CAKO x Győri Márton: Merjük viselni a művészetet!

2017. november 22.
A CAKÓ 2018-as tavaszi-nyári kollekciója, Győri Márton festőművész és Cakó Kinga divattervező egyedülálló kollaborációjának artisztikus manifesztációja. A festmények gazdag textúrája, élénk árnyalatok és non-figuratív színfoltok jelennek meg a ruhákon, melyek így azt az érzetet keltik viselőjükben, mintha maguk is az alkotói folyamat részesei lennének. A két művészt a közös alkotás kulisszatitkairól kérdeztük.

Mi a legjobb a közös alkotásban?

Márton: Számomra nagyon érdekes élmény volt, egy picit belelátni Kinga világába, a divat egy nagyon más mezsgye, mint a festészet, de az esztétikum keresése mégis egy nagyon erős kapocs.

Hogyan látjátok, nehezebb együttműködni, mint önállóan alkotni?

Márton: Számomra sokkal nehezebb, ezért én évtizedek óta egyedül alkotok, egyetlen társam van a feleségem, Soós Nóra festőművész. De ebben az esetben Kingával, már régi barátság fűzött össze, az ő kedves és vidám személyiségéhez egyszerűbb volt kapcsolódnom.

Hogyan kezdődik egy ilyen kollaboráció?

Márton: Kinga egyszerűen beleszeretett ezekbe a régebbi műveimbe, innen már minden ment a maga útján.

Kinga, mi az, ami divattervezőként megihlet a kortárs művészetből? Miért éppen Márton képeivel „éreztél kapcsolódást”?

Kinga: A művészet szeretete már gyerekkoromtól az életem része, mert többgenerációs művész családba születtem, így mindig is hatottak rám a különböző művészeti ágak, festészet, szobrászat, építészet, mert az izgalmas vizuális élmények folyamatosan inspirálnak. Marciéknál többször voltam a népszerű Nyitott műtermi eseményeiken és az egyik ilyen alkalommal szerettem bele ezekbe a színfolt festményeibe, amiknek elvarázsolt a dinamikája, színvilága és ahogy látni lehetett a képeken a festék textúráját.

Márton, rögtön megláttad az adaptáció lehetőségét a festményeidben?

Márton: Nem. Számomra a festmény egy nagyon éteri dimenzió és nagyon a táblaképről szól. Ennek ellenére, amikor Kinga elmondta a koncepcióját, úgy éreztem ez annyira szenzitív, hogy rögtön igent mondtam. Bíztam benne, mert tudtam, hogy fantasztikus ruhákat alkot.


Hogyan nézett ki a munkafolyamat? 

Kinga: Megmutattam Marcinak a ruhák terveit, hogy milyen formavilágú kollekciót álmodtam meg a képeihez, mert fontos volt számomra, hogy tudjon azonosulni azzal a stílussal amikhez a festményei kapcsolódnak. Az tervezői, varrodai, filmnyomással kapcsolatos folyamatokat én vittem végig, de mindig beszámoltam neki a fejleményekről, hogy éppen hol, melyik fázisban tartunk.

Mit gondoltok a végeredményről?

Márton: Szerintem gyönyörű, a szó szoros értelmében festői ruhák születtek, amikor megláttam az első darabokat nagyon meghatódtam. Büszke vagyok Kingára!

Ha egyetlen szóban kellene megfogalmazni, hogy milyen érzést közvetítenek a kollaboráció darabjai, mi lenne az?

Márton: Érzékenység.

Kinga: Pont olyan lett a kollekció, ahogy megálmodtam, imádom, ahogy összekapcsolódnak a festmények egy egységes egésszé. Számomra egy felhőtlen, boldog életérzést szimbolizálnak a ruhák.

Milyen volt a fogadtatás?

Márton: A környezetem, a barátok, mind teljesen el voltak ragadtatva, rengetegen szeretnének maguknak egy darabot ebből a különleges kollekcióból.

Kinga: Nagyon nagy lelkesedéssel fogadta a közönség a Marie Claire Fashion Daysen is, imádták ahogy életre kelnek a festmények a ruhákon és nagyon tetszett nekik a merész szín használat és külön örültek a férfi kollekció izgalmas darabjainak.