ÖKO: vegán bőrben a jövő

2017. november 07.
Nemrég az Armani, a Hugo Boss és a Ralph Lauren után a Gucci is beállt a szőrmementes luxusmárkák sorába. De már a hazai márkák is érzik a változás szelét, egyre többen fedezik fel maguknak a környezetbarát és erőszakmentes alternatívákat. A Nanushka márkával a vegán bőralternatívában rejlő lehetőségekről és a divatipar jövőjéről beszélgettünk.

Mi a vegán bőr? Technikailag hogyan állítják elő?

Az 2017-es őszi-téli kollekciónkban használt műbőrt hívjuk vegán bőrnek, mert 100%-ban állatbarát, mesterségesen előállított anyagról van szó. Sok féle eljárás létezik a különböző típusú és karakterű műbőrök előállítására, a mi anyagunk egy olasz fejlesztés.

Egyre több luxusmárka vált teljesen a műbőrre. Bármiféle minőségbeli változással jár ez a váltás, vagy ma már vannak olyan minőségű vegán bőralternatívák, amelyek ugyanúgy viselkednek, mint a bőr?

Az iparági innovációknak köszönhetően a jó minőségű műbőrök esztétikailag és tapintásra szinte megkülönböztethetetlenek az igazitól, sőt, olyan hozzáadott előnnyel is járhatnak, mint a könnyebb kezelhetőség, amellett hogy nagyon puha, kényelmes és könnyed viselet. A mi vegán bőr darabjaink például gépben 30 fokon moshatóak!

Hogyan látjátok, a műbőrben a jövő vagy csak egy múló trendről van szó?

Ahogyan a tudomány és technológia fejlődik, természetes, hogy ezzel együtt a textil-  és divatipar is.  A növekvő igény az innovatív, kevésbé környezetszennyező anyagok iránt ösztönzik az anyagcégeket, ennek eredményeképp évről évre egyre kompetitívebb alternatív anyagokat kínál a piac.

El tudjátok képzelni hosszútávon azt, hogy teljes mértékben lemondjatok a bőr használatáról? 

Igen, igyekszünk egyre tudatosabbá válni már a tervezés és anyagválasztástól kezdve, de ez nem csak a műbőr és műszőrme használatára terjed ki. Sokakban él az a prekoncepció, hogy a szintetikus anyagok rosszak, a természetes anyagok pedig jók, pedig ez egyáltalán nem így van.

Tapasztaljátok a vásárlóközönségen, hogy egyre többen keresik a vegan bőrt? Vannak visszajelzéseitek ezzel kapcsolatban?

Teljes mértékben! Majdnem minden vásárló első reakciója a megdöbbenés, miután megtapintják a vegán bőrből készült ruhákat, annyira puhák és megtévesztően igazinak hatnak. Persze értékelik, hogy az anyag állatbarát, mosható, az árukat tekintve pedig kedvezőbbek, mint az állati bőrből készült termékek.

A fenntarthatóság mennyire fontos a Nanushkának? Van egyéb olyan megoldásotok, amely ezt szolgálja?

A fenntarthatóság számunkra egy fontos de komplex témakör. Egyértelműen törekszünk arra hogy egyre több alternatív és organikus alapanyagot használjunk a kollekcióinkban.  Stratégiai szinten is szeretnénk bevonni a fenntarthatóságot, mint alapelvet a cégműködésbe, de ez egy hosszabb távú folyamat amelyet szerintünk lépésről lépésre lehet elsajátítani, építeni.