Brit úri dekadencia

2016. május 11.
London mindig jó ötletnek tűnik, akármelyik évszakban menjen is az ember. Ha pedig az F&F-el karöltve indul útnak, tudja, csakis a legjobbra számíthat!

Friss élményekkel tértem meg a ködös fővárosból, ami éppen legszebb, napsütéses tavaszi arcát mutatta felénk. Gazdag, élményekkel teli két nap van mögöttem, telve gasztronómiai és divatélményekkel: mindkettőt a házigazda F&F-nek köszönhetem. Az első esti vacsora a Michelin csillagos Galvin at Windows étteremben valami mesés volt: igen speciális, itthon sok nehézségbe ütköző étrendet tartok, amit ők játszi könnyedséggel fordítottak ételkölteményekbe, szinte könnycseppkicsordulásig megható volt figyelmességük és előzékenységük. És merem állítani, én kaptam a legszuperebb desszertet az este folyamán, a vegán csokitortám személyében!

A másnapi prezentáció nem maradt el élményben az előző napi események mögött; a cég idén is kitett magáért: a Hotel Belgravia patinás épületében rendezték be a 2016-17 őszi-téli kollekció bemutatóját. A kristálycsillár alatt, sárguló-vöröslő lombkoronájú fák tövében üldögélve ámulhattunk a legklasszikusabb hagyományokat az akár vagány gót felhanggal ötvöző ruhadarabokon. Az évek óta gyűrűző és népszerűségnek örvendő vintage keveredése a modernnel itt mesteri fokon és harmóniában jelenik meg a csipkebetétes masnis blúzokon, hímzett muszlin ruhákon és bőrszoknyákon, tweed és szőrmekabátokon, sőt a brit birodalmi áthallás nevében a keleti kultúrából is merítettek selyemszatén bomberek, hímzett hátú selyemblúzok és nehéz szövésű kimonó hatású köpenyek személyében. Ámulok a részletek finomságán, miközben akarva-akaratlanul számba veszek két dolgot: mit szeretnék majd alkalomadtán fotózáson használni és az olvasóknak bemutatni, de persze önös hangocskák is szólongatnak a fejemben, miért is fogok ellátogatni egy F&F boltba ősszel, saját kedvtelés céljából.

A férfi kollekció – hasonlóan a nőihez – szintén magán viseli a vintage jellegzetességeit: a kulcsszó a rétegesség, így a szó legnemesebb értelmében használt nagypapás pulcsikat húzhatunk koptatott viseltes vászon- és kockásingekre, megfejelve egy szép, klasszikus tweedzakó modern, slim változatával. A gyerekkollekció láttán szinte elvesztem, sok időt töltöttem a bájos minták, figurák és a felnőtteket kedvesen leutánzó szőrme- és tweed ruhadarabok társaságában. Az szinte bizonyos, hogy nehezen tudnék dönteni, mit adjak ősszel az apróságokra a F&F kínálatából, hisz legszívesebben mindent!

Kifacsart és különös időérzékkel bír a mi szakmánk, még szinte nyár sincs, de mi már a magazinnal benne járunk a júliusban, miközben egy kis erejéig bebarangoltuk a leendő őszt és telet. Mindig sietünk, rohanunk, loholunk magunk a trendek után, és mégis meg tudunk állni néha, megcsodálni egy-egy igazán szépséges részletet – mert ez is jó ebben a munkában, a szépség dicsérete.

</p>