Elérhető haute couture nem csak a sztároknak

2016. április 02.
Napjainkban az egyedi ruhaköltemények meghatározó szerepet kapnak a divatos öltözködésben. Az eredeti haute couture kreációk sokszor hónapokig készülnek Párizsban, azonban egyre több brand az elérhető árkategóriájú, vörös szőnyeget idéző kreációkat is népszerűsíti.

Az haute couture kategóriába egyedi megrendelésre szánt ruhaköltemények tartoznak, amelyek kizárólag Párizsban készülhetnek el és kerülhetnek fotózásra. A követelmények közé tartozik az is, hogy a divatház csak egyedileg készített ruhadarabokat áruljon, legalább 15 főből álló egyedi szabászatot működtessen, illetve évente egyszer az haute couture Paris Fashion Week keretében bemutassa kreációit a közönségnek. Az haute couture ruhák kizárólagosan egyedi megrendelésre készülnek, gyakran csak olyan hírességek, mint Rihanna vagy Beyonce vörös szőnyeges megjelenésére készítik őket.

Mivel a valódi haute couture darabok szinte elérhetetlenek a divatot kedvelők számára, manapság új irányzat indult el, és az haute couture kifejezés új értelmezést nyert. Érthetünk alatta olyan divatos, vörös szőnyeges kreációkat idéző, egyedi ruhákat is, melyek a világ divat fővárosaiban, Londonban, New Yorkban, Milánóban vagy Párizsban készülnek.  Egyre több divattervező tervez nagyon jó minőségű, exkluzív megjelenésre szánt, azonban mégis elérhetőbb luxus árkategóriába tartozó kreációkat.

Kiváló példa erre a 2013-ban még csak egyedi megrendelésekre szakosodott, luxus minőségét képviselő angol brand, a Yufash.  A hírességek körében egyre népszerűbb  márkát 2013-ban alapította a cég vezető tervezője, Kadri Klampe. Kadri közel két éve döntött úgy, hogy vörös szőnyeges kollekcióit a ready-to-wear kategóriában is elérhetővé teszi vásárlói számára, melyeket egy  London szívében lévő boltban és különböző online platformokon értékesít. A brandre jellemző, hogy az haute couture termékekre gyakran jellemző kézzel varrott gyöngyök helyett egyedi, gépes gyöngy varrási technikát alkalmaz. Véleménye szerint az ezzel a technikával készült ruha sokkal tartósabb, mint a kézzel varrott, ugyanakkor szintén a magas, exkluzív minőséget képviseli. A brand ruháit többek között olyan hírességek is viselik díjátadó gálákon, mint a népszerű angol lánybanda, a Little Mix tagjai.

Írta: Ravas Lili