Életreszóló pillanatok Afrikából

2019. augusztus 16.
Namíbia a kilencvenes évek óta Afrika egyik egyik legbiztonságosabb országa, a béke mellett lélegzetelállító természeti kincsei, gondosan védett rezervátumai és univerzális sokszínűsége teszi izgalmas és rendhagyó úticéllá. Felfedeztük hát érintetlen vidékeit, vendégeskedtünk a helyi törzseknél és „többmillió csillagos hotelben” hajtottuk álomra fejünk a Spitzkoppe hegységben. Ezeket a pillanatokat mind magunkkal hoztuk, a Huawei P30 Pro bámulatos kamerájának köszönhetően pedig végre olyan fényképeink vannak, amelyek technikailag és minőségben is teljes valójában elevenítik fel az átélteket. 

A távolság többé nem ismer határokat  

Amiért Namíbia más, mint a többi afrikai ország, az részben földrajzi diverzitására vezethető vissza. A Namib-sivatag az egyetlen a világon, ahol a homokdűnék közvetlenül belefutnak az óceánba, de monumentalitás jellemzi az ország északi részén húzódó Spitzkoppe hegységet is, ahol családi ház méretű sziklákat csodálhatunk szürreális formákra rendeződve. 

Miután megadtuk magunknak a kellő időt, hogy elmerüljünk a pillanatban, kihagyhatatlan megörökíteni a lélegzetelállító táj képét. Huawei telefonunk Leica lencséjének Wide, azaz ultraszéles látószögű módja fantasztikus hitelességgel örökíti meg az elénk táruló végtelen területet.  Nem kell többé a panoráma üzemmóddal vacakolnunk, ha megszoktuk a klasszikus képkivágást, könnyedén visszakaphatjuk a fotóinkon azt a távolságot, amit a saját szemünk is feldolgoz a pillanatból, sőt talán kicsit többet is! 

 Végtelenbe és tovább 

Ha a Holdraszállás 50 évvel ezelőtt valóban megtörtént, így “ideje volt” kialakítani a megfelelő technológiát, amellyel élesebb képet készíthetünk róla, mint valaha. A P30 Pro nemcsak nagy távolságokat képes széles látószögben reprodukálni, de 50x-es digitális zoomolási képességének köszönhetően, ha elég ügyesek vagyunk, olyan felvételt is készíthetünk a Holdról vagy a tejútrendszerről – például a Spitzkoppe hegység felett -, ami pár éve még csak űrteleszkóppal volt elképzelhető. 

Persze ki vágyik az Űrbe, ha a Föld legértékesebb területén kirándulhat egy rezervátumban, ahol amellett, hogy mindent megtesznek a fajok kihalása ellen, úgy vigyáznak az állatokra, hogy a bozótban pihenő oroszlánoknak eszük ágában sincs veszélyben érezni magunkat. Hogy ne zavarjuk őket, és tisztes távolságból lencsevégre kaphassuk Erindi négylábú lakóit, ismét segítségül hívtuk a zoom opciót, ezúttal az optikait, ami 5x-ös nagyításig  nyomdaképes minőséget képes előállítani! 

A szafari mellett Afrika óceánpartja is gazdag állatvilággal büszkélkedik. Különösen színes a Walvis-öböl környéke, ahol végtelen pelikán- és fóka csapatokat útját figyelhetjük egészen közelről. Innen alig egy óra autóútra érkeztünk a Sandwich Harbourhoz, a keskeny sivatagi szakaszhoz, ahol az Atlanti egyéválik a Namíb sivataggal. Nincs nagyobb sikerélmény, annál, amit egy hatalmas dűne megmászása után érez az ember, de életreszóló adrenalinfröccsöt nyújt a dűnéken átívelő száguldás a sivatagi autókkal is. 

A szem a lélek tükre – portré mód

Afrika legizgalmasabb karakterei kétségtelenül az őslakos törzsek. Míg a himba édesanyákkal a főváros, Windhoek külvárosában találkoztunk, a szanok Namíbia különböző érintetlen pontjain élnek. A mai napig teljes mértékben önellátó életmódot folytató törzsek barátságosan tanítottak minket tüzet csiholni, és kedélyes humorérzékkel fogadták a róluk készült portrékat is. A Portré mód képes olyan kicsi mélységélességet létrehozni, mintha egy 1.8-as fényerejű, 50 mm-es objekítvet használtunk volna, így jóval esztétikusabb, és fókuszált képeket készíthetünk alanyainkról. 

10 fotó megtekintése

További képeinkért kattints a galériára!

Utazásaink során megélt pillanataink mostantól örökké velünk maradnak, méghozzá teljes vizuálisan hitelességgel. Mindehhez nem kell profi fotósnak lennünk, a P30 Pro közérthető menüsorára mindenki számára hamar elsajátítható, aki mégis többre vágyna, ott a Pro mód, ahol az érzékenységtől kezdve a záridőn át a blendéig helyzetre szabhatjuk beállításainkat a tökéletes fotó elkészítéséhez.