A smaragd románca

2017. február 02.
Ékszertervező bloggerünk,Koós Lili ezen a héten a világ leghíresebb zöld kövét mutatja be nektek.

Már kislánykoromban megragadta a fantáziámat az Óz, a csodák csodája csillogó Smaragd városa, mely nem tagadom, mindig eszembe jut, amikor ezekkel a lenyűgöző zöld kövekkel dolgozom. Most olyan smaragdokat mutatok nektek, amik garantáltan rabul ejtenek majd titeket is, és titkon elvágyódtok Smaragd városba…

Ez a zöld szépség a berill kövek családjából származik, nagyon tudományosan magyarázva: a berill ásvány egy hexagonális rendszerben kristályosodó berillium-alumínium cikloszilikát, a berillium egyetlen, viszonylag gyakori ásvány, melynek víztiszta változata a drágakő. A smaragd nagyon egyedi, speciális színét a színét a króm tartalma miatt kapja, és ez alapján is különböztetik meg az többi berilltől.

Mondhatnám azt is, hogy sosem megy ki a divatból, mivel több, mint ötezer éve az egyik legkeresettebb és legértékesebb drágakőnek számít. Az ékszerészek kedvenc „nagy hármas csoportjának” tagja a zafír és a rubin mellett.

A legrégebbi smaragd bányák már az ókori Egyiptomban és római kultúrában is léteztek. Erről néhány fennmaradt tárgy, korabeli festmények és írásos utalások is tanúskodnak. Akkoriban „smaragdi”-nak hívták a követ, mely a mai napig fennmaradt elnevezés, a smaragdként magyar nyelvben is ezt használjuk.

Egyiptomban mára a bányászata teljesen megszűnt. Manapság a kolumbiai Muzo és Chivor bánya, valamint Brazília, Afrika és elenyésző mennyiségben Ausztria adja nekünk ezeket a csodálatos ékköveket.

A bányákban jellemzően különböző szín mélységekben fordul elő. Sokszor nem egyenletes zöld színűk van, egyes darabok részei lehetnek világosabbak is. A világ legértékesebb és egyben nagyon ritka smaragdjai teljesen tiszták belül, vagyis átlátszóak. A kövek döntő többsége azonban tartalmaz valamilyen „felhőt”, amitől nem víztiszta. Ez nem jelenti azt, hogy rossz a minősége, ezt inkább a drágakő jellemzőjeként említhetném.

Elterjedt csiszolási formája az úgynevezett smaragdcsiszolás. Ez egy téglalap alakú csiszolási forma, amelynek a sarkai le vannak csapva. Pontosan azért, mert a kő érzékenysége miatt a csúcsok könnyen letörnének maguktól.

Sokat gondolkoztam, hogy mivel is jellemezzem nektek ezt a követ, milyen érzés, amikor felvesz valaki egy smaragdból készült ékszert. Nem találtam rá megfelelő szót vagy leírást. És tudjátok miért? Mert a smaragd – a triumvirátus másik két köve mellett- úgy emeli ki a szem szépségét fülbevalóként – vagy nyakláncként-, teszi kecsessé az ujjat gyűrűként, hogy azt csak látni és érezni lehet.

Ezért azt sem kell figyelni, hogy vajon a smaragd épp divatban van-e vagy sem. Az a tűz és az a csillogás, amivel kiemeli egy nő szépségét, az magáért beszél.

Fotók: MartonPhoto
Helyszín: Madison Parfumery Budapest
Ékszerek: White&Black Ékszerbolt – whiteandblack.hu

Forrás: Walter Schumann, „Gemstones of the World” – Revised and Expanded Edition