Mustáros szűzpecsenye szőlővel sütve

2022. május 12.
A sertés legnemesebb részének számító szűzpecsenyét ezúttal a mustár teszi pikánssá, míg a sült szőlő enyhe, aromás édességet kölcsönöz neki.

Mutatunk egy szuper módszert, amivel garantáltan szaftos szűzpecsenyét tudsz sütni, ráadásul pofonegyszerűen: a titok, hogy az egészben hagyott húst először hirtelen, forró zsiradékban kérgesítjük, majd sütőben sütjük, és (nagyon fontos lépés) szeletelés előtt még tíz percig pihentetjük. Így a kéreg bent tartja a húsban a nedvességet, lesz egy omlós, puha belső és egy ropogós, ízes külső rész. A sütőben szeletekre vágott hagyma és édes szőlő aromája járja át a húst, ami izgalmas komplexitást ad az ételnek – innentől már a mi dolgunk eldönteni, hogy könnyed zöldségkörettel vagy egy jó adag hagymás krumplival kínáljuk!

recept-sertesszuz-szuzpecsenye-szolo-hagyma

Hozzávalók:

  • 1 kg sertésszűz
  • só és bors
  • 2 ek. dijoni mustár
  • 3 ek. szőlőmagolaj
  • 2 csésze magnélküli vörös szőlő
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma vékony szeletekre vágva

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 200 fokra!
  2. A húst (maradjon egészben) töröljük szárazra, majd sózzuk és borsozzuk minden oldalon. Dörzsöljük be az egész húst mustárral.
  3. Hevítsünk olajat közepes-magas lángon egy olyan serpenyőben, amit később sütőbe is tudunk tenni. Dobjuk rá a húst, és minden oldalát pirítsuk aranybarnára. Dobjuk mellé a felszeletelt hagymát és a szőlőszemeket, és süssük 15-18 percig a sütőben.
  4. Ha elkészült, tíz percig pihentessük a húst, majd szeleteljük fel. Közben tegyük vissza a hagymás szőlőt a sütőbe, és várjuk meg, míg a szőlőszemek teljesen megpuhulnak és összeesnek (ez még nagyjából 8-10 perc). A felszeletelt hús tegyük vissza a hagymás-szőlős ragu tetejére, tetszőleges körettel tálaljuk.

Forrás: PureWow Fotó: Getty Images

Olvass tovább!