Könnyen elkészíthető, egészséges, változatos – a Pulyka tudja!

2025. június 10.
Szinte mindennap találkozhatunk azzal a kérdéssel, hogy mit főzzünk, illetve miből készítsük el az ebédet, vacsorát. A pulykahús erre kiváló válasz, hiszen a pulyka az egyetlen, ami vörös és fehér hússal is rendelkezik. Könnyen, változatosan és egészségesen készíthető el belőle szinte bármilyen fogás. A grillszezonban is tökéletes alapanyag, hiszen gyorsan elkészül a tűzön a pulykakolbász, a pulykamellsteak, a fasírt vagy akár a hamburgerhús is. A sütési idő mellett további előnye, hogy rendkívül szaftos marad, és bőséggel szívja magába a fűszereket, így az ízbomba garantált.

A pulyka húsa tápláló, mégis egészséges; nem terheli a szív- és érrendszert, telített zsírsavakban gazdag. A pulykamell a legsoványabb húsok közé sorolható, amely idényzöldséggel vagy gyümölccsel az egészséges étrend része. Ennél azonban jóval több érv szól a pulyka mellett.

Itt a vörös, ott a fehér

A vörös hús azokon a területeken van, ahol az izomnak hosszú ideig kell kitartóan dolgoznia, ilyen például a pulyka combja. Éppen ezért is alkalmas a pulykacomb pl. a marhahús kiváltására. A fehér hús pedig azokon a területeken van, ahol az izmok rövid ideig tartó, gyors mozdulatokat végeznek, mint például a mell és a szárnyak. A vörös hús zsírtartalma magasabb, és fehérjetartalma alacsonyabb, viszont tápanyagokban gazdagabb a fehérnél. Az igazán kiegyensúlyozott táplálkozáshoz a legjobb, ha mindkettő egyaránt kerül az asztalunkra.

Könnyen variálható és fűszerezhető

A pulykahús kiváló alapanyag a konyhában; szinte végtelen formában főzhető és süthető, a variációk száma egyedül a fantázián múlik. Egy jó csirkés recept? Egy jó ötlet sertés- vagy marhahússal? Pulykából bármelyik receptet érdemes kipróbálni! A változatosság mellett az új alapanyaggal új ételt is alkothatsz, amiért a család és a barátok is hálásak lesznek. Tökéletes választás a nyári étrendhez, hiszen pillanatok alatt elkészül, így több időt tölthetsz családtagjaiddal és barátaiddal. Kiváló fűszer lehet mindehhez a borsikafű, a kakukkfű, a kömény, a majoránna, a petrezselyem, a tárkony, a rozmaring vagy a zsálya. Kísérletezz bátran, és készíts ízletes, változatos fogásokat pulykából!

Hipoallergén a húsa, ezáltal bébiételekbe is tökéletes

Ha ételallergiától szenvedünk vagy olyasvalakinek főzünk, akinek ételallergiája van, akkor a pulykahús kiváló választás, mivel ez tartalmazza a legkevesebb allergént. Nem csoda, hogy a legtöbb húsos bébiétel is pulykahúsból készül. A gyerekeknek is ideális választás ebből készíteni ebédet, vacsorát, és a kismamák is bátran fogyaszthatják.

Zsírszegény és jól emészthető

A baromfihúsok közül a pulykahús különösen zsírszegény, fehér és vörös húsa nagyon könnyen és jól emészthető. A benne lévő fehérje 95%-ban felszívódik, ami meghaladja a nyúlhús és a csirkehús felszívódási értékét is. Jó hír a bikinialakra vágyóknak, hogy a pulykahús fogyasztásakor sokkal gyorsabban érezni a teltségérzetet.

Fogyasztásával nem terheljük a szív- és érrendszerünket, a melle ráadásul a legsoványabb húsok közé sorolható, így zöldséggel vagy gyümölccsel kombinálva, sütve, főzve, párolva is az egészséges étrend része lehet. Ráadásul a többi húsfélével összehasonlítva a pulyka jelentős mértékben tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat.

A hangulatunkat is javítja

Egy szépen tálalt étel már önmagában is gyönyörködtet, legyen az fasírt, grillkolbász vagy pulykamell. A pulyka emellett kiváló triptofán aminosavforrás is, így még a hangulatot is javíthatja, hiszen a triptofán a szerotoninszint csökkentésével, illetve a melatonin-szint emelésével segít az idegrendszer megnyugtatásában. A hangulatevők, érzelmi evők vagy stresszevők számára jó hír, hogy a triptofántartalmú élelmiszerek, így a pulyka is javítja a hangulatot. Nyilván a csokoládéval szemben alulmaradna, de az biztos, hogy jóval egészségesebb.

Promóció