„A hamis termékek vásárlása ugyanolyan szenvedély, mint a dohányzás”

2019. március 28.
Négy éve nyitott a Luxury Vintage Budapest, amely másodkézből származó luxustermékeket kínál: Mihók Andreával, az üzlet egyik alapítójával beszélgettünk a hamisítványokról, amelyekkel nap mint nap megküzdenek.

Gyakran előfordul, hogy hamis termékeket visznek be hozzátok? 

Igen, sajnos próbálkoznak emberek azzal, hogy behoznak hamis termékeket, annak ellenére, hogy a bevételi szerződésünkben kikötjük, hogy csak eredeti árukészlettel dolgozunk.

Hogyan kezelitek azt a helyzetet, amikor nyilvánvalóan hamis terméket adnának be az üzletbe? 

Természetesen mindig nagyon óvatosan. Ez egy kínos helyzet mindkét fél számára, ami kedves hozzáállást igényel. Röviden megpróbáljuk elmondani azokat a pontokat, amelyek nem felelnek meg az eredeti terméknél. Igyekszünk ezeket minél kedvesebben elmagyarázni, hogy legyen kiút az illetőnek, és inkább tanuljon a helyzetből. Előfordul olyan is, hogy maga a tulajdonos sem tudja, hogy a termék hamisítvány, például ajándékba kapta. Ezeket mindig megbeszéljük a kolléganőmmel és igyekszünk mi magunk is tanulni minden esetből.

Látsz erre vonatkozólag változó tendenciát, mióta csak megnyílt az üzlet? Egyre több a hamisítvány?

Sajnos többen próbálkoznak török hamisítványokkal, amelyeket elég jó minőségben készítenek már. Több ilyen oldalra is felfigyeltünk az elmúlt hónapokban, amelyek Budapesten is megjelentek. Egyszerű, nincs felelősség, hiszen sem cég sem helyszín nem kell hozzá, csak egy gyors posztolás, akár egy helyi celeb felkérése és már működik is. Az Instagram ontja magából a jobbnál jobb hamisítványokat és egy az egyben utánzatokat, amely nagyon vonzó egy fiatal középosztály vagy akár a felsőbb osztály számára is. Hiszen nehéz (pénztárcával) követni a nap mint nap változó divatot. Mi nem ezt képviseljük. Erősen küzdünk az ellen, hogy bekerüljenek a hamis darabok a piacra. Sajnos mi is tévedhetünk, de azért mindig garanciát vállalunk, hogy visszafizetjük a termék árát és a tulajdonos felé reklamálunk, ha valamiről mégis kiderül, hogy nagyon jó minőségű hamisítvány.

Az kizáró ok lehet, ha mondjuk a termék eredeti, de nincs más, például eredeti csomagolás, doboz, vásárlást igazoló dokumentum mellette? Ez gyakori egyébként? Vagy aki eredeti terméket vásárolt vagy kapott, az legtöbb esetben ezeket is megőrzi?

Nem kizáró ok. Például van olyan Hermés táskánk, amely az 1960-as évekből származik, gondolhatjuk, hogy sem a csomagolást sem a dobozt nem őrizgették ennyi éven keresztül. A tapasztalatunk nagyon vegyes: van a mindent mindig dobozban tárolók típusa és van a hanyag, romboló típus. Sajnos sokszor hoznak be olyan állapotban lévő, szinte új darabokat, hogy mi is elcsodálkozunk, hogyan lehet ilyen kegyetlenül elbánni egy-egy termékkel. Ezeket rendszeresen elutasítjuk, mivel nincs rá nagy esély, hogy valaki egy teljesen elhasznált cipőt vagy táskát akarjon magának.

Hogyan ellenőrzitek, hogy egy-egy termék eredeti-e? Például melyek a legárulkodóbb jelek ilyen téren? Segítenek ebben a márkák? Nehezebb a dolgotok esetleg amiatt, hogy Budapesten kevés luxusmárka található meg?

Minden márkánál más dolgokra kell figyelni. Például a szag az első árulkodó jel egy hamis terméknél. A Hermés híres táskái például olyan festési eljárással készülnek, hogy ha hidegről hirtelen melegbe lép be vele az ember, egy fajta füves illatot áraszt magából. Ez sok ember számára fura lehet, de ez a tipikus Birkin-illat. A varrás kivitelezése, az illesztések, a márkajel, a logó nyomási hibái, a használatra utaló jelek árulkodóak. Egy hamis termék nem úgy viselkedik, még ha eredeti bőrt használnak az elkészítéséhez, akkor sem. De ehhez sok éves luxusmárkáknál megszerzett tapasztalat szükséges, hogy már szabad szemmel láthassa ezeket az ember. Nincs nehezebb dolgunk, hogy Budapest nem gazdag nagy luxusmárkákban, heti jelleggel utazom a nagyvilágban, így akár más országokban is ellenőriztethetünk egy-egy termeket. A budapesti Louis Vuitton üzletben is nagyon segítőkészek, ha esetleg kételyeink merülnének fel egy táska eredetiségével kapcsolatban vagy akár a javításukra van szükség.

Milyen korlátokkal, nehézségekkel szembesültök a termékek eredetiségének megállapításával kapcsolatban?

Talán a ruhadarabok eredetiségét a legnehezebb megállapítani. Annyira gondosan hamisítják az alapdarabokat, hogy sem sorszám, sem címke esetében nincs eltérés. Azokkal mi is óvatosan bánunk. Igyekszünk számlával ellátott terméket, illetve biztos, garantált helyen vásárolt darabokat bevenni. Nagyon sok visszatérő vendégünk van, akikkel személyes kapcsolatunk ápolunk. Így tudjuk, mit szeretnének, illetve azt is, hogy mit hoznak be hozzánk.

Megfékezhetőnek tartjátok egyáltalán a hamis divatcikkek kereskedelmét?

Saját meglátásuk szerint ezt már nem lehet megállítani. A hamis termékek vásárlása ugyanolyan szenvedély, mint akár a dohányzás. Ha egyszer valaki rászokott, nehéz abbahagyni. Sokan szeretnek szépen, divatosan öltözködni, de nem mindenki engedheti meg magának a luxust: így választ egy alternatívát.

Milyen tanácsot adnátok annak, aki jó áron szeretne beszerezni egy-egy luxusterméket? Mire figyeljen, illetve mit ne csináljon semmiképpen?

Ha csak teheti, mindig személyesen fogja kézbe a terméket. Nem szabad nem ellenőrzött helyről származó darabokat vásárolni. Mindig szagolja meg a terméket: egy hamisítványnak erős, kesernyés szaga van.

Fotó: Szilvási János