Igaly Diána a sportlövészet legendája volt – 39 évesen lett olimpiai bajnok

2024. július 29.
Igaly Diána volt minden idők egyik legjobb sportlövője, aki élete során számos érmet és díjat bezsebelt. A mai napig gyászolja az ország az olimpikont, aki koronavírusban hunyt el.
Igaly Diána sportlövő 39 évesen lett olimpiai bajnok
  • Igaly Diána már tízéves kora előtt megtanult lőni.
  • 2004-ben olimpiai bajnok lett.
  • 2021-ben hunyt el Igaly Diána koronavírusban.

Igaly Diána 1965. január 31-én született Budapesten. Már édesapja, Igaly József is válogatott sportlövő volt. Még tízéves sem volt, amikor gyakorolni kezdte a lövést, és 15 évesen igazolt versenyző lett. Első nagy sikerét az 1983-as junior Európa-bajnokságon érte el, amit megnyert.

Az egyik legsikeresebb magyar sportlövő volt Igaly Diána

A 2000-es sydney-i olimpiáról a bronzérmet vitte haza a 172 centiméteres Igaly Diána, négy évvel később pedig olimpiai bajnok lett Athénban. De nem csak az olimpián ért el lehengerlő eredményeket, hiszen négyszeres világbajnok is volt: kétszer egyéniben, kétszer csapatban állhatott fel a dobogó első helyére. Az Európa-bajnokságban is remekelt, ugyanis öt alkalommal nyert, míg a magyar bajnokságon 22-szer vihetett haza aranyérmet.

2006-ban Igaly Diánának gondjai adódtak az edzéslehetőségekkel – amivel több éven át küzdött –, és egy sérülés is hátráltatta a felkészülését. A 2009-es és a 2010-es évet kihagyta, és egyáltalán nem indult versenyeken. 2011 februárjában jelentette be visszatérését. A későbbiekben, ha a sportban nem is, az élet egyéb területein nagy sikerek érték, hiszen 2012-ben a MOB sportolói bizottságának tagja, 2013-ban pedig a magyar koronglövők szakágvezetője lett.

Igaly Diána az athéni olimpián, mikor olimpiai bajnok lett belőle

Igaly Diána az athéni olimpián, mikor olimpiai bajnok lett belőle

Mi több, az évek folyamán összesen hat alkalommal választották meg Az év magyar sportlövőjének. Még 2004-ben megkapta Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, egy évvel később pedig Athén díszpolgárának választották. 2019-ben életműdíjjal tüntette ki a Magyar Sportlövők Szövetsége, aminek alelnöke volt. 

A sport mellett teljes értékű anya is volt az olimpikon

Igaly Diánának a sport mellett a családra is jutott ideje, és bár nem sokat tudni a magánéletéről, de azt igen, hogy egyedül nevelte kisfiát, Czirják Tamást, aki a válás idején hároméves volt, és aki a Meglepetésnek adott interjúban elárulta, hogy kifejezetten boldogan telt a gyerekkora, mivel az ő mindig mosolygós és szerény édesanyja maximálisan gondoskodott róla. A cikkből az is kiderült, hogy az olimpiai bajnok, Igaly Diána imádta a természetet, rendszeresen futott és kerékpározott, és imádott kertészkedni.

Élete hátralévő részében Törökbálinton élt. 2007-ben Igaly Diána édesapja emlékére megalakult az Igaly József Lövészklub, ahol a SKEET lövészet utánpótlás nevelése zajlik, ugyanis az Igaly családnak szívügye volt a koronglövő sport. Igaly Diánának nagy álma volt, hogy taníthasson, és nagy örömét lelte benne.

2021. április 6-án koronavírusos megbetegedés miatt kórházba került és április 8-án, 56 éves korában elhunyt. Ez önmagában is hatalmas csapás volt a fiának, már csak azért is, mert édesanyja nem élhette meg kisfia születését. Mindennek a tetejében 2023-ban természetvédelmi okokra hivatkozva bezárták az Igaly József alapította meg a lőteret, ami 1971 óta üzemelt, amivel sokak szerint megsértették Igaly Diána emlékét, aki egész életében harcolt a lőtér fennmaradásáért. 

Forrás: Wikipédia, Meglepetés, Fotók: Getty Images