Stílusos mamikból gyermekruha-tervezők

2016. január 28.
Néhány évvel ezelőtt itthon alig találtunk az unalmas tömegcuccok között menő, egyedi ruhát gyerekeknek, most pedig máris három anyukát mutathatunk be, akik piacra dobták saját gyermekruhamárkájukat.

Három fiatal, stílusos anyuka, Debreczeni Dóri, Smaltig Dalma és Vadas Szandra. Négy cuki gyerek, Zalán, Szofi, Szonja és Attila. Több ezer követő a közösségi oldalon. Ami pedig a stílusosságukon kívül közös bennük, hogy mindhárman szinte egyszerre vágtak bele egy új projektbe: gyerekruha tervezéssel foglalkoznak. Hiába ismerik egymást, nem lesznek egymás konkurenciái, hiszen mindhárman egészen más stílust képviselnek. A ruhák készítésében a fő szempont viszont mindhármuknál ugyanaz: a ruhák ne csak divatosak legyenek, hanem kényelmesen is érezzék magukat benne a kicsik.

Zaries by Debreczeni Dóri

Aki egy picit is otthonosan mozog a divat világában, régóta ismerheti Debreczeni Dórit, ugyanis már több mint 17 éves modell-karrier áll mögötte. „Körbejártam a világot, kisebb és nagyobb divatházaknak voltam a modellje és reklámarca. Közben marketing és közgazdász diplomát szereztem, de a divat iránti szerelem és az alkotó vágyam nem csitult. Négy évvel ezelőtt befektetőként társultam egy magyar divattervezőhöz. Nagyon jól haladtunk, de közben várandós lettem Zalán fiammal, aki innentől kezdve az életem középpontja lett, így különváltunk”- meséli Dóri.

„Hogy jött nálam a ruhatervezés? Sok oldalról megközelíthetem a kérdést. Talán a legegyszerűbb, hogy a családom felől. Édesanyámnak egy közel hatvanfős, jelmezkészítő varrodája van, ami természetesen sok-sok év alatt fejlődött ide, így mondhatom, hogy cérnák és anyagok között nőttem fel. Édesanyám tizenéves kora óta dolgozik a szakmában, ma már csak jelmeztervezőként és szinte csak külföldre dolgozik.”

A teljes galériáért kattints a képre!

Dóri kisfia, Zalán most lesz 2 éves, ezért elérkezettnek látta az időt, hogy belevágjon egy saját vállalkozásba, amelyben egyértelmű, hogy a kisfia inspirálta. Szerette volna Zalánt minimál stílusú, letisztult, mégis vidám, kényelmes ruhákba öltöztetni, így először egy-egy darabot készített neki, majd miután több ismerősének is megtetszettek a ruhácskák, beindult egy kis szériás manufaktúra. Ezt fejlesztette aztán tovább, és fektette üzleti alapokra. „A termékeket én álmodom és tervezem meg, de természetesen inspirálnak a külföldi trendek. A kivitelezésben édesanyám nemzetközi szintű varrodája segít.”

A márknév a Zaries nevet kapta, amely az Aries (Kos csillagjegy) és Zalán nevének összefonódásából jött létre. Dóri egyelőre a 0-3 éves korosztály számára tervez ruhákat, de a jövőben nemcsak a termékválasztékot, de a korcsoportot is szeretné bővíteni.

Fotó: Debreczeni Zita Photography

Purple Punk by Smaltig Dalma

Smaltig Dalma is népszerű a fiatal lányok, anyukák körében. Szuper outfitjei miatt sokan kedvelik A little chic nevű blogját. Dalma azt meséli, régóta kacsingatott a ruhatervezés felé, de eddig nem mert belevágni. Persze még mindig kicsit félve indul neki a dolgoknak, ezen a hozzáálláson mindenképp szeretne változtatni. Pedig a családja és a barátai rengeteget bíztatták.

„Szofi születése után rálátásom lett a gyermekruhákra, és azt vettem észre, hogy mindenki ugyanott vásárol, ezért a gyerekek „ugyanúgy néznek” ki. Olyan terveket szerettem volna készíteni, amely egy trendi anyuka öltözködésének kicsinyített mása is lehetne. Hogy a mamák és a babák akár össze is öltözhessenek…” Dalma saját maga tervezi a ruhákat, és egy hazai varrodával dolgozik együtt. A csapat szuper, így a munka is gördülékenyen halad.

A teljes galériáért kattints a képre!

De honnan jött a Purple Punk márkanév? „A nevünk lila punkot jelent, de az igazi jelentése a lányomra vezethető vissza. Szofi nagyon vagány kis csaj és van „pár” tárgy körülötte, ami lila, hát így született meg a márkanév.”

Dalmát nagyon inspirálják a norvég tervezők és anyukák, szereti azt a fajta dizájnt, amiben ők élnek, ahogyan öltözködnek, illetve öltöztetik a babájukat. A Purple Punk elsősorban az 1-6 éves korosztályt célozta meg. „A minták mind a saját elképzeléseim. Sok színt használtam: fekete, szürke, fehér, bordó, keki és a púderrózsaszín. Utóbbi azt gondolom elmaradhatatlan a legtöbb kislány ruhatárából.”

Fotó: 2lenses

Sandravadas Kids by Vadas Szandra

Vadas Szandra nevét eddig gyönyörű menyasszonyi ruhák kapcsán hallhattuk. Sokáig Budapest belvárosában volt exkluzív showroomja. A második gyermeke születése után aztán úgy döntött, felhagy mindennel, és száz százalékban csak az anyaságra koncetrál, kiélvezi annak minden örömét. A kislánya születése ébresztette rá, hogy igazán mivel szeretne foglalkozni. Így született meg „harmadik gyermeke” a Sandravadas Kids.

„Mivel magam is édesanya vagyok, nagyon foglalkoztat a gyermekruha divat. Sajnos sokszor nem találtam olyat, amit szerettem volna, ezért úgy döntöttem, kipróbálom magam ezen a területen is a menyasszonyi ruhák után. Először csak a saját gyermekeimnek terveztem, aztán rájöttem, hogy ez a fajta tervezés az, amit a legjobban élvezek. Mivel imádom a kicsiket, ezt úgy érzem, szívvel-lélekkel tudom csinálni.”

A teljes galériáért kattints a képre!

A ruhákat Szandra tervezi, amelyek 6 hónapos kortól 7 éves korig szólnak. A gyártás Magyarországon folyik, kizárólag prémium minőségű anyagokból. Természetesen a kollekció megálmodásában mindig kislánya, Szonja és kisfia, Attila inspirálja. Saját nevéhez hű maradt, így a márkanévben is ezt használja egy Kids szóval megtoldva. „Mivel én is nagyon szeretem a minimál stílust, a letisztult vonalakat, leginkább ez jellemzi a kollekciómat. Színek tekintetében fekete, szürke, fehér és keki színek jelennek meg. Vagány és egy kicsit extravagáns, mindemellett kényelmes ruhák készítése a célom.”

Fotó: Debreczeni Zita Photography.