Szemüvegkészítő workshopon jártunk

2018. november 20.
The Glasses Classes avagy A szemüvegek órája – kipróbáltuk a Tipton izgalmas szemüvegkészítő workshopját.

A 2000-es évek eleje óta követem a Tipton Eyeworks történetét, legalább azóta rajongok is értük, és most egy gyönyörű Tipton kerettel, amit saját magam készítettem el, felkerült végre az i-re a pont.

A magyar származású Milaskey Tipton Zakariás Seattle-ből érkezett Magyarországra a 2000-es évek elején, és itt kezdte el tökéletesíteni egyedi, hanglemezekből kivágott szemüvegkereteit, amikkel már az Egyesült Államokban is kísérletezett. A magyar zenei szubkultúra is felfigyelt az extravagáns keretekre, és hamarosan már minden DJ Vinylize-keretre vágyott.

Voltak persze mindig olyanok is, akik a „szent bakelit” meggyalázását látták benne, de valójában a manapság egyre fontosabbá váló újrahasznosításról van itt szó: kidobásra, bezúzásra ítélt, sérült vagy már eladhatatlan hanglemezeket mentenek meg a teljes megsemmisüléstől, sőt azáltal, hogy Tipton-szemüveg válik belőlük, kultikus használati tárgyakká reinkarnálódnak. És ha már újrahasznosítás: Zackék már a Nespresso-kapszulákból is gyártanak menő szemüveg-kereteket.

A Tipton nem csak Magyarországon, hanem nemzetközi szinten is nagy utat járt be, a Vinylize mellett a Cinematiq napszemüvegeket és optikai kereteket is gyorsan megismerhette a világ. A Cinematiq-ok szárába régi mozifilmszalagok kis darabjait fűzik. Egy garázsból indult a vállalkozás, és ma már A-listás világsztárok viselik a különlegesre tervezett, csúcsminőségű termékeiket.

Budapesten már a 2000-es évek közepén elterjedt a legenda, miszerint maga Elton John is szeretett volna egy Cinematiq-ot, méghozzá lehetőleg olyat, aminek a szárát egy meglehetősen különleges erotikus filmszalag díszíti. Azt mondják, a szemüveg elkészült, Sir Elton John azóta is büszke tulajdonosa a Tiptonjának, sőt a brand egyik legnagyobb rajongója és rendszeres vásárlója lett.

A Marie Claire is dolgozott már velük, nemrég egy divatfotózásra kiegészítőnek hoztunk el tőlük egy tíz darabból álló kollekciót. Ekkor hallottunk a workshopjukról is, ahol mi magunk készíthetjük el a saját keretünket. Azért nagyon jó érzés részt venni egy ilyenen, mert így nem csupán megvásároljuk vágyaink tárgyát, de érdekes, informatív délutánt is kapunk mellé, ami páratlan élmény.

Én egy Vinylize-workshopon vettem részt. Először is kedvünk szerint kiválasztjuk a keretet a (Vinylize-)kollekcióból. A döntésemhez az egész Tipton-teamet igénybe vettem, felpróbáltam az összes extravagáns darabot is, de végül egy klasszikus modellt választottam: egy Gerard keretet kaptam kézhez darabokban.

A mesterekkel közös munka előtt egy műhelytúrán vettünk részt, amit maga Zack vezetett, és megismerkedtünk a virtuális futószalaggal, ahol a szemüvegkészítés fázisai történnek. Amolyan sós kútba tettem, onnan is kivettem folyamat ez, ahol mindenféle tortúra vár a keretre, mielőtt használhatóvá edződik. Precíz, koncentrált figyelmet kívánó folyamat, minden apró mozdulatnak óriási jelentősége van abban, hogy a szemüveg a végén tökéletesen illeszkedjen az arcunkra.

Engem a kezdeti lendületemből visszavetett egy megcsúszott reszelő, ami egy mások számára szinte láthatatlan, de számomra nagyon is jelenlévő nyomot hagyott a keretemen. Az ebből fakadó elkeseredésemet azonban felváltotta a felismerés, hogy ettől lesz egyedi ez a tárgy, ettől igazán a sajátom. Olyan ez mint a kincugi, a japánok törött edény művészete, ahol a repedéseket arannyal pótolják, különlegesebbé téve a tárgyakat, mint korábban, amikor sértetlenek voltak.

Fontos még, hogy egy ilyen workshop után többet tudunk majd a szemüvegünkről, mint mások, akik besétálnak egy optikushoz vásárolni. Ez akkor fontos szempont, ha szeretünk a dolgok mögé és mélyére látni, és képesek vagyunk a leghétköznapibbnak tűnő dolgoknak is jelentőséget tulajdonítani.

Márpedig egy Tipton keretnek szerintem érdemes jelentőséget tulajdonítani. És egy jó tanács a profiktól: ha szeretnénk, hogy a szemüvegünk sokáig tartson, akkor soha ne toljuk fel a fejünk tetejére, mert a keret minden egyes ilyen alkalommal deformálódik.

Infó a workshopról: www.tiptonbudapest.com/#workshop. A legközelebbi december 1-jén lesz.

Beszámoló és fotó: Koncz Gabriella