Verdi hősnői ragyognak Koós Lili ékszereiben

2013. december 19.
Koós Lili még csak nemrég indította el ékeszertervezői karrierjét, de a Le Marais és Fierce debütáló kollekcióira már többen felkapták a fejüket. Legújabb tervezése, az Amphora és a Verdi Opera Story pedig már helyet követel az ékszeresdobozunkban is.

Hogy lettél ékszertervező?

Két generáció óta vannak ékszerészek a családomban, így mondhatom azt, hogy beleszülettem a szakmába. Ez egy csodálatos hivatás, nem volt nehéz nekem is ezt az utat követni.

Szeretsz játszani az anyagokkal, vagy vannak kizárólagos kedvenceid, amikről nem mondasz le?

Kedvenceim a színes drágakövek, gyémántok, gyöngyök és a nemesfémek, ezekből tervezem a kollekcióimat. De egy egyedi felkérés esetén, természetesen más anyagok is szóba jöhetnek. Legutóbbi kollekciómat, az Operát, Verdi három különböző hősnője – Gilda, Violetta és Desdemona – inspirálta. Mindegyik mini kollekció aranyból készült, de egyedi jellegzetességük a kövek színvilágában, valamint  formai különbségeikben rejlik. A Rigoletto hősnője, Gilda inspirálta kollekció darabjai például letisztultak és kifinomultak. Így ezekhez az ékszerekhez fehér aranyat, egészen világoszöld turmalint, fehér gyémántokat és gyöngyöket választottam.

Kinek terveznél ékszert legszívesebben?

Számomra az jelent kihívást, ha megismerve egy ismeretlen embert, kitalálhatom, milyen ékszer hozza ki a leginkább a személyiségét és a nőiességét. Ha egy híres személyt kellene megneveznem, akkor Penelopé Cruznak szívesen terveznék. Igazi nő, aki tüzes, latin temperamentuma mellett egy kifinomult személyiség. Nagyon csinos, és jól állnának neki az általam tervezett exkluzív, különleges, de mégis modern ékszerek.

Milyen stílustippjeid vannak az ékszerviseléshez?

Szerintem az ékszerviselésben a legfontosabb az összhang. Ez lehet akár egy letisztult kombináció is, ami színekben és stílusban passzol a ruhához és a viselőjéhez. Így az ékszer tökéletes kiegészítő, ami nem hivalkodó, de csodálatosan kiemeli a nőiességet. A másik véglet, amit szeretek, amikor kizárólag egyetlen hivalkodó darabot visel valaki. Az egyik kedvenc saját kombinációm például az egyszerű fekete ruha, egy nagy rózsaszín – korall és gyémánt – nyakékkel. Ebben az esetben minden figyelem az ékszerre esik, amihez a ruha a kiegészítő. Az nem tetszik, mikor valaki túl sok, egymáshoz nem illő dolgot aggat magára. Férfiakon szeretem a bőrrel kombinált ékszereket, illetve az ötletes mandzsetta gombokat. Persze a legklasszikusabb kiegészítőért, egy csodálatos óráért is oda vagyok, ha azt megfelelően viselik.

Mire vagy a legbüszkébb?

Fiatal korom ellenére, saját erőmből teremtettem meg a lehetőségeimet és rengeteget utaztam, tapasztaltam a világból. Három különböző kontinensen éltem eddig, és ezek az élmények formáltak azzá, aki ma vagyok. Ezalatt csodálatos embereket ismertem meg a világ különböző tájain, akikre büszke vagyok és szeretettel gondolok. És természetesen rendkívül büszke vagyok a csodálatos családomra is.