Kislányai inspirálják Maráczy Manuéla gyermekruha tervezőt

Egyre több magyar divattervezőre lehetünk büszkék, akik már külföldön is elismertek a divatszakmában. Maráczy Manuéla gyermekeknek tervez ruhákat és ebben saját lányai inspirálják.

Két kicsi lány édesanyja vagy, tele nagy álmokkal. A felnőtt divattervezésből álltál át a gyermek ruhatervezésre. Mi okozta benned ezt a váltást?

Női kollekcióval jelentem meg először 2005-ben, és amikor megszülettek a gyermekeim, sokkal hálásabb feladatnak találtam a gyermekek öltöztetését, mint a felnőttekét. Furcsán hangzik, hiszen a gyerekek gyorsan kinövik a ruhát, és náluk elsődleges szempont a kényelem, nem a kinézet, de mégis hiánypótlónak éreztem az egyedi gyermekruhákat a magyar piacon. Sok igényes, divatkedvelő édesanya van, aki szereti szép ruhában öltöztetni a gyerkőcét, és hogy őszinte legyek, a „tömegcuccon” kívül nagyon én sem találtam mást.

Nem csoda, hogy alkotóműhelyedben kislányaid saját maguk készítik a babájuknak a ruhát. Neked is gyermekkora nyúlik vissza a textilhez való kötődésed?

Az Iparművészeti Egyetemen végeztem média design szakon, de emellett már hobbiból készítettem magamnak ruhákat. Majd egy posztgraduális képzésként Helsinkiben tanultam öltözék-tervezést. Innen indult az a folyamat, hogy komolyabban foglalkoztatott a ruhatervezés. Korábban kisfilmeket készítettem, de pár év alatt kiderült számomra, hogy egyrészt nem vagyok túl jó benne, másrészt nem hozott túl nagy boldogságot és szakmai elismerést sem a kreatív munkásságomba. Viszont a ruhák és öltözködés mindig is érdekelt.

A Manuela a saját branded. Mióta létezik?

Kilenc évvel ezelőtt alapítottam meg a Manuela márkanevet Helsinkiben, akkoriban ott éltünk. Ezen a márkanéven belül folyamatosan növekvő méretű gyermekruhákat tervezek, valamint idén egy kiegészítő márkát is létrehoztam Flipy néven, amely egy sajátos flipflop szerű szandált takar. Mivel nagy az érdeklődés rá, így már felnőtt méretben is készítek ezekből a nyári lábbelikből.

Kattints a képre a galériáért!


Általában a nőket jobban érdekli a divat, mint a pasikat, és így van ez a gyermekeknél is. A kislányok pörögnek-forognak egy szép szoknyában, míg a legtöbb fiúnál teljesen mindegy, miben szaladgálnak. Ez az oka annak, hogy eddigi kollekcióid csak kislány ruhákból állnak?

Részben igen, de bízom benne, hogy előbb-utóbb kisfiú kollekcióval is előrukkolok majd. Egészen eddig egyszerűen nem állt rá a srácos holmikra az agyam, de dolgozom rajta, hogy ez a része is létrejöjjön. A fiús anyuka barátnőim folyamatosan nyaggatnak érte.

Honnan jönnek az újabb ötletek, miből merítesz inspirációt?

Természetesen a lányaim inspirálnak, az ő kis gyermeki képzeletviláguk, a mesék, ahogyan játszanak, ahogy tanulnak és ahogy rácsodálkoznak a világra.

Ha pár szóban jellemezni kellene, mit mondanál a Manuela ruhák stílusáról?

Úgy gondolom, a varázsuk az egyediségben rejlik. Egyszerűek, de mind színben, mind formában eltérnek az átlagtól. Egyszerűséget a hordhatóságban értem. Nagyon fontosnak érzem a saját kézzel megrajzolt grafikájú és printelésű folyóméter anyagot. Ezenkívül nagy hangsúlyt fektetek a minőségre, hiszen fontos, hogy kényelmesen érezze magát a gyermek a ruhában és ne feszengjen benne. Most is épp egy új kihíváson dolgozom, hogyan tudok 100 % pamutból elegáns ünnepi ruhát létrehozni.

Van olyan tervező, aki nagy hatással van rád?

Egyszemélyes példaképem nincs, vannak márkák, amelyek tetszenek a stílusuk miatt, vannak brandek, amelyek a felépítésük miatt szimpatikusak. És persze vannak, akiktől sokat tanultam. De úgy érzem, én picit másként közelítem meg a ruhatervezést, mint a legtöbben. Autodidakta módon és önfejűen csinálom, mondhatni ösztönből, de én ezt így élvezem, és azt gondolom, a tiszteletem és szeretetem a divattervezés iránt teljes mértékben átjön a Manuela ruhák stílusán.

A magyar webshop és néhány hazai üzlet mellett már külföldön is beszerezhető a kollekciód. Talán kint nagyobb az igény az egyediségre, mint itthon. Egyelőre. Szerinted tanítható a stílusérzék már gyermekkorban?

Igen, azt gondolom, hogy tanítható, nyilván könnyebb azoknak, akik stílusos környezetben nőnek fel. És a gyermeknél is könnyebben kialakul, ha látja, hogy a szülei is a szép, stílusos darabokat kedvelik.

A te stílusod tanítható?

Nem, mert magam sem tudom pontosan, hogy merre is halad az én stílusom, de tudod, pont ez benne az izgalmas.

Fotós: Békefi Dóra és Horváth Szintia
Modell: Lénajohanna
Ruha: Manuela
Helyszín: Empír Enteriőr