Természetes anyagok és letisztult vonalak a WAMP-on

2016. augusztus 06.
Augusztus 7-én a WAMP-on a természetes anyagok és a letisztult formák segítenek a harmóniánk megteremtésében. Kikkel találkozhatunk?

A Ditta Felt márka a környezetvédelemre és korunk problémáira érzékeny, az ökológiai fenntarthatóságra fókuszál. A tervező a tradicionális és a modern, minőségi nemezelt textilek, természetes alapanyagok, kézműves megmunkálású textilek köré építkezik. Kísérleti textiljei a nemezelés technikai lehetőségeit aknázzák ki, széles lehetőséget adva a 3 dimenziós plasztikus formáknak, anyagtársításoknak, hagyományos és modern technikák ötvözésének. A ruhák terén ezek a kísérletek visszafogottan, egy-egy részletben jelennek meg, teret adva az innovatív lehetőségeknek a viseletben, ami ezáltal széles körben meg tud mutatkozni.

Az ökotudatosságnak és innovatív technológiáknak köszönhetően a Rikov márka minden darabja egyedi és megismételhetetlen. A fenntartható slow fashion szemlélet és koncepció kiemelt szerepet kap a tervezés során, ami eredetiséget, trendektől való elszakadást biztosítja. A termékek eco print technikával készülnek, ami nem más, mint a hagyományos növényi festés korszerű alkalmazása és továbbfejlesztése, melynek során nem használ fel semmilyen mesterséges festékanyagot, maguk a növények festik illetve mintázzák meg az anyagokat. Az így kapott kész textilekből készülnek a ruhák és kiegészítők.

A Kikötő – Szövetkező Design Shop egy frissen nyitott design bolt, amely egy szövetkezet is a 7. kerület szívében. Olyan magyar tervezők dolgoznak együtt, kölcsönhatásban egymásra, akik érzik az új hullámot, az upcyclinget, képesek izgalmas fúziókra és mindeközben nem vesztik szem elől felelősségüket a környezetük iránt. A bolt koncepciója alapján legnagyobb részben a kötött-horgolt termékekre fókuszál, de más jellegű izgalmas design termékeket is szívesen beolvasztanak az összképbe. Az irányvonal letisztult, de mégis játékos, újhullámos, és egyszerre hordozza a természet és a természetesség jegyeit is, mely előjöhet formavilágában, alapanyagban, kézművességében, a természeti erők inspirálta mintahasználatban, bizonyos kultúrákból származó és kicsit átértelmezett technikák alkalmazásában és természetes eljárások használatában. Ettől a játékos és fenntartható nézőponttól lesznek az alkotások egyediek, kreatívak és megnyugtatóan birtokolhatóak, szerethetőek ebben az elnagyolt, egyre nagyobb léptékű világban.

A Personal Perception ékszereket a tiszta formák és maga az anyag nyers szépsége jellemzi, alkotójuk pedig Pálfi Dániel Illés, építész. Az elegáns, ugyanakkor filigrán sorozatban különféle fülbevalók, nyakláncok és karkötők találhatók, amelyek rozsdamentes acélból, vörösrézből és finomra csiszolt tölgyfából készülnek. Az ékszerek mellett az újrahasznosított papírból készülő dobozok is saját tervezésűek és készítésűek, melyek ragasztó nélkül, a speciális hajtogatási technikának köszönhetően stabilak.

A naomipeli kerámia termékek alkotója hét éve kezdett el kerámiával foglalkozni. Valamennyi kerámiája egyedi, kézzel készített vagy korongozott darab. A letisztult skandináv formavilágú funkcionális tárgyak mellett japán raku technikával égetett, elsősorban dekorációs célú alkotásokat is készít. Fő inspirálója a természet; a növényvilág és a japán ikebana virágművészet. A formákkal és technikákkal, valamint a kerámiához illő természetes kiegészítőkkel folyamatosan kísérletező alkotó WAMP-ra tervezett „Ceramics&Leather” kollekciójában valódi bőrrel kombinált, modern vonalvezetésű aromaterápiás diffúzorait, virágtartóit és egyedi „bioparfüm”ékszereit kínálja. Kollekciójának különlegessége az a virágtartó, amelyet kifejezetten levegő bromélia (air plant) dekoratív megjelenésére tervezett oly módon, hogy a talaj nélkül élő növény gondozási igényei is maximálisan kielégíthetőek legyenek.

A Hónap tervezője augusztusban az ArtHekk

Tóth Andrej grafikus élete, munkája, családja is a Balaton körül pörög. Nem véletlen, hogy saját brandjében mindhárom „szereplő” intenzíven jelen van. Az ART HEKK tulajdonképpen a balatoni szuvenírek világát hekkelte meg egy csapásra, s egy jókora csomag nosztalgiából, személyes élmények és kalandok sorából s a mindezt egyedi hangvételben megörökítő grafikákból áll össze egy szerves egészként működő kvázi művészeti projektté. A jellegzetes pufók figurákkal és festett halakkal benépesített HEKK-es univerzum folyamatosan új tárgyakkal bővül, a legnagyobb áttörést azonban az idei évtől elindított workshopok jelentik. Tavasz óta Andrej ugyanis nem csupán árusít, de főleg gyerekeknek szóló HEKKfestő foglalkozást is tart, amelynek során előre elkészített, diófából kifaragott natúr halakat festhetnek meg a résztvevők. A projekt már most hihetetlenül sikeres, hiszen minden hal egyedi, sajátos jegyekkel bír (tömzsi, gör­be, foltos,..), így nem csupán a választott hallal, de remélhetőleg a Balatonnal is még közelebbi, bensőséges kapcsolatot tud kialakítani minden alkalmi művész.

Találkozzunk augusztus 7-én az Erzsébet téren a WAMP-on!

Infówww.wamp.hu