Tradicionális roma motívumok a Marie Claire Fashion Days kifutóján

2014. november 05.
Már csak néhány nap, és ismét itt az év leglátogatottabb divateseménye. Az idei Marie Claire Fashion Days különlegessége, hogy november 9-én, vasárnap egy kiemelt márka, a Romani Design mutatja be a tradicionális roma motívumokat és modern stílusjegyeket ötvöző „My identity – My freedom" nevű legújabb kollekcióját.

A Romani Design a roma divat megismertetésén kívül egy nyitottabb, toleránsabb társadalomért is tenni akar. Ezt a nemes célt a Marie Claire is támogatja.

A Romani Design összeállításai az identitását bátran felvállaló, öntudatos, modern nőt ünneplik, aki szabadon éli meg a kreativitását, az életörömét. A ruhadarabok egyszerre formabontóak, egyediek és frissek. Fő inspirációs forrása a roma viseleti kultúra központi darabjai, a kötény és a mellény, melyeknek sokszínű motívumai, szabásmintája, a kollekció számos darabján visszaköszön.

„Nagy öröm számunkra, hogy idén először mi is részt veszünk a Marie Claire Fashion Daysen, ahol három napon keresztül a legismertebb magyar divatmárkák mutatkoznak be. Négy évvel ezelőtt, 2010-ben Budapest szívében nyitottuk meg Magyarország első roma divatstúdióját. Célunk az volt, hogy a roma viseleti kultúra kortárs értelmezésével a divat világán keresztül kapcsoljuk össze, közelítsük egymáshoz a kultúrákat, és tevékenyen tegyünk egy elfogadóbb, nyitottabb társadalomért. Úgy érzem, hogy az eltelt években a divatműhely célkitűzései befogadó közegre találtak a roma és nem roma társadalomban egyaránt, és a márkanév ma már egyet jelent az elfogadással, a sokszínűséggel, a toleranciával” – meséli Varga Erika, a Romani Design ötletgazdája.

A magyar Marie Claire az utóbbi években jó néhány, a nőket érintő fontos ügy mellé állt. A Marie Claire Fashion Days divathétvégén sem feledkeznek meg arról, hogy a magyar divat ünneplése mellett felhívják a vendégek figyelmét egy-egy számukra fontos társadalmi ügyre.

„Idén először szerepel nálunk meghívott vendégként a tradicionális roma motívumokat és szabásmintákat újraértelmező és modern stílusjegyekkel ötvöző Romani Design márka. A Romani Design több egy hagyományos divatcégnél. Szemléletformáló, értékközvetítő és értékteremtő szerepe oktatási tevékenységében is megnyilvánul: kreatív foglalkozások, tanfolyamok keretében oktatnak roma és mélyszegénységben élő fiatalokat. Mi úgy tudjuk támogatni ezt a társadalmilag is nagyon hasznos vállalkozást, hogy lehetőséget adunk számukra a Marie Claire Fashion Days olvasói napján történő bemutatkozásra. Reméljük, sokan jönnek majd el a bemutatójukra, és kedvet kapnak e különleges ruhadarabok viseléséhez is” – csalogatja az érdeklődőket László Krisztina, a Marie Claire magazin főszerkesztője.

A Romani Design divatbemutatójára november 9-én (vasárnap) 20.30-kor kerül sor.

Forrás: Just Creative