Golden Globe 2014: Vörös a vörössel!

2014. január 13.
Mára virradóra tartották meg a 71. Golden Globe díjátadó estélyét. Gigantikus galériánkból kiderül, idén melyik sztár melyik divatház kreációjára szavazott. Egyet elárulhatunk, vörösben nem volt hiány…

A mozirajongók és filmesztéták által várt esemény hasonlóképpen megmozgatja a divatimádó közönség fantáziáját is: hetekkel az esemény előtt már azt találgatják, melyik sztár, melyik neves tervező ruhája mellett dönt, ki írja be magát a divattörténelembe, és ki írja ki magát onnan esetleg.

Nagyobb felbontású képekért kattints ide!

Annyit már előre elmondhatunk, sem pro sem kontra nem történt hihetetlen, a sajtót igazán felkavaró divatbaki vagy több évig emlegetett stílusgyőzelem. A sztárok hozták megszokott glamúros formájukat, nem voltak parádés poénokra még hónapokig okot adó elvétések, legfeljebb pár, mély sóhajjal párosuló felszisszenés és reménykedés, hogy legközelebb talán majd máshogy választ. De nézzük először az abszolút befutókat, minden szinten!

Okos választások és némi humor a gálaoutfitben

Idén sokan voksoltak a vörös szőnyeggel megegyező vagy ahhoz hasonló árnyalatú vöröses színű ruhakölteményekre: Amy Adams Valentinója, vagy Julie Delphy Romona Keveza ruhája egyszerűségével hódít, szerencsére a kiegészítőkkel sem szerették volna elvinni a minimalizmusról a hangsúlyt. Lupita Nyong’o, – az egyébként az est fődíját megnyerő – 12 év rabszolgaság című film kenyai sztárja fenséges jelenség volt köpenyszerű Tom Ford ruhájában; Emma Watson pedig ismét megmutatta, milyen is az angol humor – bár a vörös Dior ruha elölről hagyományos ruhának néz ki, a turpisságra akkor derült fény, amikor Emma megfordult.


Emma Watson – Profimedia – Red Dot

A szivárvány több alkotóeleme is feltűnt a vörös szőnyegen – míg az év színének kikiáltott orchidea lila ruhában megjelenő Aubrey Plaza nem igazán nyerte el tetszésünket első bálozós kislányos külsejével, Helen Mirren vadítóan üde, Jenny Packham zöld estélyiben viszont ismét csak 10/10 pontot kap. Caitlin Fitzgerald, a nálunk kissé kevéssé ismert színésznő szemet gyönyörködtető türkizkék Emilia Wickstead ruhát választott – amihez csak gratulálni tudunk. A hozzá viselt táska és csíkos magas sarkú igazán friss, sikkes megoldás! A 90-es évek tipikus türkiz zöldjében pompázott Reese Witherspoon, míg Lena Dunham író-rendező-színésznő vagány, szemtelenül feltűnő napsárga Zac Posen ruhában.

Biztos fekete…

A fekete persze most is sokak biztos választása volt, de ebből is lehet akár igen lélegzetelállító darabot találni, amilyen Cate Blanchett Armani Privé csodája – a hátul csípőig nyitott, leheletfinom csipkéből szinte csak a színésznő teste körül lebbeni látszó költemény mellett tényleg nehéz lett volna elmenni. Amy Poehler Stella McCartney ruhája ismét bizonyíték az egyszerűbb néha több filozófiájára, a frissen eljegyzett Emma Roberts és Sofia Vergara – aki körül mindig pezseg a levegő – letisztult, bár királynői szabású fekete estélyijüket pedig lenyűgöző türkiz ékszerekkel kombinálták. Uma Thurman Versaceban szép-szép, bár nekünk kicsit most túl szigorúra sikeredett… Egyik kedvenc címlapsztárunk, Jessica Chastain – bár nagyon szép a fekete bársony Givenchy habelányos estélyiben – mégsem békültünk ki az összhatással igazán; vagy a haj, vagy a nyaklánc sok vagy kevéssé eltalált, mindenesetre idén nem tudunk 10 pontot adni neki. Kelly Osbourne sajnos nem tud egy ideje megújulni, ruháját és egész outfitjét mintha már láttunk volna ezelőtt többször is…

…és a fekete-fehér klasszikus

Az örök klasszikus fekete-fehér páros közkedvelt megoldásai mellett láttunk pár igen szép, emlékezetes darabot is, és sajnos pár olyat is, amit viszont szívesen elfelejtenénk… Zoe Saldana rátétekkel, áttetsző betétekkel megbolondított Prabal Gurung ruhája telitalálat, csakúgy, mint Laura Carmichael – a Downtown Abbey ifjú sztárjának – Viktor&Rolf estélyije. Megoszlanak a vélemények az est egyik nyertese, Jennifer Lawrence választásával kapcsolatban is: a Dior egyszerű, több pánttal a testére formált hatalmas fehér ruhája nem igazán adja ki a színésznő alakját, de szemtelenül rövid frizurája mindenképpen 10 pont. Hayden Panettiere Tom Ford-ja a hatalmas bross nélkül inkább szívünkhöz szólt volna, Julia Roberts „zárdafőnöknői” szettje felett pedig döbbenten néz a világ: bár a ruha Dolce&Gabbana, nem lehet érteni a pántnélküli ruha alá vett fehér blúz históriáját. Nemcsak hogy visszafogott, de nem is volt igazán az eseményhez illő.

A Big Bang Theory (Agymenők c. sorozat) női főszereplői mindig meglepnek minket, mennyire csinosak szerepeiken túl: Mayim Bialik, Melissa Rauch és a friss házas Kaley Cuoco igazán kitettek magukért, szépek ás bájosak. (Bár örültünk volna, ha Kaley más frizurát választ magának.)

A hollywoodi bababoom a vörös szőnyegen is tetten érhető volt: Olivia Wilde vagy Kerry Washington csodaszépek voltak, míg Drew Barrymore kissé túllőtt a célon habos és virágrátétes Monique L’Huillier estélyijében. Az egyszerűbb nála is több lett volna…


Amber Heard – Profimedia – Red Dot

Amber Heard (Versacéban) és Michelle Dockery (Oscar de la Rentában) is káprázatosak voltak az éjjel, míg Emma Thompson vintage Lanvin „szigorúsága” nem nyerte el annyira a tetszésünket. Jessica Lange és Julia Bowen bársony választásaival sem értünk teljesen egyet, kissé fáradt, öreges megoldásnak tartjuk őket.

Említsük még meg Tina Fey és Taylor Swift Carolina Herrera ruhacsodáit, nekünk igazán tetszettek! Zooey Deschanel pedig bájosan cuki volt, mint mindig – hozta formáját.

A sort még a végtelenségig lehetne folytatni, és még biztosan pár napig ezekkel a lassan majd unalomig ismert ruhákkal lesz tele a sajtó, olvashatunk-láthatunk majd pro és kontra érveket mindenki mellett és ellen is. Nincs igazság, objektív mérce, ki-ki igazából maga eldöntheti, kinek a helyében lejtett volna végig a vörös szőnyegen, és kinek a helyében talán ki sem szállt volna a limuzinból… Ilyenkor láthatjuk igazán, nemcsak fény és csillogás a sztárok élete, sajnos a másik oldalból is kijut nekik bőven, a csillogás közepette is. De csüggedésre nincs ok, mindjárt itt az Oscar estéje, ahol lehet javítani – vagy esetleg rontani – az első 2014-es benyomásokon.