Formabontó bátorság: 1956 a stílus, a tervezés és a tiszteletadás jegyében – NORA SARMAN

2016. november 22.
A szabadságvágy megrendítő erejéről, a bátorság történelemformáló pillanatairól emlékeznek meg hazai dizájnerek külön erre az alkalomra tervezett ruhákkal. 1956 és üzenete anyagokban, formákban és színekben elmesélve: Sármán Nóra fehér ruhája és madármotívumai a felszabadulás utáni békét idézik meg.

 

Fotó: Nagy Attila

„Az általam tervezett ruha szimbolikusan idézi meg a szabadság szellemét. A madarak többféle dolog archaikus jelképei, alakjuk sok mindent felidéz, de kétségtelen, hogy szárnyalásukkal, lebegésükkel a szabadság hírnökei. A ruha bősége, nagyvonalú sziluettje merészen hirdeti ezt a szárnyaló szabadságot. Finom anyagokat és kézi applikációt használtam a minták megjelenítésekor. Az általam tervezett ruha madarai megidézik a fehér galambot is, így a felszabadulás után a békét is hirdetik.

A nagymamám időről időre visszaemlékszik az ’56-os forradalomra. Bár nehéz időszak volt, mégis szívesen mesél róla. Testközelből tapasztalta a történteket, mert a Ráday utca végén lakott, ahol tankok is elhaladtak. Két hétig a pincében lakott, étlen-szomjan sínylődtek, ennek ellenére szinte családként vészelték át azt az időszakot a szomszédaival.”

A magazinunk felkérésére külön erre az alkalomra tervezett kreációk a Marie Claire Fashion Daysen is felvonultak a Várkert Bazárban november 12-én. Nyolc hazai divatmárka tervezőivel dolgoztunk együtt az 1956-os emlékév kapcsán, a projekt során készült darabokat egyesével mutatjuk be itt a marieclaire.hu-n. Fotósorozatunk a Marie Claire magazin 2016. decemberi számában is megjelent.

Az összeállítás az 1956-os emlékév keretében készült.

Fotó: Zsólyomi Norbert, Styling: Molnár Anikó, Fotóasszisztens: Földi Ádám, Smink: Véger Fibi, Kiss Csilla, Sminkasszisztens: Amrein Réka, Haj: Károlyi Márk, Uhercsik Brigi – Cult, Modellek: Isidora Dukic – Vmmodel.hu, Reka O. – Visage, Bettina – Icon, Filip, Dan, Oliver – Vammodels.hu

Nézd meg a többi ruhát a Facebook-oldalunkon és szavazz, neked melyik tetszik a legjobban!
Kattints IDE!