Jönnek az extra formák – napszemüvegtrendek

2017. november 07.
Közelebbről is szemügyre vettük a legújabb divatirányzatokat napszemüveg fronton.

A Luxottica bemutatta őszi-téli kollekcióját, így kiderült, hogy a legnagyobb divatházak milyen szemüvegeket és napszemüvegeket terveztek nekünk az idei szezonra. Visszatérnek az erős nők, megfér egymás mellett az absztrakt és az avantgárd, a geometrikus pop, de a svéd minimalizmus is. Az idei kollekció erőteljesen kitör a hétköznapok kereteiből. Az innovatív tervezők vegyítették a retró trendeket a jövő formatervezésével, az olaszos extravaganciát pedig svéd minimalizmussal ellensúlyozták. Jellemzőek az erőteljes vonalak és a vidám színek.

Geometrikus pop

A Prada egyes modelljeinek szárai színes kirakóssá alakultak, amivel tökéletesen elevenítik meg az ’50-es, ’60-as évek stílusát, ugyanakkor mégis merészek és modernek. A Versace Greca Tetris modelljei ezalatt háromdimenziós formában, ragyogó színekben pompázó mintákkal a Tetris játékot jelenítik meg a keretek szárain. A Ray-Ban Blaze kollekció darabjai pedig ragyogó lencsékkel vonzzák magukra a tekinteteket, és a hagyományos formák mellett egy nőies macskaszem formában is megjelennek.

Power dressing

A power dressing megmutatja a nők erejét. A divatirányzat eredetileg az 1970-es évek második felében született, majd a 80-as években fejlődött tovább, és egy olyan stílust teremtett, amely biztosította a nőknek a hitelességet ahhoz, hogy magas beosztású cégvezetőként vagy a politika területén is megjelenjenek. Ez a stílus az erős, céltudatos nő sajátja, aki hallatja a hangját, és nem fél kiállni a jogai mellett. A Vogue Power dressing kollekciójának segédtervezője idén Gigi Hadid divatmodell volt, aki négy különleges keretet tervezett a márkának. Ezek mindegyike exkluzív, egyszerre szexi, intelligens és erős stílust kínál. A Miu Miu avantgárd formatervezésű kereteit ezalatt kivételesen eredeti lencseszerkezetek teszik egyedivé, amelyekhez jellegzetes, széles szár társul.Ugyanakkor nem létezne a kortárs mozi az olasz neorealizmus nélkül. A nyers, háború utáni filmek, melyeket az átlagember drámái inspiráltak, jellegzetes esztétikát hoztak létre. Ebből táplálkozik a Dolce & Gabbana új kollekciója is, amely olaszosan és nőiesen értelmezi a power dressing fogalmát. A kollekcióba tartozó darabok jellemzője az acetátba olvasztott csipke és a nyers, geometrikus minták megjelenése.

Fémes kozmosz

Az új kollekcióban természetesen megtalálhatóak a jövőbe mutató darabok is. Az intergalaktikus divatot a Versace, a Vogue és az Armani hozza el nekünk, fényes anyagokkal, csillogással és erőteljes vonalvezetéssel. A Versace Manifesto kollekciójának darabjait dinamikus fémprofilok jellemzik. A Vogue Metallic Beat kollekciójának darabjait pedig macskaszem formájú keretek teszik felismerhetővé, amelyeknek eleganciát biztosítanak és tökéletesen adják vissza a modern nő egyéniségét, és akad közöttük igazán rockos modell is. Végül ehhez a divatirányhoz tartozik Giorgio Armani stílusának tökéletes mintája, a Frames of Life kollekció legújabb kiadása is.

Skandináv minimalizmus

A dán hygge filozófia alapja a meghittség és boldogság, amely hamar népszerű irányzat lett mind a belsőépítészet, mind a divat világában. Ebben az irányzatban fontos szerepet játszik az egyszerűség és a részletekre való különleges odafigyelés. Ám mindez nem csupán egy trend, hanem egy életstílus is, amely ünnepli az apró örömöket és a közös beszélgetéseket a barátokkal. A Dolce & Gabbana hitelesen jeleníti meg ezt a stílust. A Wire kollekcióban könnyed, minimalista fémkereteket találunk. A Prada New Metal Templates termékvonalának darabjait pedig a megújult szerkezetű, lapos fémből készült szárak jellemzik. Ezalatt a Ray-Ban újraértelmezte a legendás Lennon-szemüvegeket.

Modern geometria

A 60-as években a geometria nemcsak mintázatként jelent meg a divatban, de hatással volt a formatervezésre is. Ki ne emlékezne Twiggy ikonikus „A” vonalú trapéz szoknyájára? Az új kollekciókban az alap geometriai formák – körök és rombuszok – jól illeszkednek az egyszerű, de mégis masszív frontokhoz. A trendet a tükrös lencsék teszik teljessé, amelyek azon túl, hogy vonzzák a tekintetet, jól hangsúlyozzák a formákat is. Az Emporio Armani mindazonáltal már-már az absztrakt művészet területére merészkedik egyes modelljeivel. A Serpenteyes pedig egyértelműen a Bulgari legkülönlegesebb sorozata, és a kollekció új kiadása ismét a meglepetés erejével hat. A márka jellegzetes motívuma – a kígyópikkely – meghökkentő módon jelenik meg: közvetlenül a lencsére nyomtatva. Végül érdemes megemlíteni a Prada Mod Evolution kollekcióját, amelyet széles szögben megtörő, enyhén szögletes szárak, valamint a frontrészen megjelenő téglalap alakú szegecsek jellemeznek.