Tönkrement cipőtalpból nemzetközi karrier

2018. november 25.
Az egyedi sneakerek külön szegletet harcoltak ki maguknak a sneakerkultúrában, a custom darabok alkotóit pedig világszerte művészként tartják számon – ez nem véletlen, hiszen egy minőségi darab elkészítése gyakran elképesztő szakértelmet és rengeteg munkaórát igényel. Kiss Csaba, azaz Dent Kicks Custom az ország egyetlen nemzetközileg is elismert custom sneaker alkotója.

Kiss Csaba, akit a sneakerrajongók csak Dent Kicks Customként ismernek, öt éve foglalkozik cipők festésével és átalakításával. Csabát felesége vezette be a sneakerek izgalmas világába, majd egy rekordidő alatt tönkrement cipőtalp jelentette számára az első löketet, amelynek eredménye ma már nemzetközi elismertség és számos külföldi megrendelő.

Nappal fogtechnikus, éjszaka cipőket fest

Bár a Dent Kicks Custom név árulkodó lehet, Csaba munkáit nézve talán nem jutna eszünkbe, hogy eredetileg fogtechnikus a szakmája, és jelenleg is ezen a területen dolgozik. Csaba állítása szerint bár mindkét szakma átlagon felüli kézügyességet igényel, valójában a két terület nagyban különbözik egymástól. A fiatal művész főleg az aktuális trendek, valamint kedvenc modelljei alapján dönti el, hogy épp min fog dolgozni, azonban természetesen vannak olyan anyagok, amelyeknél kétszer is meg kell gondolni, hogy érdemes-e belevágni: a hasított bőr és a gumisabb felületű, elasztikus anyagok festése gyakran nagyobb kihívást jelent, a legtöbb anyag és fazon azonban megfelelő szakértelem mellett kiválóan festhető.

Mindig az aktuális munka a kedvenc

Ahogy a legtöbb alkotó, Csaba számára is mindig az a projekt a legkedvesebb, amin éppen dolgozik, azonban több projektet is ki tud emelni, ami valamilyen okból emlékezetes volt számára: a legnagyobb visszhangot kapott munkája egyértelműen a Louis Vuitton stílusában elkészített adidas UltraBOOST modell, amit a nemzetközi sneakerközösség szinte pillanatok alatt felkapott. Csaba örömmel emlékszik vissza az Afrojack számára készített custom sneakerre, valamint az FTC megrendelésére készült, elárverezett darabra is.