- Ha nem próbáltad még ki a malaccsászárt, ez a recept tökéletes belépő lesz, hiszen a hús legjavát hozza ki.
- A különleges, fűszeres kínai szószba pácolt malaccsászár egyszerre szaftos, omlós és ropogós, ráadásul elképesztően komplex ízekkel játszik.
- Nem kell megijedni a char siu szósz egzotikusabb alapanyagaitól sem – egy „csaló” trükköt is elárulunk a recept elkészítéséhez.
A malaccsászár szinte minden konyhában népszerű húsféle, ugyanis a hús összes textúráját megmutatja. A bőrös részt ropogósra süthetjük, miközben a hús kellően szaftos és omlós marad, a zsírosabb darabok pedig szinte krémesen olvadnak a szánkban. Ezt a húst mi, magyarok is szívesen fogyasztjuk, de a dél-amerikai és az ázsiai konyha is előszeretettel főz malaccsászárból.
A jó malaccsászár első számú titka, hogy megfelelő húst válasszunk: ideálisan a hús és a zsír aránya fele-fele. Az alábbi receptnél fontos az is, hogy jó sokáig, legalább egy éjszakán keresztül pácoljuk a húst, hogy a gazdag ízek mindenhol kellően átjárják. Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy nyílt tűzet is tudunk használni, akkor mindenképpen tegyük meg – ez a recept tökéletes BBQ-partikra, de nyugalom, azért sütőben elkészítve is szuper lesz. Az eleve izgalmas malaccsászárt itt még az egyik legnépszerűbb ázsiai szósszal is feldobjuk: ez a char siu szósz, amit a tökéletes ízélmény érdekében érdemes otthon, házilag elkészíteni.
Mi az a char siu szósz?
A char siu jelentése szó szerint „villával sütött”, mivel hagyományosan hosszú villákra szúrták a fűszerezett disznóhúst, amit aztán tűz felett pirítottak szaftosra és ropogósra. Maga a char siu név tehát az elkészítési módra utal és bármilyen sült (disznó)húsra utalhat, van egy tipikus mártás is, amit rendszeresen kínálnak ezekhez a fogásokhoz. A char siu szósz ragacsos, szójás, kicsit édes, a fermentált tofutól pedig jellegzetes umami ízt kap.
Bár ehhez a recepthez tényleg kell néhány egzotikusabb hozzávaló, ma már szerencsére ezeket sem olyan bonyolult beszerezni – a kőbányai Dunapandában például egészen biztosan mindent megtalálunk. Ha viszont nem akarunk bajlódni a házi szósszal, nyugodtan „csalhatunk” és vásárolhatunk bolti char siu szószt is. Ezek annyira jellegzetesek és elterjedtek, hogy nagyon gyakran a sima kínai üzletekben is megtaláljuk. Ezt viszont már semmiképpen se spóroljuk meg, tényleg isteni lesz tőle a malaccsászárunk!
Char siu malaccsászár
Hozzávalók:
- 500 gramm malaccsászár felcsíkozva
- 2 ek. fokhagyma apróra vágva
A char siu szószhoz:
- 1 ek. méz
- 1 ek. kínai rizsbor
- 1 ek. világos szójaszósz
- 1 ek. sötét szójaszósz
- 1 ek. osztrigaszósz
- 1 tk. kínai ötfűszer
- 1/4 tk. őrölt fehérbors
- 8 ek. kristálycukor
- 2 db kínai erjesztett tofu
Elkészítés:
- Egy nagyobb tálban keverjük össze a char siu szósz alapanyagait, adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát és jó alaposan forgassuk meg benne a csíkokra vágott malaccsászárt!
- Másnap melegítsük elő a sütőt 200 fokra, a húst helyezzük sütőrácsra vagy alufóliával bélelt tepsibe. Süssük 15 percig!
- Vegyük ki a malaccsászárt a tepsiből, fordítsuk meg őket és kenjük rá a marinálásból megmaradt char siu szószt! Süssük további 15 percig.
- Állítsuk a sütőt grillezés fokozatra és pirítsuk a malaccsászárt mindkét oldalán 1-1 percig, míg szépen lepirul. Ne ijedjünk meg, ha sötét színe lesz!
- Az elkészült malaccsászárt vágjuk falatnyi darabokra, párolt (szusi) rizzsel tálaljuk!
Forrás: RasaMalaysia Fotó: Getty Images