Ezt a receptet évek óta karácsonykor készítem el, azt hiszem, idén sikerült a legjobban. Az alap recept anyukám receptje, amit módosítottam a saját magam ízlése és érzékenysége szerint. 3 generáció ebben a receptben, emlékül és a jövőre.
Az elmúlt hetekben kicsit elcsendesedtem, ami ebben az esetben nem csak a karácsony körüli őrületnek vagy éppen megnyugvásnak tudható be.
December számomra a végletek hónapja volt. Több, mint 2 év kitartó küzdelme után, december elsején anyukám örökre elaludt. Nagyon nagy fájdalom ez, különösen, hogy közben az első babánkat vártuk. Abigél Zóra december 31-én született meg, sajnos már nem találkozhattak. De ez a recept örökké összeköti a családot!
A flódni receptje
Hozzávalók:
Tészta:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg hidegen sajtolt napraforgó olaj vagy növényi vaj
- 10 dkg porrá őrölt kókuszvirág cukor
- 2 tojás (elhagyható, de akinek fontos a „lelkének”, tegye hozzá )
- 1 dl (kóser) fehér bor (akinek fontos a kóser)
- 1 csipetnyi só
A tészta hozzávalóit összegyúrom (robotgéppel is összegyúrható), és folpackba csomagolva 24 órát pihentetem a hűtőben. Ha olaj folyik ki a tésztából, azt öntsünk le róla.
Almatöltelék:
- 1 kiló alma meghámozva, vékony szeletekre vágva
- 1 ek. rizsszirup
- 1 ek. kókuszvirág cukor
- 1/2 ek fahéj
- 5 szem szegfűszeg (teatojásba téve)
- 1,5 dl fehér (kóser) bor (akinek fontos a kóser)
- kukoricadara (1-2 ek, amennyi a felesleges folyadékot felszívja)
Az almát a rizssziruppal, kókuszvirág cukorral, borral, fahéjjal, szegfűszeggel megpárolom. Nem szabad túl főzni! Szűrőbe teszem, és teljesen lecsepegtetem. Ezután keverem bele a kukoricadarát. Felfogom a lecsepegő bort, és azt használom a dióhoz.
Diótöltelék:
- 25 dkg dió
- 10 dkg kókuszvirág cukor
- 4 dkg szárított datolya aprítva (mazsola is használható)
- 4 dkg étcsokoládé (vegán, cukormentes, legalább 60%-os kakaótartalom)
- 1,5 dl bor (ha nem elég az almából maradt, akkor borral pótolni kell)
A diót durvára darálom, majd a többi hozzávalóval felfőzöm. Érdemes az édességét ellenőrizni, mert van akinek nem elég édes így, és még tesz bele cukrot.
Máktöltelék:
- 25 dkg mák darálva
- 1 narancs héja belereszelve
- 1,5 dl (2 púpos evőkanál) baracklekvár (vagy alma-sárgadinnye lekvár)
- 3 dkg kókuszvirág cukor
- 3 evőkanál rizsszirup
- 0,5 dl bor
Felfőzöm, és elkeverem benne a lekvárt.
Szilvalekvár:
- 1,5 dl házi szilvalekvár
- 6 dkg aszalt szilva felaprítva (az eredeti receptben nincs aszalt szilva, de nagyon finom lesz tőle)
Minden tölteléknek teljesen hidegnek kell lennie!
Elkészítése:
- A tepsit sütőpapírral kibélelem.
- A tésztát öt részre osztom, az egyik egy kicsit nagyobb legyen. Vékonyra nyújtjuk és a nagyobb tésztával kibéleljük a tepsit.
- Megkenem a diós töltelékkel.
- Erre megint tészta kerül, majd a mák töltelék.
- Újra tészta, majd alma töltelék, ismét tészta, amit megkenek a szilvalekvárral.
- Végül befedem az utolsó tésztával, amit igény szerint meg lehet kenni tojássárgájával, és megszurkálok villával.
- 150 fokra előmelegített sütőben 2,5-3 órát sütöm a középső rácson. Tűpróbát végzek, ha már nem ragad rá semmi, és a teteje is szép piros, akkor van kész.
Fotó: Salamon Adrienn