„Céltudatos és kockázatvállaló típus vagyok” – Porst Réka, AmCham jelölt

2013. november 07.
A negyedik alkalommal meghirdetett AmCham Női Kiválóság Díjra bárki jelölhetett olyan sikeres női vállalkozókat, akik példaképül szolgálhatnak mások számára. A jelöltek között szerepel Porst Réka, a Meska.hu társalapítója is.

A negyedik alkalommal meghirdetett AmCham Női Kiválóság Díjra bárki jelölhetett olyan sikeres női vállalkozókat, akik példaképül szolgálhatnak mások számára, és akik segítenek megmutatni, mire van szüksége ma egy nőnek a sikerhez. Közel 60, a legkülönfélébb területeken eredményes hölgyet jelöltek az elismerésre barátaik, munkatársaik, családtagjaik. A zsűrinek nem volt egyszerű dolga a sokféle sikertörténettel megismerkedve: többszöri tanácskozásra volt szükségük a legjobb öntés meghozatalához. Ennek eredményeképp kiválasztották azt az öt vállalkozónőt, akik a november 13-i díjátadón izgulhatnak a győzelemért, és akiket az elkövetkezendő napokban egy-egy velük készült interjún ismerhettek meg.

Következzen Porst Réka, a Meska.hu társalapítója!

Mikor és hogyan tudtad meg, hogy téged is jelöltek az AmCham Női Kiválóság Díjra? Esetleg tudod is, hogy ki jelölt?

A Meska egyik alkotója jelölt a díjra, akit 5 éve, az oldal indulásakor ismertünk meg. Szinte elsőként töltötte fel termékeit, és azóta is sikerrel árusítja egyedi, saját készítésű üvegékszereit a Meskán. Meglepetésnek szánta, akkor „bukott le”, amikor kiderült, hogy önéletrajzot is kell csatolnia a jelöléshez, és bár már a szakmai kapcsolaton túl is megismertük egymást az évek alatt, azt nem tudta, hogy pontosan milyen végzettségem van és melyek voltak a korábbi munkahelyeim.

A családod mit szólt a nevezésedhez?

Amikor kiderült, hogy bekerültem az első fordulóba, majd a döntőbe, úgy érzem akkor vették igazán komolyan a jelölésemet. A családomtól rengeteg támogatást kapok, a páromnak pedig, aki sokszor a munkába is belefolyik, különösen sokat köszönhetek. A külső megerősítés pedig nagyon sokat jelent.

A bátorság, kreativitás, kitartás, elszántság, újító szellem, inspiráló személyig, hasonló erények szükségesek a jelöléshez. Neked van hasonló paraméterekkel bíró példaképed?

Halász Judit 71 éves, és még mindig aktívan énekel, színházban szerepel, a közönség számára is érződik, hogy a munkája a szenvedélye. Dalszövegei, mondanivalói örök klasszikusok, saját porontyaim éppoly élvezettel hallgatják, és persze éneklik a CD-vel együtt, mint anno kislánykoromban én. Sőt, a szövegekben mindig van pár, csak a szülők számára érthető „titkos kód” is, ami miatt a mai napig én is nagyon szívesen hallgatom. Judit korábban mellrákkal küzdött, de kitartásával sikerült legyőznie a betegséget; nem adta fel; ez az élni akarás, küzdeni tudás példaértékű. Ahogyan az is, hogy felismerte a hiányt, hogy nekünk nincs is magyar nyelvű születésnapi köszöntő dalunk; és láss csodát, végre a „happybirthdayezést” felválthatta az ő sokkal eredetibb „Boldog születésnapot” dala. Kicsit hasonló történt velünk is, mikor felismertük, hogy a magyar kézműveseknek nincs egy átfogó portálja, és létrehoztuk a Meskát.

Az üzleti világ elég férfias terep. Neked milyen tulajdonságaid segítenek abban, hogy helyt állj női vezetőként?

Nem csak a munkámban, de minden másban is kitartó és maximalista vagyok. E mellett, mint általában a nők, jó szervezőkészséggel rendelkezem. Azonban, ami számomra a legfontosabb, és erősségem és gyengeségem is egyben, hogy nagyon szeretek csapatban dolgozni, sőt, akkor élvezem igazán a munkát, ha valakivel vagy valakikkel közösen dolgozhatok. A Meska létrehozása sem csak az én érdemem, legjobb barátnőmmel, Hídvégi Borbálával álmodtuk és valósítottuk meg. Sokan féltették a barátságunkat, de 5 év elteltével, túl sokféle nehézségen és hullámvölgyön már látom, hogy egymás nélkül talán nem is sikerült volna. Eléggé különbözünk, és szerintem ez a kettősünk sikerének titka: amíg én céltudatos és kockázatvállaló típus vagyok, Bori racionálisabb, megfontoltabb, így amikor én szárnyakat kapok, ő megfog és a realitások talaján tart. Talán a fiatalkori aktív versenysport (kajakozás) is hozzásegített ahhoz, hogy helyt tudjak állni a sokszor kemény üzleti szituációkban is.

Mi az a szabadidős tevékenység, ami leginkább jellemzi a személyiségedet?

Sokat járom a természetet a családommal és a barátaimmal, legjobban mégis a barlangok mélyén érzem jól magam. Ez egy igazi csapatsport. Igyekszem minden héten eljutni legalább egy pár órás túrára, ami szellemileg teljesen kikapcsol, fizikailag elfáraszt, miközben a legjobb barátaimmal töltöm együtt az időt.

Visszatekintve mi volt a leghúzósabb időszak a karrieredben?

Az egyik legnehezebb dolog az, amikor a családi vállalkozásból hirtelen több alkalmazottat foglalkoztató cég lesz, és a feladatokra alkalmas embereket kell találni, méghozzá úgy, hogy közben mégiscsak megmaradjon a korábbi hatékonyság, a családias hangulat és a közös cél. Ez egy folyamatos kihívás, aminek megvannak a maga nehézségei, de szépségei is, és pont ettől olyan izgalmas!