtérbe.

„A modell-jelöltek tesztfotózásán a legfontosabb, hogy a modell erősségeit hangsúlyozzuk minimál, egyszerű szabású ruhákkal. Amikor saját divatanyaghoz készítünk képeket, általában a fotós és/vagy a stylist az, aki kitalálja a koncepciót, és annak megfelelően gyűjtünk ruhákat, kiegészítőket, illetve mi vagyunk azok, akik koordináljuk a sminkest és a fodrászt, hogy munkájuk összhangban legyen a témával.

A kampányfotónál az ügyfél kérése a fő szempont

Egy kampányfotózás esetében viszont a megrendelő kérését, elképzelését kell figyelembe venni, és annak megfelelően kell kialakítani az arculatot, például úngynevezett moodboardok segítségével. Ezek tulajdonképpen olyan képek, melyek segítenek átadni a téma hangulatát, és inspirációt adnak a stáb tagjainak” – fogalmazott Horváth Ottó. Elárulta, ő maga jobban szereti a dinamikus képeket, mint a statikus beállításokat, mivel azok sokkal érdekesebbek, izgalmasabbak lehetnek.


Cara Delevingne és Kate Moos igazi profik a Mango kampányában (Profimedia – Red Dot)

Vannak jól bevált trükkök, melyeket nemcsak a modellek, de bárki bevethet, ha jól akar mutatni egy képen. Horváth Ottó elsőszámú tippje, hogy álljunk keresztbe tett lábbal, úgymond pipiskedve, mivel az optikailag megnyújtja és vékonyítja a testet. „Fontos, hogy tudjuk, melyik a jobb profilunk. Ezen kívül gyakran kérik fotósok a modellektől, harapjanak a hátsó fogukra, nyissák ki résnyire az ajkukat és nyújtsák ki a nyakukat. Ettől ugyanis kontúrosabbnak és vékonyabbnak fog tűnni az arc a fotón” – árulta el Horváth Ottó.

„Mellőzük a ma olyan népszerű csücsörítést, műszempillát, műkörmöt és gyakorlatilag mindent, ami műnek hat, maradjunk a természetes képeknél, ahol leginkább ki tudjuk hangsúlyozni előnyeinket, és fontos, hogy mindig hallgassunk a fotósra! Ez még a nem profi fotósok esetében is igaz, hiszen ő az, aki kívülről lát bennünket.” – folytatta. „Nem csak a modellek, de a hétköznapi emberek számára sem ajánlatos alulról fotózni, mivel azok csak igen ritkán sikerül jól. Mindig figyeljünk a fényekre is, nappal szembe soha ne fotózzunk!”- javasolta Horváth Ottó, aki szerint a legfontosabb a természetesség és az, hogy mindig ügyeljünk arra, hogy mit kommunikálunk a képpel, mert az alapján fognak első látásra megítélni!