Egy ékszermanufaktúra kulisszatitkai

2014. március 30.
A sokszínű magyar divatvilágban egyre több figyelmet kapnak a porcelánból készült ékszerek és kiegészítők. Ellátogattunk egy magyar ékszermanufaktúrába.

A ZEMA műhelyében nagy a sürgés-forgás, a festő- és szobrászművészek kezei közül szebbnél-szebb medálok, gyűrűk és fülbevalók kerülnek ki. A kézzel készített porcelán kollekciók között a legösszetettebb technikával az úgynevezett áttört ékszerek készülnek, így erről kérdeztük a tulajdonost. „Az áttörést a szobrászművész a nyers finomporcelánon végzi, mert csak ilyenkor formázható az anyag” – meséli Papp János, a ZEMA ügyvezetője. – „Mivel ebben a szakaszban nagyon sérülékeny az ékszer, így átlagban csak minden ötödik darab sikerül. Ez teszi ezeket a kiegészítőket igazán különlegessé.”

Kattins a képre a galériáért!

A vésett vagy lyukasztott mintázattal díszített porcelán ékszereket ezután egy úgynevezett magas tüzű kemencében, 1.400 fokon kiégetik. Az égetést követően a porcelán keményedésével szilárdul meg a minta. „Ezután a dekorálás következik” – tudhattuk meg Jánostól. – „A festőművész a megálmodott motívumokat 18-21 karátos arany vagy színvilágtól függően 23 karátos platina használatával, kézzel festi rá az ékszer felületére.” Az áttört darabok mintázatának megfestése igen komplikált, finom kézi munkát igénylő feladat, egy medál elkészítése több mint egy órát vesz igénybe. A munka végső szakaszaként az ékszer újra a kemencébe kerül, ahol az első égetéshez képest jóval alacsonyabb hőfokon, több órás égetés után elnyeri végső formáját.

Modell: György-Horváth Zsuzsa, az MTVA munkatársa