Néhány szóban a milánói divathét első három napjáról

2018. szeptember 23.
Modellek nélküli divatbemutató, kultúrák találkozása egy öltözéken. Javában tart a milánói divathét, amelynek egyik mottója: a kényelem.

Milánóban úgy tartják, azért lehet közel harminc fokos hőség még most, a szeptemberi divathét napjaiban is a városban, mert a nyár kíváncsi a trendekre, amelyek jellemzik majd, ha 2019-ben visszatér.

Az első napok bemutatói pontos képet adtak a jövő tavaszi-nyári tendenciákról és az izgalmas lehetőségekről.

Monclear

A Moncler már magával a show-val, távolról sem hagyományos hangulatú divatbemutatójával meglepett. A nézőknek meg kellett elégedniük virtuális modellekkel, és szinte beleszédültek a hatalmas, üres térbe vetített képek varázslatába. Tech-romantika.

Max Mara

A Max Mara a kényelmet a zászlajára tűző nőt küldte a kifutóra. A kezüket zsebre vágó, kényelmesen, magabiztosan vonuló modellek laza, bő felsőruhákat mutattak be, a szabásvonal, a határozott sziluett a nyolcvanas évek power dressing stílusát idézte.

Látványos volt még a Jil Sander bemutató kényelmes, lezser vonalú ruháival és keleties lábbelijeivel, és Alberta Ferrettié, ahol romantikus részletekkel dúsan díszített darabok sorjáztak a kifutón – ahogy a brandtől megszokhattuk, leginkább pasztell árnyalatokban.

A Fendi idén oda is zsebet varrt, ahová el sem tudtuk volna képzelni – s mindez mi másról mesél, ha nem a kényelemről? Zseb a nadrágokon, zseb a kabátokon, hogy folyton magunknál tarthassuk mindennapi eszközeinket, jól szervezettek, gyorsak, flottak lehessünk a nap minden pillanatában.

A Prada – ahogy azt ugyancsak megszokhattuk már – a saját útját járja, kreációi nehezen illeszthetők a nemzetközi divattrendekbe. A gyönyörű Prada öltözékek vibráló ellentétek találkozásából születtek: kimondottan konzervatív szabásúak, ám álomvilágba illő színűek és mintájúak voltak.

Antonio Marras

Antonio Marras is fejest ugrott az álmok és a költészet világába: kollekciója darabjai mintha vadregényes történetekből léptek volna elő – állatminták, pihe-puha textilek, romantikus részletek. Világos az üzenet: ha eltérő kultúrák együtt tudnak élni egy öltözéken, sikerülhet ez minden bizonnyal a hétköznapokban is.

Mario Cossu, Milánó, 2018. szeptember 21.