Inspiráció vagy koppintás? – ezek a hagyományos ruhadarabok köszönnek vissza a divatvilágban

2018. szeptember 12.
Egy egzotikus útra visz bennünket a divat repülőszőnyege: az októberi számunkban megjelent, kulturális kisajátítást körüljáró divatsztori „ellentételezéseként” most olyan márkákat és kezdeményezéseket mutatunk be a világ minden tájáról, amelyek saját kultúrájukból inspirálódnak, miközben vitathatatlanul modern és friss a végeredmény.

Észak-Amerika indián dizájnerei

A divatsztoriban is szerepel Bethany Yellowtail és az általa alapított B.Yellowtail Collective, amely az indián dizájnerek platformja. Varjú és sájen gyökereit hivatott megmutatni a világnak nevét viselő márkájával a tervezőnő, amelyet 2014-ben indított el miután számos divatmárkánál kellő tapasztalatot szerzett. A kollektíva kínálatában gyöngyös mokaszinoktól a tollas fülbevalókon keresztül a patchwork-darabokig számos kincset találunk, amelyek megvásárlásával a bennszülött közösséget támogatjuk.

Afrikai színpompás kreátorai

A „fekete kontinens” divat- és dizájnszcénája fénysebességre kapcsolt az elmúlt időszakban. Ennek egyik gyönyörű példája az őket egyesítő Industrie Africa, amely Afrika első, digitális showroom-ja.  Rendkívül izgalmas a tervezőkön keresztül látni, miképpen interpretálják egy modern, kortárs formába az adott régiót, országot jellemző színeket, mintákat és technikákat. Ha csak néhány nevet szeretnék kiragadni, mindenképpen nézzétek meg a Dél-afrikai MaXhosa mintaorgiában bővelkedő darabjait és a Rich Mnisi férfikollekcióit, aki bátran kísérletezik kötéssel. Az egyiptomi Jude Benhalim és a szintén Dél-afrikai Pichulik ékszereit is érdemes megnézni – utóbbi márka előszeretettel nyúl szokatlan alapanyagokhoz. Hogy mi a közös nagyjából minden alkotóban? A fenntarthatóságra való törekvés!

View this post on Instagram

British-Sudanese stylist @basmakhalifa and Kenyan stylist and creative director @sunnydolat are the driving forces behind The Fashion Machine project— two fashion editorials shot over a 48-hour period at the Karmakol International Festival earlier this year. The festival, which celebrates Sudan’s rich cultural history by bringing together musicians, poets, artists, designers and filmmakers in the village of Karmakol, is the backdrop for the shoot, and creatives from all over the continent collaborated on producing images that weave traditional Sudanese fabrics and symbols into the larger narrative of African fashion. With looks curated from 14 Sudanese designers and an additional seven from Kenya and Rwanda, the images work to challenge perceptions about contemporary Sudan.

A post shared by Industrie Africa (@industrieafrica) on

Dél-Amerika

Brazília divattehetségeit hivatott támogatni és prezentálni a Casa de Criadores, amely már 20 éve a feltörekvő, helyi tehetségek egyik legfontosabb platformja. Az egyik személye kedvencünk Heloisa Faria: a dizájner amellett, hogy elkötelezett „újrafelhasználó” és a körkörös gazdaság is fontos számára, rendkívül látványos kreációi vannak. Színes vidám, dinamikus – mint Brazília!  A kolumbiai Johanna Ortiz pedig a természetközeliséget, a latin ritmust, a tánc és a formák dinamikáját (A dizájner Cali-ról származik, amit a salsa fővárosának is neveznek) egyesíti a divattal kollekcióiban – nem csoda, hogy már a nagy nevek között tartják számon.

Ha bővebben is érdekel a téma, keresd cikkünket az októberi Marie Claire-ben!