„Amikor a tervezõ magának tervez ruhát a nagy napra”

2016. június 07.
Bódis Boglárka divattervezõvel beszélgettünk a közelgõ nyár egyik jelentõs és mindig aktuális szereplõjérõl, a menyasszonyi ruháról. Az Elysian tervezője nemrég maga is kimondta a boldogító igent.

Nemrég te magad is menyasszony voltál, csak úgy, mint azok a nõk, akik épp az esküvõjükre készülnek. Mennyire volt más, nehezebb vagy könnyebb, számodra a saját ruhád tervezése?

Egyrészt teljesen más volt, mivel azt tanácsolták, ne saját magam csináljam, mert balszerencsét hoz. Így csak megrajzoltam az elképzelt ruhát, de a kivitelezésben már nem vettem részt. Ez a része, pontosan olyan volt, mint a többi izgatott menyasszony esetében: ruhapróbák, sok figyelem, törődés, elnéző pillantások, míg készült a ruhám. Ma már csak nevetek saját magamon, hogy milyen volt megtapasztalni azt, hogy én sem vagyok más, ebben a szerepben. Azt hittem, könnyű lesz, mert nem kell elmagyaráznom magamnak, mi a különbség muszlin és szatén között, nem kellett megmutatnom magamnak, mitől gyönyörű a hernyóselyem düsesz, és nem kellett elmondanom a különböző sziluettek jótékony hatását sem. Gondoltam gyerekjáték lesz.

Mennyire volt nehéz megállni, hogy ne te vidd végig a teljes folyamatot?

Nagyszerű tapasztalás volt. Magamat kívülről nézve, gondolatban a kanapé másik oldalán elhelyezkedve rájöttem, hogy mennyi bizalom és nyitottság kell ahhoz, hogy valóban higgyenek bennem azok a menyasszonyok, akik megtisztelnek engem a bizalmukkal és felkérnek, tervezzem meg a ruhájukat életük egyik legszebb napjára. Nagy kihívás, hogy a ruha olyan legyen, amilyennek megálmodták, úgy hogy valójában sokszor még nem is tudják, milyen lesz pontosan. Most én adtam át ezt a bizalmat. Ez a szépsége a folyamatnak ezen részének, mivel minden egyes Elysian esküvői ruhában benne van maga a menyasszony is, ettől lesz egyedi minden egyes darab. Épp emiatt nem is türelmetlenkedtem, kivártam, amíg elkészül, hogy viselhessem majd az esküvõm napján.

Mennyiben más az esküvői ruha és aktuális kollekció egy darabjának a tervezése?

Az esküvő egy nő számára élete egyik legfontosabb napja, amikor ragyogó szeretne lenne, és ennek fontos része a menyasszonyi ruha. A tervezés során meg kell ismerkednem a menyasszony személyiségével, megtudni, milyen hangulatú lesz a nagy nap, hol tartják a szertartást, milyen kényelmi követelményeknek kell megfelelnie a ruhának. Sok-sok apró részletből tevődik össze a fejemben, hogy milyen ruhát tervezzek. Az aktuális kollekció során más a koncepció, hisz itt a hétköznapokban is hordható, jól kombinálható darabokról van szó nem egy ruhán van a fókusz. Esküvõi ruha tervezése során a legbizalmasabb a viszony köztem és a megrendelő között, mivel komplex módon kell közelítenem a ruhához. Az esztétikum mellett, az alkati adottságok figyelembe vétele és a kényelmes viselhetőség egyaránt fontos. Amikor elkezdtem a saját ruhámat tervezni, sokat nevettünk azon, hogy mennyire akartam én is egyszerre mindent: lágy esést, szép tartást, könnyű mozgást, finoman fodrozódó uszályt, csipkét és selymet, aztán csak selymet, csak csipkét. Legyen letisztult, nőies és persze kényelmes is, ahogy általában a ruháim, és meglegyen benne mindaz, amit ez a nap jelent majd nekem.

Hogyan készül el nálad egy esküvői ruha?

Az esküvői ruha a beszélgetést követően a tervezési szakasszal folytatódik, ahol több változatot rajzolok, amiket aztán személyesen átbeszélünk a menyasszonnyal. A kiválasztást követően a kivitelezés általában 2-3 próbát igényel. Fontos, hogy a ruha apró részleteinek véglegesítése mindig a próbák során, tükör előtt állva történik meg, ahol gyakorlatilag minden részét a ruhának a viselője alkatához igazítjuk, úgy hogy az a legszebb és legelőnyösebb legyen.

Tervezőként milyen anyagokkal szeretsz dolgozni?

Már a beszélgetés elején kiderül, hogy a menyasszony a lágy esésű, omló anyagokat kedveli-e vagy a tartással rendelkező textíliákat. Én első esetben a már említett muszlin vagy szaténselyem, utóbbi esetben organza, taft vagy düsesz alkalmazását javaslom. Örök klasszikus a csipke, ami mindkét anyagcsoporthoz kiválóan illik.

Tendencia, hogy mindenki nyáron akar férjhez menni, vagy nincs igazán szezonja az esküvőknek?

A legtöbb megrendelés tavaszi, nyári és kora őszi esküvőkre érkezik, de egyre gyakoribbak a trópusi helyeken, fehér homokos tengerparton kötött házasságok is, amik ideje az itthoni téli szezonra esik.

A saját esküvőd tapasztalatai után lesz bármi, amit másként csinálsz majd?

Nem hinném, inkább több mindent megértettem. Mivel én magam is álltam a tükör előtt, izgultam, örültem, így még inkább átéreztem a helyzetüket és köszönöm a menyasszonyoknak mindazt a bizalmat, amivel hozzám fordulnak az esküvői ruhájuk tervezésével.

Bódis Boglárka minden menyasszonyt, esküvőre készülő vendéget szeretettel vár egy kellemes nyári, fesztelen beszélgetésre, ismerkedésre június 11-én szombaton 12 és 18 óra között az Open Showroom – Saturday Brunch keretei között a Babkában. (Budapest, XIII. kerület. Pozsonyi út 3.)