Az Oscar legjobb pillanatai

2014. március 03.
Az idei Oscar-díj abszolút nyertese a Gravitáció, sokan kapták meg életük első díját és megszületett a világ legsztárosabb selfie-je is.

Habár a legjobb film kategóriáját nem, de a legfontosabb (technikai) díjakat mind elnyerte a Gravitáció című film, így hét szobrocskájával a legtöbb díjat bezsebelt alkotás lett. Az Akadémia, ahogy arra számítani lehetett, a 12 év rabszolgaságot tartotta a legjobb alkotásnak, bár a legjobb rendező díját Alfonso Cuarónnak ítélte a Gravitációért. Így Cuarón lett az első latin-amerikai rendező, aki díjat kapott.

Ami a színészi alakításokat illeti, idén Cate Blanchettet leszámítva, aki második Oscarját nyerte el a Blue Jasmine című filmért, mindenki az első szobrát vehette magához: a legjobb színész kategóriában a Mielőtt meghaltam sztárja Matthew McConaughey, a legjobb mellékszereplő díját pedig Jared Leto vehette át – ugyanezért. A legjobb női mellékszereplő az idei év nagy felfedezettje és feltörekvő csillaga, Lupita Nyong’o, aki megható beszédet mondott a színpadon.
De az első szobrát ölelhette meg Brad Pitt is, bár ezúttal nem színészként, hanem producerként lett jelölve: a 12 év rabszolgaság című filmért. Így ő kikerült a soha nem nyert még Oscart tízes listánkról.

A legjobb külföldi film A nagy szépség lett, ahogy a Golden Globe után erre számítani lehetett, a legjobb eredeti forgatókönyvet A nő című film kapta, a legjobb adaptált forgatókönyv pedig a 12 év rabszolgaságnak járt.
Animációs film kategóriában a Jégvarázs lett a befutó, és a legjobb betétdal díját is elvitte a Let It Go című szám. Így Pharell a Happy-vel csak előadóként remekelhetett a díjátadón.

Az este nagy vesztese A Wall Street farkasa és az Amerikai botrány, amely nem tudta a Golden Globe sikerét megismételni és egyetlen egy díjat sem kapott egyik film sem. Így Leonardo DiCaprio is hoppon maradt – és még mindig nem nyerte el első Oscarját.

Ami miatt erre az Oscarra is mindig emlékezni fogunk, ezúttal nem Jennifer Lawrence esése (pedig a red carpet bevonuláson megint bukott egyet), hanem a műsorvezető, Ellen Degeneres kezdeményezésére megszületett sztár selfie, amelyet két óra alatt két millióan osztottak meg a közösségi oldalakon. Ennyi sztárt egy selfie-n ritkán látni!

Szerdán este az HBO-n megnézheted a vágott verziót!

Kattints a képre a galériáért!