Természet és technológia egy kis ékszerben

2017. február 15.
A PandArte bloggere talán élete eddigi legizgalmasabb nyakláncát készítette el, ami egy apró kis növényből és egy 3D nyomtatott alapból állt! Nagyon kis finom darab, amit azért találtak ki, hogy megmutassák, a természet és a technológia jól megfér egymást mellett, sőt, tökéletes kiegészítői lehetnek egymásnak!

„A plant3D ékszerek tulajdonképpen tényleg 3D nyomtatott alapba ültetett apró növények. Így szeretnénk a természetet becsempészni a rohanó nagyvárosi hétköznapokba. Szerintünk a technológia egyik fontos feladata a környezetünk védelme, és a technológiai fejlődés nem csak egy szürke, csupa beton világot jelenthet. Igyekeztünk egy olyan terméket létrehozni, amellyel sokakat elérhetünk, hiszen alapvetően bármilyen alkalommal viselhető ékszerekről van szó, egy szokatlan kombinációval. Ezen kívül nagy hangsúlyt fektetünk a túlfogyasztásra és a fenntarthatóságra, hiszen egy-egy ilyen kis ékszer törődést igényel, az ember nem dobhatja csak úgy be a fiókba” – mesélik az alkotók.

Az ötletgazdák

Ketten állnak a márka mögött, Samu András és Szabó Angéla. Andris mérnökinformatikusnak tanul a Pázmányon, emellett startupokkal és iOS fejlesztéssel is foglalkozik, Ez nagy segítség, hiszen így a webfejlesztést is maguk tudják irányítani. Angi szintén a Pázmányon tanul (az egyetemen találkoztak, évfolyamtársak), molekuláris bionikát, amely előtt két évig környezetmérnöknek tanult Helsinkiben. Innen maradt meg a természetért való tenni akarás. Emellett a hobbija a design, a termékeiket így közösen fejlesztik.

Így találták ki…

„A nyaklánc ötlete egy olyan alkalommal fogalmazódott meg bennünk, amikor pont a fent említett témákról beszélgettünk, és arról, hogy bár mindketten mérnöknek tanulunk, nagyon közel állunk a természethez, és a fejlődés egyik fontos feladata az erre való figyelemfelhívás lenne. Mivel szintén mindketten érdeklődünk a design iránt, nem volt kérdés, hogy ilyen irányban szeretnénk elindulni, a technológiai tudásunkat felhasználva. Az alapötlet Andris sajátja, és az ihletet a neten látott 3D nyomtatott kaspók adták, melyeket szobába, hűtőre vagy akár biciklire lehet tenni. Ekkor jött az ötlet, hogy miért ne lehetne őket akár hordani is? Ezek után kezdtünk el komolyabban foglalkozni az ötlettel, az események pedig gyorsan követték egymást.”

Sokáig élnek a nyakláncok

Két fő növényfajjal dolgoznak, pozsgásokkal és tillandsiákkal, ezek alfajait válogatják ki a medálokhoz, hogy méretben és igényben is megfeleljenek a funkciójuknak. Nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy olyan növények kerüljenek az ékszerekbe, amelyekről tudják, hogy nem nőnek már sokat, illetve strapabíróak, így jól érezhetik magukat a helyükön.
„Ahogy mondani szoktuk, a nyakláncok addig élnek, amíg elegendő vizet és szeretet kapnak. Persze előfordulnak balesetek, de az ékszerek úgy vannak kitalálva, hogy hosszú távon a viselőjük társa lehessen. A pozsgások alatt egy mohaalapú talajhelyettesítő készítmény található, amely megtapad a medál falán, így biztosítva a kis növénykét. Ezeket a kövirózsákat pipettával kell öntözgetni, pár csepp 3-4 naponta elegendő vizet biztosít számukra. A tillandsiáknak levegőgyökeresek, a levélszőröcskéiken keresztül veszik fel a nedvességet a levegő páratartalmából, így őket ragasztani szoktuk, természetes alapú ragasztóval. Mivel itthon nem elég magas a levegő páratartalma, őket vízbe mártva lehet „megöntözni”, ilyenkor télen heti egy-két alkalommal, nyáron, napsütésben sűrűbben.”

Tavaszi újdonságok

„Jelen pillanatban két termék található a kollekciónkban: az ikozaéder alapú nyaklánc, és a kitűző, melyet , kifejezetten a nagykabátos időszak beköszöntére terveztünk. A nyomtatást a Fablabban végezzük mi magunk. Sokat jelent számunkra, hogy tudunk gépeket használni anélkül, hogy meg kellene vennünk őket, hiszen egy ilyen nyomtató nagy beruházást jelentene. Ezen kívül nagy megrendelésekkor a Blueprint 3D segítségét is igénybe vesszük. Ültetni és szerelni bárhol szoktunk, ahol éppen van hely. Tavaszra mindenképpen szeretnénk elkészülni az új termékeinkkel, melyek közt egy gyűrű biztosan szerepelni fog, ezt már elárulhatjuk. Ezen kívül szeretnénk megoldani a postázást, hogy ne csak Budapesten lehessen hozzájutni a kincsekhez, ehhez viszont egy olyan dobozra van szükség, ami biztosítja a növény épségben maradását. Szintén szeretnénk összekapcsolni a munkákat valamely környezetvédelmi szervezetével, legalább támogatási szinten, hiszen ez a márkánk egyik legfontosabb üzenete a fenntarthatóság mellett.”

A galériárt kattints a képre!