Tényleg számít Milánó?

2018. március 03.
Érdekes kérdést vetett fel a 2017-es olasz divatshow-k után Vanessa Friedman, a New York Times újságírója. Provokatív módon arról írt, hogy a különböző divathetek közül a milánói az, amelyiknek talán nincs is ma már igazán létjogosultsága. Azt, hogy igaza van-e, mi személyesen is igyekeztünk megvizsgálni.

 

Andrea Baioni for Antonio Marras

Antonio Marras bemutató

Visszatérés a gyökerekhez

Felejtsétek el a múlt divatshow-it, amelynek a középpontjában a látvány állt, ahogyan azt is, milyen trendek hódítanak éppen. Ma az eredetiség leginkább abból áll a kifutókon, hogy szépen visszataláljunk a gyökerekhez… Donatella Versace, „a divatkirálynő” indította útjára ezt a jelenséget, aki szeptemberben testvérének, Gianninak ajánlotta a divatház aktuális kollekcióját. A Versace stilisztikai sajátosságai nagyon is jelen voltak a legutóbbi show-n, ahol sorra váltották egymást az angol-szász „tartanok”, a férfias szabásvonal, valamint a punk. Veronica Etro ugyanakkor arra az inspirációra is koncentrált, amelyből maga a márka identitása született. Mégpedig az utazásra, a mozgás egzotikus varázsára és a távoli kultúrák jellegzetes díszítőelemeire. A Tod sem kivétel, újra tálalja nekünk azt a letisztult, nyugodt luxus színvonalú stílust, amellyel a hírnevére tett szert, miközben fokozottan fókuszál a kényelemre is.

A női erő

A #metoo mozgalom hatalmas erejét a divatban, itt Milánóban is éreztette elkerülhetetlen, forradalmi hatásával. Nehéz volt olyan darabokat kiszúrni, amelyeken merész hasítékok, dekoltázsok mutatnának sokat, túlzottan hangsúlyozva a testet. A szoknyahosszok nem haladták meg a térdig érő kategóriát, és áttetsző darabok sem nagyon képviseltették magukat. A nő ugyanis most úgy mutatja meg nőiességét, hogy közben diszkrét marad. Különösen olyan munkakörnyezetben, ahol a pozíció egyfajta férfias szigorúságot is megkövetel. Ugyanakkor ezek a divatbemutatók mind azt üzenték, hogy rendkívül nőiesen tudunk öltözni anélkül is, hogy elveszítenénk a hitelességünket. A fluoreszkálótól a pasztellig, a romantikustól a precízig, nem kétséges, hogy a nőiességet a legmagasabb szinten fejezhetjük ki, akár a Moschino, a Blumarine vagy a Prada darabjaival.

Politikai viselet

Ezeken a kifutókon kevesebb rövidebb ruhát láttunk, mint hosszút, vastag szöveteket és fejet takaró fátylokat láttunk. Sztreccs, széles szárú nadrág és pedánsan fedett test az uralkodó trend, még a leglazább alkalmak esetében is. Harcos kiállású nők, néha egészen rémisztőek, mintegy politikai manifesztációként megjelenítve uralták a kifutót. Szinte azt kiáltva, „a magam ura vagyok, és nyakkivágás nélkül is csábító, az intellektusom által”.

Szívet ért találat

Antonio Marras, a költészetével ejtette rabul a szívünket. Megpróbálta elképzelni a régmúlt korok utazóit, pontosabban azokat, akik az elmúlt évszázad elején vándoroltak Európából Amerikába a jobb élet reményében. A dizájner a ruháival álomutazásokról regélt, egészen utópisztikus érzést keltve bennünk. Selyem és csipkedíszítés, tűzvörös és pasztell részletek, bő felöltők, és elemi kiegészítők uralták a kollekciót. A show szerintünk leginkább azoknak szólt, akik a különbözőség felé mozdulnának el, azt üzenve a kultúrák közötti különbség a divat terén óriási kulturális sokszínűséget biztosít.

Misztikus technológia

A Dolce & Gabbana show 45 perc késéssel kezdődött. Ha nem inaktiválják a wifi kapcsolódást elektronikus eszközeiken, a bemutató nem veheti kezdetét – hangzott el. A gregorián dallamok misztikus kíséretében apró drónok „tértek be” a jelenetbe, ahol a divatház legutóbbi „Devotion bag” táskája is szerepet kapott a kifutón.

A zeknek a milánói bemutatóknak a „nőalakja” visszanyerte a szellemi és esztétikai kifejezésmódjának a szabadságát. Nem egy stílust képvisel, hanem sokkal inkább aktív kommunikációs eszközként használja a divatot. A jövő felé mutató szemmel, amely egyre inkább az ő pártján áll.

Sajnálom Vanessa kisasszony, de szerintem Milánó még igenis mindig számít.

Most pedig lássuk, Párizs hogyan muzsikál…

Szöveg: Mario Cossu, Milánó

 

Ha szeretnél videókat és fotókat a milánói divathét bemutatóiról, kattints ide!