Világjáró táskakollekció

2017. november 10.
Skodák Móni a Monimi Design tervezője új táskakollekciójáról mesél, mely a Világjáró nevet kapta.

Mindenki szeret utazni, bejárni a Földünk különböző vidékeit, megismerni az ottani népeket, kultúrájukat, művészetüket. A Monini Desgin idén ősszel egy csodálatos utazást tesz a világ körül új táskakollekciója segítségével. Annyi látványos és maradandó dolog van a világban. A népek és a kultúrák a különleges színeikkel, az évezredekre visszanyúló történelem formálta szimbólumokkal, amelyek mindenkit megérintenek. A nyüzsgő világ határtalan sokszínűsége ihlette a Világjáró táskákat.

A sokszínű Európa

Európában a művészet nagy utat járt be az ókortól napjainkig. A középkori román stílustól kezdve a gótikán és a díszes barokkon át vált újra letisztulttá a klasszicizmussal. De nem mindenki rajongott ezért az egyszerűségért. Voltak művészek, akik könnyedebb, lágyabb dolgokat szerettek volna alkotni, és a 19. század fordulóján megjelent a szecesszió. A nagymértékű stilizálás, a növényi vagy geometrikus mintákra építő hullámzó ornamentika, hangsúlyos, élénk színek jellemzik.

Ez a stílus fogta meg a tervezőt, amikor az őszi kollekcióban megtervezte ezeket a táskákat. „Rajongok például a neves üvegfestő Alfons Mucha munkáiért, ahol a növényi kacskaringók, gyönyörű virágok sokaságát látni. Gyönyörűek Gaudi épületei Barcelonában. De ha odáig nem jutok el, megcsodálom Kecskeméten a Cifra palotát, ha szecessziós kacskaringókat szeretnék látni.”

Irány Amerika

Következő úti cél Dél-Amerika, mert ott találjuk az etno stílus gyökereit, ami az idei divatban meghatározó szerepet tölt majd be. „Amikor az etnora gondolok, eszembe jutnak a dél-amerikai őslakosok, ahogyan indulnak a színes poncsóikban, széles karimájú kalapjukban, szövött, színes övvel a derekukon, nagy kosaraikban, mindenféle holmi és már én is utazom velük egy félig nyitott buszon fölfelé a fennsíkra, ahol ritka a levegő, széles, nagy tér tárul elénk és valahol az inkák szellemei ott lebegnek körülöttünk. Az ento minták közül geometriai formákból álló, csíkokból összetevődő mintát választottam, ami változatos lehetőségeket adott a táskák elkészítésénél. Az ento minták ősszel aktuálisak a leginkább. A föld színeket, az őszi táj természetes, izzó színeit, ilyenkor nagyon kedveljük, szívesen hordjuk. Laza, könnyed megjelenést kölcsönöznek ezek a minták és már a hetvenes évek óta mindig divatban vannak. Idén a kifutókon és a kirakatokban is biztosan találkozhatunk velük.”

Suhanjunk az indiánokkal

Amerikában maradva észak felé vesszük az irányt és együtt lovagolunk nyereg nélkül az indiánokkal! Az ősi indián szimbólum az álomfogó – amely ma dísztárgyként is használatos – adta a mintáját az egyik táskának. A cseroki indiánok kézzel készítették az álomfogót, aminek az alapját fűzfából készült karika adja, melyre laza hálót szőttek. Ezt díszítették madártollakkal és gyöngyökkel, különböző személyes ereklyékkel. Azt vallották: „A jó álmok átjutnak a nyíláson, a rossz álmok viszont csapdába esnek a hálóban, s elvesznek a hajnal fényében”.

Varázslatos India

Világjáró utunkon egészen messzire jutunk a táskákon keresztül, Ázsiába, a Távol-Keletre. India, Bali, Thaiföld a buddhizmus hazája. Gyújtsunk meg egy füstölőt, hallgassunk mantrákat és nézegessük meg együtt a csodálatos keleti szimbólumokat. Egy szép lótuszvirágot, az OM jelet vagy Fatima kezét. A buddhizmus egyik csodálatos díszítő motívuma a mandala minta, amely nagyon népszerű lett az elmúlt években. A világmindenséget jelképezni, közepe a világ közepe, ami körül minden forog. Gyönyörű színei és körkörös mintái megnyugtatnak, kiegyensúlyozottá tesznek minket.

A mór csempék

Mielőtt hazatérnénk, utazzunk el egy másik földrészre is, Afrikába, de csak ide az északi részére Marokkóba. Casablanka és Marrakes épületein megcsodálhatjuk az iszlám építészetben használatos gyönyörű geometrikus mozaikokat. A tradicionális mintavilágú  marokkói csempemozaik művészet a mórok idejéig nyúlik vissza. A mórok által készített élénk színű, apró festett, ónmázas mozaik csempék hangulata az őszi kollekcióból nem maradhatnak ki.

Hazatérünk

Végül, mindenütt jó lenni, de a legjobb hazajönni, mert itt vagyunk itthon, a szívünkbe zártunk ezt a kis országot, büszkék vagyunk a kincseinkre, igyekszünk megőrizni őket. A magyar népművészet csodálatos mintavilággal rendelkezik. Minden motívumnak megvan a maga jelentése, amelyeket lehet, hogy nem ismerünk pontosan, de a mintákat nézve ösztönösen tudjuk őket, benne van a zsigereinkben. Jól esik ránézni egy tulipánra, mert a nőiség szimbóluma, a kis madárkákra, a pávára, amelyek a szabadságot, a szerelmet jelképezik. Elidőzik a szemünk egy-egy kacskaringós inda mintán, amely összefonódva életfává alakul.

A Monimi legfőbb küldetése ezeknek az ősi értékeknek az átmentése a nemezelésen és a népi motívumokon keresztül.

18 fotó megtekintése

Infó: monimi.hu