Meyer Eszter-Virág, blogger: Nekem minden tálalás kérdése

2014. október 28.
Kreatív, humoros, ambiciózus és nagyon trendi. Meyer Eszter-Virágban minden megvan, hogy megmutassa a következő generációnak: így kell ezt csinálni.

Divatbloggernek tartod magad?

Inkább úgy fogalmaznék, hogy a Masni egy lifestyle blog. Tizenhárom évesen kezdtem el ezzel foglalkozni, akkor még nem volt annyira átfogó piaca, mint most. A posztjaimban a hétköznapjaimról írtam és hamar pozitív visszajelzéseket kaptam. Három évvel ezelőtt kitaláltuk Warga Krisztina barátnőmmel, hogy csinálunk egy csajos blogot, amit nem a fashion kategóriába sorolnék, mert nincs benne annyi divatanyag, de írunk gasztro, fitnesz, kultúra és szépség témában is.

Mitől gondoltátok, hogy a Masni egyedi lesz?

A 18 és 32 éves korosztályt célozzuk meg alapvetően, de a legtöbb olvasónk 22-23 éves, vagyis velünk egyidős. Főiskolás voltam, amikor elkezdtem csinálni, és ennyi idősen nem feltétlenül dolgozik az ember főállásban, hanem inkább iskolába jár vagy mellette dolgozik valamit. Egy átlagos magyar lány – hiába érdeklik a dizájner holmik -, nem tud költeni, ezért azt próbáltam a posztjaimon keresztül bemutatni,  kis költségvetésből hogyan néz ki stílusosan egy outfit. Sosem voltam olyan, aki az olvasói fejébe sulykolja, hogy csak ezt veheted fel, mert ettől leszel trendi, hanem a személyiséged fejezze ki azt, amit viselsz. Szerintem ez a Masni sikerének és egyediségének titka.

Fotó: Palotai Zoltán

Szerinted a blogolásból meg tudsz egyszer élni?

Ebből most és később sem lehet megélni Magyarországon, inkább csak ismertséget ad. Azt hozzá kell tenni, hogy nagyon régóta nem vettem magamnak sem ruhát, sem kozmetikumot. Kezdő bloggerként egy szájfénnyel kezded, később már dizájner táskát kapsz ajándékba. Ez nagyon jó dolog, de ebből még nem tudjuk a számláinkat kifizetni. Tele tehetjük hirdetésekkel az oldalt, – amiért már fizetnek a cégek-, de az olvasók szemében hiteltelenné teheti a bloggert. Sosem ebből szerettem volna megélni, úgy gondolom ezt öt-hat évnél tovább nem is lehet lendületesen csinálni, mert a folyamatos megújulásba nagyon sok energiát kell fektetni. Ma már gomba módra szaporodnak a bloggerek és nagyon ütős dologgal kell előállni ahhoz, hogy felkapjanak, és ne felejtsenek el nagyon gyorsan. Ez inkább szerelem, ezért kell egy szakma mellé.

Mennyire vagytok összetartóak?

Vannak széthúzások, mint mindenhol, de mikor elkezdtem blogolni, szerencsém volt, hogy Oravecz Nóra lett a mentorom. Nagyon jó volt, hogy az ismertebb nevek nem úgy kezeltek, hogy mit akarok köztük az akkori négyezer lájkommal, hanem azonnal maguk közé vettek. Egyébként észre lehet venni, hogy az a réteg, aki ezt régóta csinálja, nem merül bele a sárdobálásba. A szakmai alázattal szerintem nem fér meg egymás lehúzása.

Ezek szerint tudatosan építed az image-ed?

Az Instagramra nem rakok ki bulis képet, vagy olyat, amin dohányzom, mert kislányok is nézik és gyakran kapok levelet tőlük, hogy a példaképüknek tekintenek. Sok blogger nem veszi észre, hogy olvasottsági számtól függetlenül, van aki mindennap olvassa a posztjait, szimpatizálni kezd velük és idealizálni, utánozni kezdi őket. Úgy gondolom, emiatt felelősségteljesen kell gondolkodni. Engem is sokan támadnak bloggerként, van akinek nem vagyok szimpatikus és megpróbálja megakadályozni, hogy boldoguljak. De én arra koncentrálok, hogy olyan munkám van, amit imádok és folyton arra gondolok, hogyan tudnám jobban csinálni.

Sosem kacérkodtál a stylist szakmával?

Nem, divatiskolába sem jártam soha. Jelenleg televíziós műsorkészítőnek tanulok. Az egész családunk a médiában dolgozik, ráadásul anyukámnak is van egy blogja, az Anyádnak se könnyű. Sokáig azt gondoltam, hogy nem akarok újságírással foglalkozni, a blog eszembe sem jutott. Mindig érdekelt a divat, de nem gondolom azt, hogy akkora stílusikon lennék, hogy ezzel foglalkozzak. A stylist szakmának is megvannak a nagy nevei és ne akarjon valaki trónt fosztani, hogyha nem elég jó hozzá. Sokkal testhez állóbb számomra az írás.

Amit mi sem bizonyít jobban, minthogy nemrég főszerkesztőnek neveztek ki egy print magazin élére. Hogy kerültél a képbe?

A Neo World Media online televíziós csatorna nemrég csinált velem egy interjút. Nagyon örültem neki, számomra hatalmas elismerés volt. Ezután eltelt egy kis idő és felhívtak, hogy hamarosan indul egy 10 000 példányszámban megjelenő magazinjuk, a Dreams Magazin, és nincs-e kedvem bemenni egy főszerkesztői állásinterjúra. Egy hét múlva már aláírtam a szerződést…

Fotó: Palotai Zoltán

A csapat könnyen elfogadta a 21 éves főnökét?

Mindenki ismeri Az ördög Pradát visel című filmet, ezért rögtön azt néztem, hova dobhatom le a bundámat. Viccet félretéve, szinte azonnal befogadtak. Talán azért is, mert én voltam az egyetlen lány a csapatban, ami később már bővült, de szerintem nagyon jó közösség vagyunk. Ritkán van az, hogy ennyire lelkes és ennyire tettre kész fiatalok vannak egy helyen. Nagyon jó, hogy egy hullámhosszon vagyunk. Ha elmondom, hogy mit szeretnék látni, akkor azt is kapom vissza. Örülök, ha látom, hogy fejlődhetek, hiszen maximalista típus vagyok, aki nem szégyell segítséget kérni, ha elakad. Sokáig rágörcsöltem mindenre, volt, hogy hibáztam, de felálltam és tapasztalatként felfogva, tovább indultam.

Kit szeretnétek megszólítani a lappal?

A húsz és harminc év közötti budapesti fiatalokat, akik érdeklődőek és nyitottak a városra, a körülöttük lévő világra. A gasztro rovatban például most budapesti egészséges éttermekről írunk, vagy kiemelt figyelmet szentelünk a magyar tervezőknek is, akiket szerintem minden budapesti fiatalnak ismernie kellene. Pont ezért a terjesztési pontok is frekventált helyen lesznek, de a magazin megtalálható lesz például rengeteg szórakozóhelyen, szépségszalonban, egészségközpontokban és a Sugarbird üzletekben is.

Mire mondanád az életben, hogy „jaj.. csak ezt ne!”

Ha sportról kell írnom. Gyakran edzek, járok jógázni is, de nem vagyok szakember és azt nem bírom elviselni, ha valaki laikusként ad tanácsot, és csak utána olvasott a neten. Én is estem már ebbe a hibába, egy blog olvasó szólt, nagyon ciki volt, de kijavítottam.

Mi a véleményed a legújabb divatőrületről, a teljes combot megmutató szakadt farmerekről?

Nem feladatom megmondani, hogy ki mit vegyen fel. A szakadt nadrág egész nyáron trend vol. Ameddig valakinek jól áll, hordja, de passzoljon az egyéniségünkhöz és sose legyünk túl közönségesek benne. Nem mondom semmire, hogy nem tetszik, mert lehet, hogy olyan összeállításban látom, hogy beleszeretek. A véleményem amúgy is gyorsan változik… nekem minden tálalás kérdése.

Kiegészítő vagy ruha? Melyik a mániád inkább?

Nagy hangsúlyt fordítok a kiegészítőkre. A basic öltözködés híve vagyok, általában egyszínű, fekete, szürke, fehér vagy piros ruháim vannak, amit a hangsúlyos kiegészítők dobnak fel. Szerintem ez praktikusabb, mintha lenne egy-két feltűnőbb darabom, amit csak pár dologgal tudok kombinálni. Nem szeretem , amikor valami nagyon mintás, mert az elvonja az arcomról a figyelmet. Egy nőnél az a lényeg, hogy nagyon jól tudja kombinálni a ruhatárát.

Mit szeretnél öt év múlva?

Remélem lesz egy mopszom.