Meghalt Oscar de la Renta

2014. október 21.
82 évesen elhunyt Oscar de la Renta, a legendás divattervező, aki élete során filmcsillagoknak és first ladyknek álmodott elegáns darabokat.

Annette de La Renta, a tervező felesége erősítette meg, hogy a 82 éves Oscar de la Renta hétfőn, saját otthonában hunyt el. Bár a legendás tervező már nyolc éve küzdött a rákkal, ebben az időszakban is hihetetlenül tevékeny volt szakmailag: olyan eseményekhez álmodott ruhadarabokat, mint az Oscar-gála, és olyan hírességeket öltöztetett, mint Sarah Jessica Parker, vagy Penelope Cruz. Legutóbb Amal Alamuddinnak tervezett elefántcsontszín tüllcsodát az esküvőjére.


George Clooney felesége, Amal Alamuddin próbálja a de la Renta tervezte esküvői ruhát

A dominikai születésű tervezőzseni 18 évesen Spanyolországba utazott, hogy festészetet tanuljon, de hamar rájött, hogy az absztrakt művészet helyett inkább divattervezéssel szeretne foglalkozni. Ráadásul a sikerek is hamar megtalálták, ugyanis az Egyesült Államok madridi nagykövete azonnal fel is kérte, hogy tervezzen ruhát lányának. Később a híres spanyol tervező, Cristobal Balenciaga mellé szegődött kitanulni a szakmát, nem sokkal később pedig a fényűző, párizsi Lanvin divatházban folytatta karrierjét. 1965-ban megalapította saját márkáját, immár New Yorkban, és nem sokára sztárok és first lady-k (Nancy Reagen, Laura Bush, Hillary Clinton) bújtak Oscar de la Renta darabokba.

A sztárvilág úgy emlékszik vissza de la Rentára, mint egy letűnt korból ottragadt, valódi úrra, aki kifinomult, elegáns stílusával szabta meg a divatvilág irányait.