Művészek a kifutón Romaniban

2016. április 11.
A hagyományos cigány művészeti elemeket újragondoló divatbemutatóval is emlékeztek 1956 roma hőseire a Nemzetközi Roma Napon.

Rendhagyó divatbemutatóval tisztelgett az 1956-os forradalom és szabadságharc roma hősei előtt a Romani Design április 8-án az Arany10-ben az 1956-os Emlékbizottság támogatásával a Nemzetközi Roma Napon. A hazai kulturális élet kiemelkedő alakjai mutattak be ruhákat a SS2016 IKON kollekcióból, kiegészítve egyedi ’56-os emlékdarabokkal.

A márka SS2016 Ikon kollekcióját a Nemzetközi Roma Nap alkalmából a hazai kulturális életből jól ismert énekesek, népdalénekesek, színésznők és színészek mutatták be. Tóth Gabi énekesnő arról, hogy miért lép kifutóra Romaniban elmondta, szívesen hord az autentikus elemeket a modern jegyekkel ötvöző ruhadarabokat, mert fontos számára a gyökerek életbentartása. A Romani ruhakölteményeit pont ezért szereti.

„Az, hogy hogyan látjuk ebben a szubjektív valóságban a világot, embertársainkat, az a saját hitrendszereinken és szűrőnkön múlik. Eljött az ideje, hogy megváljunk sok-sok elavult, korlátozó hitrendszertől, hogy képesek legyünk tisztábban, tágabban, szeretettelibben látni és élni. Úgy gondolom, hogy a Romani ruhái ebben segítenek minket” – fejtette ki Soma Mamagésa a Romani munkásságával kapcsolatban.

A tervezők erre a jeles alkalomra egy kapszulakollekcióval is készültek. Ennek minden darabján ’56-os roma hősök arcképe jelent meg. A kollekció célja, hogy felhívja a fiatalok figyelmét az 1956-os forradalom és szabadságharc jelentőségére és arra, hogy romák és nem romák együtt, egymásért harcoltak a szabadságért és a függetlenségért. „Számomra fontos, hogy ruháinkkal a cigány kultúrát újra a mindennapok részévé tegyük. Ezért is jutnak rajtuk hangsúlyos szerephez a klasszikus, de a 21. századi ízlésvilág szerint felhasznált roma motívumok és ezért éreztük fontosnak a kapszulakollekció elkészítését is.”- mondta el a kollekcióval kapcsolatban Varga Erika, a Romani Design alapítója és tervezője. A divatbemutató az 1956-os Emlékév és Emlékbizottság és annak elnöke Schmidt Mária; valamint a Roma Education Fund és az Erste Stifftung segítségével és támogatásával valósulhatott meg.

A forradalom és szabadságharc Emlékévében ’56 cigány hőseit plakátokon és legnézettebb tv-csatornákon vetített kisfilmeken is bemutatja az 1956-os Emlékbizottság, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Terror Háza Múzeum.

A Romani IKON elnevezésű kollekcióját olyan nők inspirálták, akik sokaknak jelentik ma is az igazi nőt, a szépséget. Öt eltérő karakter, öt különböző világ egyesül korszakokat és stílusokat összekötve.

A galériáért kattints a képre!