Ők lesznek a jövő magyar divattervezői

2018. július 07.
Testközelből tapasztalhattuk meg a végzős divattervezők diplomakollekcióinak innovatív erejét. Idén a KREA Kortárs Művészeti Iskola szembement a kifutós divatbemutató tradíciójával.

A fashion designerek modelleken, de térinstallációkba rendezve mutatták be öltözékeiket. Az újító jellegű prezentációs megoldás lehetőséget adott arra, hogy a textúrákat közelről látva, az anyagokat megérintve formáljunk véleményt a pályakezdő divattervezők, amúgy igen magas színvonalú munkáiról.

Amellett, hogy óránként új kollekciót ismerhettünk meg, az installációk is folyamatos változásban voltak. A divattervezők koncepciójához igazítva a helyszín is prezentációról prezentációra új formát öltött. A megújuló enteriőrők kidolgozásával a fashion designerek természetesen nem voltak magukra hagyva. A mozdítható stílus- és modul elemekből álló tereket Kiss Dávid a Thebakker Manufactory formatervezőjének irányításával, a KREA enteriőrös hallgatói tervezték és alakították ki. (Olvasd el interjúnkat a KREA alapítójával, Nemes Marával!)

A KREA Kortárs Művészeti Iskola 2018-ban végzett divattervezői: Belovai Bettina, Bodó Márta, Hegedűs Bernadett, Karlócai Rubina, Perrin Júlia, Varga Viktória. Diploma témavezetők és szakvezetők: Anda Emília (ANDA), Godena-Juhász Attila és Tóth András fashion designerek.

Nézd meg galériánkat!

42 fotó megtekintése

Fotók: Luca Orsi

A kollekciókról:

Hard Rhymes

Divattervező: Belovai Bettina

Konzulens: Anda Emília fashion designer (ANDA)

A divattervező inspirációja a hip-hop. Az az örömkultúra, amely az elnyomás és a kilátástalanság korában utat tudott magának törni, és nem lehetett csendre inteni. Bettina ennek a szubkultúrának lelkes rajongójaként próbálja a mai közegbe beilleszteni a ’90-es évek esszenciáját, és visszaadni a kor hangulatából a streetwear/sportwear kollekciójában.

15 fotó megtekintése

fotó: Mihály Zoltán
smink: Kovács Petra
modell: Anthony Tobi (WAM Models)

CAST THING

Divattervező: Bodó Márta

Konzulens: Tóth András fashion designer

“CAST THING” diplomakollekciót az indiai kultúra ihlette. A kollekció geometrikus szabásvonalai, színei reflektálnak az indiai kasztrendszerre, a sokszínű, összetett kultúrák ősi szimbólumrendszerére, a sportos részletek viszont az indiai kortárs viselet irányzataiból merítenek. A tervező indiai nők számára hozta létre európaias resort kollekcióját, melyben egy képzeletbeli utazás különböző állomásaihoz illő szettek követik egymást.

18 fotó megtekintése

Mellonticos

Divattervező: Hegedűs Bernadett

Konzulens: Tóth András fashion designer

Hegedűs Bernadett kollekciójának inspirációs forrása a nevadai sivatagban megrendezett Burning Man fesztivál, a sci-fi és a fantasy filmek világa volt. Hét különböző karaktert álmodott meg, melyek saját személyiséggel bírnak, szimbolikus jelentéseket hordoznak, illetve sok vonatkozásban mitológia témákra utalnak. A tervezésénél fontos szempont volt, hogy ezek a fesztivál öltözékek amellett, hogy az önkifejezést vagy épp az átalakulást szolgálják praktikus és kényelmes darabok legyenek.

11 fotó megtekintése

fotó: Dombovári Judit
smink, haj: Zeller Heni
styling: Wigand Bettina
modellek: Evelin, Bálint (Icon)

1=1+1

Divattervező: Karlócai Rubina

Konzulens: Godena-Juhász Attila fashion designer

Karlócai Rubina diplomakollekciójában a kisebbség szerepéből adódó társadalmi feszültségeket dolgozza fel. Öltözékeivel megkísérli az elszigetelődés és a valahová tartozás, illetve az utóbbi iránti belső vágy szemléltetését. A tervező a ruhákat és az emberi testet tudatosan használva reflektál társadalmi kérdésekre. A test nem csupán hordozó formaként, vizuális elemként jelenik meg, hanem lelkek, identitások hordozójaként is.

 

10 fotó megtekintése

fotó: Mihály Zoltán
smink: KREA
modell: Peti (WAM Models)

Fusion

Divattervező: Perrin Júlia

Konzulens: Anda Emília fashion designer (ANDA)

Perrin Júlia kollekciójának inspirációja a nyugat-afrikai tradicionális öltözetek, minták és ékszerek világa. Központi koncepciója ősi elemek újszerű módon való megjelenítése: az afrikai tradicionális ruhák jellegzetességeit ötvözni az európai szabászattal, ősi szimbólumrendszereket színekben és mintákban is érzékeltetni, valamint komplementer elemekkel harmóniát létrehozni.

13 fotó megtekintése

fotó: Mihály Zoltán
smink: KREA
modell: Anthony Tobi (WAM Models), Mira (Attractive Mode Agency)

El Qadissia

Divattervező: Varga Viktória

Konzulens: Godena-Juhász Attila fashion designer

Az alkalmi ruha kollekció a marokkói kultúrából merített inspirációt. A tervező az exkluzív szabászati eljárásokat kézimunkát igénylő megoldásokkal ötvözte, emellett kifinomult szín-összeállításokkal dolgozott. A kulcsdarabokban megjelennek a különböző marokkói motívumokat leképező technikák, melyek igazán izgalmas felületeket eredményeztek. Az ellentétek harmóniáját figyelhetjük meg az anyagok és formák kombinálásában.

 

19 fotó megtekintése

 

 

fotó: Vágó Csaba
smink: Domonkos Eszter
haj: Militaru Vivien
modell: Jónás Réka (Visage)