Bátor kísérletezés a Givenchy-nél

2019. január 25.
A divatház legújabb couture-kollekcióját a tiszta lap ihlette, a tervező, Claire Waight Keller bátran kísérletezik formákkal vagy éppen technikákkal.

Hogy miért az egyik kedvencünk a Givenchy 2019-es tavaszi-nyári couture kollekciója? Mert úgy őrzi a hagyományokat, nevezetesen a haute couture kézműves, aprólékos technikáit, hogy közben ízig-vérig modern, csakúgy mint a Dior  (szintén női tervezővel). A Chanel idilli hangulatával szemben egyfajta sötét elegancia öleli körbe a Givenchy kollekció atmoszféráját. A dominánsan fekete és fehér darabok monokronitását azonban élénk sárga, magenta vagy éppen királykék töri meg.

A tervezőnek ez (még csak) a harmadik couture kollekciója a francia divatháznak. Claire Waight Keller a köztudatba leginkább Meghan Markle menyasszonyi ruhájának tervezésével került, a brit tervező munkáját azonban mindenképpen érdemes közelről nyomon követni. A kollekció inspirációja, de inkább kiindulási pontja a tabula rasa, vagyis a tiszta lap volt, amely leginkább formákkal és technikákkal való bátor kísérletezés képében jelenik meg.

Ahhoz képest, hogy a kollekcióban van minden: csipke, pliszé, tüllök és tollak, mégis harmonikus és letisztult marad – már amennyire letisztult lehet egy couture-kollekció. A gazdagság ellenére sem megy el a túldíszítettség felé, a burjánzó, már-már a gyomrunkat megülő részletgazdagság. A tiszta lap pedig egy új irányt is kijelöl: az haute couture-be pedig belefér a szmoking, és a kétsoros öltönyre utaló megoldások, nem csupán az uszályos, terjedelmes költemények.

Persze a kollekcióban azok is megtalálják majd a kedvenc darabjaikat, akik a couture-t a lélegzetelállító ruhacsodák miatt követik figyelemmel, Waight Keller értelmezésében viszont a látványos, szinte hercegnős ruhaköltemények sem „porosak”. Egy-egy latex-részlet, vagy éppen egy karakteres, meghökkentőbb szabásvonal vitathatatlanul modernné varázsolja a kollekciót. A tervezőnő merész és nem fér a kockázatoktól: erre a legjobb példa a latex, amely számos ponton – akár a lábakat szorosan ölelő, már-már fétisre utaló nadrágok, vagy egy félváll formájában jelenik meg a kollekcióban.

Kattints a galériára a leglátványosabb darabokért!

19 fotó megtekintése

Fotó: IMaxTree, Getty Images