Unisex divat mindenekfelett

2017. május 16.
Az elmúlt években egyre menőbb divatirányzattá vált az unisex stílus, amely átírja a nemi sztereotípiákkal. Az egyszerű szabású kabátokat, a semleges színű pulóvereket már egyaránt hordhatják nők és férfiak is. A fiatal, főleg ázsiai tervezők munkáiban azonban még ennél is merészebb elképzelések valósulnak meg. Olyanok, amelyek a még sokat tapasztalt divatszakembereknek is meglepetésül szolgálnak.

A januári Londoni Férfi Divathéten már meg sem lepődtünk egy fodros ingujj vagy egy csipke kabát láttán. Olyan tervezők mutatták be unisex kollekciójukat, mint Liam Hodges, a Maharishi, a Sibling, a Belstaff és a Xander Zhou. Ám érezhetően felkapta mindenki a fejét akkor, amikor egy kollekción belül már öt-hat férfiszoknyát is láthattunk a modelleken. Ráadásul mindenféle színben és anyagból. A döbbenet csak rövid ideig tartott, hiszen a híresen forward-thinking közönség a show végén állva tapsolta meg a tervezőket. Az, hogy egy ilyen tradicionálisan női ruhadarab ennyire egy kollekció természetes részévé válhat nagy merészséget és magabiztosságot sugall a tervezőkről, és nyilvánvalóan csak a legbefogadóbb közösségben, Londonban debütálhatott. A sikerhez persze az is hozzájárult, hogy a szoknyákat viselő modellek elképesztő magabiztosságot és férfiasságot sugároztak magukból, minimum mintha elegáns öltönyben léptek volna a kifutóra.

A nagy kérdés persze az, mi lesz a következő lépés a férfidivat terén, ha már a női szoknyákat is fesztelenül viselik? Lehet-e egyáltalán még női illetve férfidivatról beszélni a jövőben?

Egy biztos, kíváncsian várjuk a június elején megrendezésre kerülő 2018-as londoni tavaszi-nyári férfimárkákat felvonultató divathetet.

Szerzők : Rita Tamas, Lili Ravas
Fotó: Ryo Yoshihara