Beindult a sakura: 7 izgalmas tény a cseresznyevirágzásról

2019. március 30.
A cseresznyevirágzás, japánul sakura, szemet gyönyörködtető látvány minden évben. Mikor a pici rózsaszín virágok kinyílnak, megkezdődik hivatalosan is a tavasz.

A cseresznyevirágzás időszaka hatalmas látványosság minden olyan városban, amely elég szerencsés ahhoz, hogy ott megélnek az eredetileg Japánból származó gyümölcsfák. Márciusban indul a sakura, a japán cseresznyevirágzás, hogy aztán Washingtontól Hollandián át Budapestig, mindenhol csodás virágokkal köszöntsék a tavaszt a cseresznyefák.

1. Csupán néhány országban élnek meg a cseresznyefák
Japán két tartománya, Yoshino és Kyoto híres a sakuráról, a cseresznyevirágzásról. Turisták tízezrei árasztják el a két vidéket, hogy hódoljanak az évszázados hagyománynak, a hanaminak, azaz  “a virágok nézésének”. Igaz nem sok helyen, de Japánon kívül még néhány amerikai városban, Brazília és Ausztrália északabbra fekvő részein, Kínában és néhány európai városban, köztük Budapesten is élvezhetjük a nagy tömegben nyíló rózsaszín virágokat.



2. Több száz cseresznyefa-változat létezik
Japán az őshazája a cseresznyefának, itt körülbelül 600 változata él az óvatos becsléses szerint. Néhány terem gyümölcsöt is, néhány viszont csak díszfa. A virágok színe is a rózsaszín megannyi árnyalatában pompázik, de vannak zöldessárga és fehér változatok is. Az egyik fajta, a Kazan, dupla virágzattal rendelkezik, 28 szirom van minden virágon, szemben a Yoshino változat három szirmával.

3. Nem virágzik sokáig
A cseresznyefa csupán egy-két hétig tartja meg virágait. De az igazi, élénk színe csak körülbelül három napig csodálható meg, szóval ha teljes pompájában akarjuk látni a sakurát, nem árt sietni. Az időzítés rengeteg dologtól függ, az aktuális időjárástól, napfény mennyiségétől, hőmérséklettől, de általában március végén-április elején borulnak virágba a fák.

4. Hollandiában saját nevet adtak minden fának
A legnagyobb holland nemzeti parkban mind a 400 cseresznyefának külön neve van. Felének hagyományos holland női nevet adtak, a másik felének pedig japán női neveket. A Japán Nők Klubja adományozta 2000-ben a fákat a nemzeti parknak, és az Amsterdamse Bos-ban (Amsterdam Erdő) találhatjuk őket.

5. A virágok és a levelek is ehetők
Japánban a cseresznyefák egyik része sem megy veszendőbe. A leveleket tartósítják, és a mochi nevű rizsből és vörösbab pasztából készült édesség burkolására használják, a virágokat is konzerválják, és süteményekbe, különböző édességekbe sütik. De Japánban létezik természetesen Sakura ízesítésű kóla, tea, csokoládé és latte is az egyik nagy kávézóláncnál.

6. Rekorder Lego-szobrot is inspirált a cseresznyevirágzás
A japán Lego-tematikájú vidámparkban Nagoyában világrekorder méretű virágzó cseresznyefát építettek. A fa több, mint négy méter magas, háromezer kilogramm súlyú és több, mint 800 ezer Lego-kockát használtak fel a felépítéséhez.

7. A Budapesti Füvészkertben is csodálhatjuk a sakurát
Budapesten az ELTE Füvészkertjében többéves hagyomány a Sakura Ünnep. Ilyenkor a látogatók japán szokás szerint takarókon a fák alá telepedhetnek, és piknikezés közben gyönyörködhetnek a cseresznyevirágzásban. Idén április 6-7-én lesz erre lehetőségünk.

Fotó: Unsplash