Divat, design, művészet és egy jó ügy

2016. október 20.
Rendhagyó (és remélhetőleg mások számára is példamutató) munkásságáról ismert az autista fiatalok művészeti alkotásait felkaroló hazai Autistic Art Alapítvány, amely profiljának kulcsfontosságú része a divat és a design. Az alapítvány és a hozzá kapcsolódó márka a hazai designszcéna immár megkerülhetetlen szereplője. Osvárt Andrea és Gryllus Dorka immár évek óta együtt dolgozik az alapítvánnyal – idén októbertől pedig Dorka jószolgálati nagykövetként segíti munkájukat.

A 10 éve Mosoly Otthon néven életre hívott alapítványtudatos építkezésének célja megmutatni a nagyközönségnek az autista alkotók képzőművészeti alkotásaiban rejlő értéket.

Maga az autizmus egy nem gyógyítható állapot. Az agy veleszületett fejlődési zavara, melynek következtében az autista személynek a kommunikáció, a társas kapcsolatok és a mindennapi helyzetekhez való rugalmas alkalmazkodás okoz gondot egyénenként különböző mértékben.

Az idén június óta teljes nevén Autistic Art Alapítvány az Autista Lakóotthonokért többek között tizenegy hazai civil fenntartású autista fiatalokat ellátó lakóotthon és számos nappali intézmény támogatását tűzte zászlajára. Emellett az alapítvány nagy hangsúlyt fektet a társadalmi érzékenyítésre, az autizmusról való közgondolkodás megváltoztatására. A tévhitek eloszlatására, és az autizmussal kapcsolatos felvilágosításra már csak azért is nagy szükség van, mert a legfrissebb kutatások szerint minden 67. gyermek autista vagy autisztikus tünetekkel bír.

Az autizmussal élők viselkedési és beilleszkedési nehézségei megfelelő fizikai és személyi környezetben, képességeiket, személyiségüket figyelembe vevő bánásmóddal nagymértékben csökkenthetőek. Még az önellátásra képtelen, állandó felügyeletre szoruló középsúlyos vagy súlyos autizmussal élőknél is jelentős életminőség-javulás érhető el, ezért számukra és családjaik számára az autizmusra specializálódott bentlakásos otthonok nyújtják a lehető legnagyobb biztonságot. Ezeken a helyeken emberhez méltó életet élhetnek a fiatalok. Ezzel szemben sok esetben fordul elő, hogy a tanköteles kor betöltése után az autizmussal élő fiatal valamely fogyatékosokat ellátó intézménybe kerül, ahol sem fejlesztése, sem személyre szabott ellátása nem megfelelően megoldott, ami többnyire leépüléséhez vezet.

„Rács, de nem börtön”

Tarr Hajnalka képzőművész irányításával az alapítvány 2010 óta tart heti rendszerességgel autizmus-specifikus művészeti foglalkozásokat hat civil fenntartású autistákat ellátó otthonban az ott élő fiatalok számára. Hogyan hat az alkotás az autistákra? „A rajzolással egy olyan személyre szabott tevékenységet nyújtunk számukra, ahol nem élnek meg elvárásokat, elmerülhetnek a számukra jóleső mozdulatsorokban, színekben, felületképzésben akármilyen is legyen a végeredmény egy kívülálló számára. Abban kapnak támogatást, hogy a saját gesztusrendszerükben mélyüljenek el minél jobban, megélhessék a rajzolásban való feloldódás otthonosságát, biztonságát, a színek és formák létrehozásának örömét és azt,és hogy erre segítség nélkül vagy nagyon kevés segítséggel képesek. Fogyatékkal élő emberekről beszélünk, akiknek a legegyszerűbb napi rutintevékenység is komoly kihívást jelenthet. Fontos, hogy itt azt éljék meg, nem kell teljesíteniük, hogy az pont elég csodálatos, amire épp képesek. Őszintén szólva gyönyörű és nagyon speciális rajzokat készítenek még abban az esetben is, ha példának okáért pusztán egy spirálörvény látható a rajzon. A foglalkozásainkon masszív érzelmi támogatást és figyelmet kapnak, így nem csoda, hogy a legtöbb alkotónk sokat fejlődött, amióta rajzolni kezdett a foglalkozásainkon” – meséli Tarr Hajnalka. Miközben egy átlagembernek nem csak a rajzát, de a kézírását is erősen befolyásolja a hangulata, az autisták esetében ez a fajta változás nagyon minimális. Reflexszerűen rajzolnak, a rájuk jellemző modulokat ismétlik. Maga a keret, amin belül alkotnak, személyenként eltér. Miközben egy átlagembernek nemcsak a rajzát, de a kézírásának képét is erősen befolyásolja aktuális hangulata, az autisták esetében ez a fajta változás nagyon minimális. Legtöbben egy-egy jellemző modult, témát, struktúrát ismételnek kisebb-nagyobb eltérésekkel. „Ahogyan rajzol, az is nagyon jellemző az egyes alkotókra: a mozdulatok iránya, dinamikája is szinte állandó. Jellemző, hogy az autizmussal élők nem rajzolnak szituációkat. Vonzódnak az elemek felsorolásszerű megjelenítéséhez, tárgyiasan ragadnak meg mindent. A betűket és a számokat is szeretik megjeleníteni a rajzaikon, mivel ezek kötött rendszerek. Kedvenc rajzaim közé tartozik egy születésnapi élményt megörökítő rajz, ahol nem torta, vagy ünneplő családtagok kerültek a papírra, hanem egy nagy huszonhatos szám, semmi más. Ugyanis a rajzoló 26 éves lett” – mondja Hajnalka.

A művészeti foglalkozásokon születő rajzokat, alkotásokat jótékonysági aukciókon árverezi el, és kiállításokon mutatja be az Autistic Art Alapítvány, valamint a kiemelkedő alkotások megjelennek saját márkája termékein is: sálak, noteszek, füzetek, pulóverek mintáiként, valamint borok és kézműves csokoládék csomagolásain. Az alapítvány az eladásokból és árverésekből befolyó összeget teljes mértékben a rászorulók támogatására fordítja. Így egyesíti a művészetet és a designt a jótékonysággal. Nem ismeretlen senki számára a KeleClothing márka: 2014-ben az Autistic Arttal közösen álmodta meg Kele Ildikó a Sharing is multiplying kapszulakollekciót, a kampány arca pedig nem más volt, mint Axente Vanessa, világhírű modell és húga Axente Gréta, valamint Cseke Botond.

Az ékszerekért kattints a képre!

Az alapítvány sikereiből csak néhányat kiragadva: 2014-ben a Highlights of Hungary 5. helyezését hozta el, idén pedig a Design Management Díj elismerő oklevelét tudhatta magáénak, számos nívós kiállítása mellett. Október 13. és 16. között, a régió legnagyobb kortárs képzőművészeti vására, az Art Market Budapest keretén belül megrendezett Monofocus című kiállítását megtekintve (is) megbizonyosodhattam arról, hogy ezeknek az alkotóknak a munkái igazán karakteresek. Saját, egyedi stílussal rendelkeznek, amelyhez következetesen ragaszkodnak, és még ha nem is tudatosan, de számos képzőművészeti irányzathoz rokonítható izgalmas alkotások kerülnek ki a kezeik közül. A Filter Galéria ékszertervezőivel és nagynevű hazai designerekkel karöltve született meg a Monofocus anyaga, amelyben a designerek az autista alkotók műveire reflektálnak: az ékszerek mellett kisbútorok, kerámia tárgyak és táskák.

Október 17. és 24. között a Telekom székházban tekinthető meg a kiállítás az idei együttműködés alkotásaiból, amelyek október 20-án kalapács alá kerülnek az ihletet adó alkotásokkal együtt. Reméljük az idei együttműködés is hasonlóképpen sikeres lesz a korábbi évek eredményei után!

Az online katalógust ITT érheted el!

Szöveg: Dobos Emese

Fotó: Bugár Máté, Viszlay Márk
Stylist: Lakatos Márk
Smink: Pacsuta Ágnes
Haj: Horváth Lilia