Márton Viviana olimpia

Magyarok az olimpián – Márton Viviana útja

2024. június 11.
Korábban nem látott sikert aratott egy tizennyolc éves magyar-spanyol származású lány, aki óriási fölénnyel kvalifikált a 2024-es párizsi olimpiára, méghozzá az érettségi évében. A fiatal sportoló mesélt nekünk kalandos útjáról, amelynek következő nagy állomása az olimpia.

Félve kerestem Márton Vivianát, mondván, most érettségizik és ezzel párhuzamosan az olimpiára készül. Élete eddigi két legnagyobb megpróbáltatása előtt ő mégis egy napon belül válaszolt a felkérésre. Majd ahogy közeledett az interjú, egyre izgatottabb lettem, vajon lesz ideje az egészre, mennyire lesz fáradt, egyáltalán, hogyan csinálja, hogy lehet egyszerre érettségire és olimpiára készülni?

Egy hétfő délután, pontosan egy nappal a szóbeli érettségi előtt elárulta, de nemcsak a nagy hajráról mesélt, szó volt arról is, hogy miért választotta a küzdősportot, a szülővárosáról, Teneriféről és legfőbb szövetségeséről, az ikertestvéréről is.

Megtalálta a sportját

A tizennyolc éves Márton Viviana Tenerifén született, itt kezdett tanulni, ma a madridi Hankuk klubban sportol, de nemrég az az Újpesthez igazolt, és most a Magyar Taekwondo Szövetség tagjaként, a magyar zászló színeiben indul a 2024-es párizsi olimpián, méghozzá egyedüli taekwondósként a lányok között. Azt hihetnénk, hogy mindig is a ringben edzett, de valójában csak néhány éve találkozott a küzdősporttal.

„Kislány korunkban a testvéremmel kipróbáltunk több sportágat is, lovagoltunk, flamenkóztunk és úsztunk, mindegyiket szerettük, de igazán egyik sem fogott meg minket. Majd a szülővárosunkban, Tenerifén elkezdtük a taekwondót, hétévesek voltunk. A madridi edzőink, Jesus Ramal és Suvi Mikkonen átjöttek Tenerifére egy bemutatóedzést tartani, amelyre mi is elmentünk.

Ez az edzés olyan jó volt, hogy eldöntöttük, ha komolyan gondoljuk a taekwondót, akkor Madridba kell költöznünk. Két évvel később, tizenkét évesen, készen álltunk a költözésre” – mondja Viviana, aki számos figyelemreméltó eredményt ért el pályafutása során.

Junior kategóriában több U21-es Európa-bajnoki címet szerzett, beleértve a 2021-es szarajevói junior Európa-bajnokságot és a 2023-as tallinni junior Európa-bajnokságot​. De a felnőttek között is sikeres, hiszen a 2023-as bakui világbajnokságon eljutott a negyeddöntőig a női könnyűsúlyú kategóriában. Emellett a 2024-es szófiai európai olimpiai kvalifikációs versenyen sikeresen kvalifikálta magát a párizsi olimpiára a női 67 kg-os súlycsoportban. ​

Márton Vivana sikeresen kvalifikálta magát a párizsi olimpiára a női 67 kg-os súlycsoportban

Márton Viviana sikeresen kvalifikálta magát a párizsi olimpiára a női 67 kg-os súlycsoportban

Elég egy jól célzott rúgás a KO-hoz

Aki próbált már bármilyen küzdősportot, jól tudja, milyen összetett mozgást, gyorsaságot, koncentrációt és éles reflexeket igényel. „A taekwondóban egyszerűen mondva az a cél, hogy minél nagyobbat rúgjunk” – magyarázza a sportoló, és máris sorolja a szabályokat. Ameddig a boxban az ütés számít leginkább, addig a taekwondóban a rúgásokon múlik az eredmény.

Érdekesség, hogy a versenyzők elektromos pajzsban és elektromos lábvédőben küzdenek a ringben. „A testrúgás két pontot ér, a fej hármat. A pörgőrúgás testre négy pontot ér, felsőtestre öt pontot. Az ökölre jár a legkevesebb, egy pontot kapok, ha ököllel ütök” – magyarázza Viviana, majd hozzáteszi, hogy egy erős rúgással könnyen kiüthetik egymást a versenyzők. A taekwondo tehát semmiben sem könnyebb, mint bármilyen küzdősport, aki nem elég gyors, annak szó szerint KO.

Felkészülés az olimpiára 

Az nyer, aki a legtöbb pontot gyűjti, vagyis a legtöbbet rúg lehetőleg felsőtestre. Márton Viviana pedig idén tavasszal bebizonyította, hogy képes felülmúlni minden magyar versenyzőt. Habár Tenerifén született, magyar családban nevelkedett, de máig a madridi Hankuk International klubban edz.

Érthető, hogy a spanyol szövetség mindig csalogatja őt és testvérét, hogy spanyol színekben versenyezzenek, de a lányok nem engednek a kísértésnek, mert szeretik Magyarországot, idén februárban pedig az Újpesthez igazoltak, így már hivatalosan ide tartoznak, ennek a döntésnek köszönhető, hogy Viviana Magyarország színeiben indul a 2024-es olimpián.

Kérdezem is, hogy megy eddig az olimpiai felkészülés, mire nyugodtan válaszolja: előbb érettségi, majd verseny lesz, csak utána tudok az olimpiára koncentrálni. „Holnap szóbeli érettségire megyek. Szerencsés vagyok, hogy a tanáraim a gimnázium alatt végig támogattak, enélkül biztos, hogy nem sikerült volna jó eredményeket szerezni az iskolában” – mondja Viviana, és megjegyzi, hogy azért szükség volt a szorgalomra is. Testvérével együtt sokszor a repülőn vagy éppen edzések között készült az érettségire.

Testvérével együtt sokszor a repülőn vagy éppen edzések között készült az érettségire.

Testvérével együtt sokszor a repülőn vagy éppen edzések között készült az érettségire

„Én tényleg nagyon sok hálával tartozom a tanáraimnak, és bízom benne, hogy az érettségin is jó eredményt érek el. Ezt követően júniusban lesz egy versenyem, jelenleg erre koncentrálok, viszont a szezon végén máris utazom Tenerifére, egy edzőtáborba.” Csapata a nyáron három edzőtábort tart, a másodikat Manchesterben, a harmadikat pedig ismét Viviana szülővárosában. Ez a sors fintora, aminek a fiatal sportoló szemmel láthatóan nagyon örül.

„Tenerife egy csodálatos hely, jó a klíma, szép a táj, úgy érzem, minden adott ahhoz, hogy itt felkészüljek a párizsi olimpiára, és százszázalékos teljesítményt nyújtsak életem legnagyobb mérkőzésén” – mondja a sportoló, aki ikertestvérével együtt jelenleg a legígéretesebb taekwondósnak számít. Ami közvetlenül az olimpia előtti felkészülést illeti, napi három edzésből és minőségi pihenésből áll.

„A programot már tudom, reggel korán kezdődik az első edzés, majd következik a reggeli, utána pedig egy újabb kétórás edzésre megyünk. Ezt követően kapunk szabadidőt, ilyenkor pedig pihenni fogunk, hiszen délután ismét egy kétórás edzés vár ránk. Közben figyelünk az étkezésre és a megfelelő mennyiségű alvásra.”

Ez volt  a legnagyobb álmunk, hogy kijussunk az olimpiára

Ez volt  a legnagyobb álmunk, hogy kijussunk az olimpiára

Együtt örülnek a testvérek 

Minden adott a sikeres felkészüléshez, köztük a családi támogatás is. Viviana legfőbb szövetségese az ikertestvére, Márton Luana taekwondo világbajnok, akivel együtt próbálták ki egykor a küzdősportot, és akivel azóta is együtt edzenek, és az olimpiai kvalifikációs versenyre is együtt mentek.

„Amikor kiderült, hogy továbbjutottam az olimpiára, mindketten nagyon örültünk. Ez volt a legnagyobb álmunk, hogy kijussunk az olimpiára, és nekem idén sikerült. A testvérem nevében is mondhatom, hogy ez volt életünk legboldogabb napja. Örülünk, hogy együtt jutottunk el idáig, és látjuk, hogy beérett a munkánk gyümölcse” – mondja a fiatal sportoló, akinek hamarosan kezdődik a délutáni edzés, igaz, előtte még át kell néznie a tételeket. Hajrá, Viviana!

Fotó: Magyar Taekwondo Szövetség