Könnyű vegán keksz mandulából és földimogyoróból

2015. április 17.
A Zizi kalandjai bloggere a legfinomabb vegán keksz receptjét árulja el nektek. Amit, ha csokiba mártunk, még csodásabb ízélményt kapunk.

Mandulás földimogyorós keksz

Könnyen elkészíthető keksz zabliszttel és mandulaliszttel, amelyek természetesen változtathatók. Őrölt mandula helyett használhatunk őrölt törökmogyorót, a zab helyett pedig tönkölylisztet vagy sima búzalisztet. A földimogyoró és a mandula jól kiegészítik egymást, azonban a földimogyorónak dominánsabb az íze. A tojást pedig ebben a receptben őrölt lenmag és víz keverékével helyettesíthetjük.
Tipp: a megsült, kihűlt kekszek felét mártsuk olvasztott étcsokoládéba. Az étcsokis máz feldobja a kekszünket.

Hozzávalók (körülbelül 12 darabhoz):

– 1/4 bögre földimogyoróvaj
– 1/4 bögre kókuszzsír (szilárd állapotban)
– 1/2 bögre nádcukor
– 1/4 bögre mandulatej (zab-, rizs-, szójatej is használható)
– 1 és 1/4 bögre zabliszt
– 1 bögre őrölt mandula
– 1 evőkanál őrölt lenmag
– 3 evőkanál víz
– 1 teáskanál sütőpor
– 1/2 teáskanál szódabikarbóna
– 1/4 teáskanál Himalaya só + egy kevés a szóráshoz
– 1 vaníliarúd kikapart magjai
(A recepthez használt bögre 250 ml-es.)

Elkészítés:

1. Egy kis tálkában keverjük össze a lenmagot a vízzel és hagyjuk állni 4-5 percig, amíg zselés állagú lesz. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.

2. Egy tálban keverjük össze a földimogyoróvajat a kókuszzsírral és a cukorral. Adjuk hozzá a mandulatejet, majd a lenmagos keveréket és keverjük simára. Ekkor adjuk hozzá a sót, a vaníliát, a sütőport, a szódabikarbónát, majd a végén a zablisztet és a mandulalisztet. Keverjük simára, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk.

3. Fagyis vagy evőkanállal adagoljunk gombócokat a sütőpapírra. Tetejüket szórjuk meg egy kevés sóval és süssük 15-20 percig, amíg aranybarnák lesznek.

Jó nassolást!

Zizi

Facebook/Zizikalandjai