A jövő hangjai novellapályázat – kiírás

A jövő
hangjai

A Marie Claire kíváncsi minden kor­osztályra, emellett fontosnak és előre­mutatónak tartja a generációk közti kommunikációt. Hiszünk benne, hogy tanulhatunk egymástól. Novella­pályázatunkat a tudatos és nyitott Z generációsoknak dedikáljuk, mert ők a jövő Marie Claire-szerzői és -olvasói!

 

Pályázható témák

A pályázók két témában írhatnak novellát (választható)

Olyan szépirodalmi, prózai műfajban készült alkotásokat (novellákat) várunk a kiírás témájában, amelyek terjedelme (szóközzel együtt) minimum 3000, maximum 5000 leütés. A pályázatra kizárólag az online regisztrációs felületen lehet jelentkezni a regisztrációs felület kitöltésével, a kapcsolattartási adatok, valamint a pályamunka feltöltésével.

Mentális létem

Az AI és a jövőnk

Nyeremény

A közönségdíjas és a szakmai zsűri által választott legjobb novella nyomtatásban, teljes terjedelmében megjelenik a Marie Claire 2023/8. lapszámában, illetve a szakmai díj nyertese egy HUAWEI WATCH GT 4 – 41 MM OKOSÓRA (fehér bőrszíjjal) és egy HUAWEI WATCH GT 4– 46 MM OKOSÓRA (fekete sportszíjjal) közül választhat. A közönségdíjas egy LENOVO SMART PAPER E-ink tabletet nyer.

#image_title
#image_title

 

A szavazók között kisorsolunk öt darab
20 000 Ft értékű THE BODY SHOP
ajándékcsomagot.

 

Részletek

A pályázaton részt vehet minden olyan természetes személy, aki 1997–2010 között született és magyarországi lakóhellyel rendelkezik, továbbá valós adataival regisztrált és a pályázat benyújtásakor a rá irányadó nyilatkozatokat – annak jelölőnégyzetben való elfogadásával – megteszi. A pályaműveket a marieclaire.hu-n létrehozott aloldalra kell feltölteni, a pályázati anyag technikai paraméterei: olyan szépirodalmi, prózai műfajban készült alkotásokat (novellákat) várunk a kiírás témájában, melyek terjedelme szóközzel együtt minimum 3 000, maximum 5 000 leütés, formátumát illetően pdf, doc, docx fájlok.
 
A beadott pályaműveket egy háromtagú zsűri bírálja el, amely tíz jelöltet választ ki az előzsűrizés során. Ezeket a novellákat közzétesszük a marieclaire.hu-n, ahol az olvasók szavazatai alapján egy közönségnyertes írás is kikerül. A zsűri szintén kiválaszt egy novellát, amely a szakmai díjat kapja.

 

Az elbírálás menete, előzsűrizés szempontjai:
 

  • Műfaji követelmény: A szöveg megfelel a novella műfaji követelményeinek. Prózában íródott, a cselekménye tömör, kevés szereplő van benne, az idő és tér viszonylag szűkre szabott. Az írás címmel van ellátva.
  • Formai követelmény: A szöveg összefüggő, bekezdésekre tagolt, van bevezetése, tárgyalása és lezárása.
  • Nyelvhelyesség és stílus: Igényes, választékos, közérthető, nem közönséges, vulgáris. Stílusjegyeit tekintve egyaránt lehet drámai, anekdota vagy jellemrajz jellegű novella. Helyesírásilag megfelel a magyar helyesírási szabályoknak.
  • Mű felépítése: Szerkezete behatárolt, lineáris, párhuzamos vagy körkörös. Van egy vagy több meglepő fordulat, hirtelen változás a cselekmény menetében, elbeszélésmódjában, ami a novella tempóját felgyorsítja és a végkifejlet közeledtét jelzi.
  • Téma egyedisége: A mű eredeti, különleges témát állít a középpontba környezetvédelem és fenntarthatóság témájában, a legégetőbb kérdéseket fogalmazza meg egyedi látásmóddal és pozitívan. Vizsgáljuk a döntőbe jutott és különdíjas műveknél, hogy történt-e plagizálás, más művek jogtalan felhasználása. Ha plagizálást állapítunk meg, ez azonnali kizárást von maga után.

 

Beküldési határidő:
2023. október 31. éjfél

Közönségszavazás:
2023. november 10–19. éjfél

Eredményhirdetés:
a 2023. december 6-án megjelenő magazinban

Zsűri

PÁCSONYI DANIELLA
a Central Médiacsoport női digitálisportfólió-igazgatója és az nlc.hu főszerkesztője


Fontos küldetésünknek tartjuk, hogy hangot adjunk a Z generációnak, hiszen ők azok, akiket a leginkább félreértenek – nem-csak mikro -, hanem makrókörnyezetükben is. A novella mint műfaj remek lehetőséget azok számára, akiknek korábban nem volt esélyük megszólalni.

 

 

SZÉCSI KRISZTIÁN
a Refresher szerkesztő-újságírója

 


Cikkeim elsődlegesen társadal-mi, pszichológiai, trash és pop-kulturális témákat járnak körbe.Az újságírás mellett a (mű)fordítás nagy szenvedélyem, főként francia szépirodalmi szövegekkel foglalkozom – tanulmányaimat is ezen a terü-leten végeztem.

 

TRUNK TAMÁS
szerző, új generációs márkatanácsadó


Az önkifejezés nekem először az írás volt, ezért is írtam könyvet hamarabb, minthogy elindítottam a YouTube-csatornámat. Az új generációk alkotásainak nagy tisztelője vagyok. Alpesi síelőként, alkotóként és vállalkozó-ként is szeretnék maradandót létrehozni.”