Három kedvenc kollekciónk a párizsi divathétről

2019. március 06.
A hetvenes évek sikkje, némi punk korszak és japán vázák inspirálta ruhák: íme három őszi-téli kollekció egyenesen a párizsi kifutókról.

A Givenchy 2019-es őszi-téli kollekciójánál Claire Waight Keller az „Éden teléből” indult ki a darabok tervezésénél. A kollekció leglátványosabb ruhái a japán vázák inspirálta plisszírozott darabok, igéző virágmintákkal és fodrozódó ujjakkal és nyakrésszel. Központi elemként a zakók, blézerek – és azok újraértelmezése – jelenik meg: lehetnek egysoros, de kétsoros gombolásúak, a vállak hangsúlyosak, tömöttek, de megjelennek a kerekded sonkaujjak is. Egyik kedvencünk a deréknál elvágott, boleró hosszúságú blézer. A kollekció tobzódik a legkülönfélébb anyagokban és textúrákban: farmer, tweedszövet, a pufidzsekik steppelt anyaga és bőr, bőr hátán.

8 fotó megtekintése

Miután a ház tervezője, Alexander McQueen meghalt, korábbi jobb keze, Sarah Burton vette át a márka kreatív irányítását, mint ahogy a Chanel-háznál is láttuk. A korábbi kísérletező, szezonról-szezonra őrületes újításokat meghonosító Lee után Burton egy kézműves, couture-részletekben bővelkedő, egyfajta sötétebb romantikát sugalló irányvonalat honosított meg. Az Alexander McQueen márka 2019-es őszi-téli kollekciója a férfiruházattól elcsent jegyekkel, szabászati rafinériával és rózsamintákkal egészült ki. A láncok, plédek pedig a punk korszakra és brit történelemre kacsintanak vissza.

6 fotó megtekintése

Ha valaki óriási meglepetést okozott, az Hedi Slimane, aki az előző szezontól vette át a korábban Phoebe Philo által vezetett Celine-t. A divatszakma pedig hőbörgött és felháborodott, méltán: az Yves Saint Laurent-tól átigazolt dizájner egy tollvonással eltörölte elődje munkáját és ugyanazt az irányt mutatta be az ékezetétől megfosztott Celine-nél, amit korábbi munkahelyén: miniszoknyák, partiruhák, ami kellően meglepte a letisztult, drapériákban bővelkedő, izgalmas megoldásokhoz szokott Celine-szeretőket. Nos, úgy tűnik a rengeteg negatív kritikának meglett a hatása: a legújabb kollekcióval egy visszafogottabb, hetvenes éveket megidéző sikkes irányvonalat (és sokkal több takarást) mutatott be. Kockás culotte-nadrágok, pilótadzsekik, térd alá érő szoknyák és sok irha: íme az őszi-téli gardróbunk, Slimane tolmácsolásában.

5 fotó megtekintése

Fotó: Profimédia – Red Dot