Elhunyt a világhírű fotós, Peter Lindbergh

2019. szeptember 04.
A német fotográfus a 20. századi divatfotó egyik meghatározó alakja.

Szerdán, 74 éves korában elhunyt Peter Lindbergh. 1944 novemberében született a Németország által megszállt, lengyel Lesznóban. Fiatalkorában kirakatrendezőként is dolgozott és sok időt töltött a holland partoknál. A hatvanas években a Berlini Művészeti Egyetemen kezdett el tanulni, csodálta Vincent van Gogh munkásságát, utazott és absztrakt művészetet tanult. A hetvenes években fordult érdeklődése a fotográfia felé és 1973-ban megnyitotta saját stúdióját. A Stern magazin csapatához olyan nevek társaságában csatlakozott, mint Guy Bourdin és Helmut Newton.

Munkássága formabontó, és több évtizeddel később is friss: a fekete-fehér képeiről ismert Peter Lindbergh a 20. század meghatározó (divat)fotográfusa. Képeire egyfajta új realizmus, emberközpontúság jellemző – az utcai fotográfusok és a dokumentarista fotográfia inspirálta munkáját, miközben erőteljes retusálás jellemezte az adott időszak divatfotóit. Hitvallása volt, hogy a fotósok feladata felszabadítani a nőket az örök fiatalság és a tökéletesség kelepcéjéből, ezért nem igazán retusálták a képeit és a modellek is a lehető legtermészetesebben álltak a kamerája elé. 1978-ban költözött Párizsba, ezután kezdett el a Vogue számos kiadásának dolgozni és 1988-ban, amikor Anna Wintour került az amerikai kiadás élére, számos legendás címlapfotó került ki a kezei közül. Dolgozott még a szintén ikonikus Pirelli-naptáron és a Harpers’ Bazaarnak is, több könyve is megjelent és világszerte a legpatinásabb múzeumokban állították ki munkáit.

Az 1990-es brit Vogue januári címlapja egyfajta mérföldkő volt, ugyanis a ’90-es évek ikonikus topmodell-generációjának – Naomi Campbell, Linda Evangelista, Cindy Crawford és Christy Turlington – karrierjét ez a pillanat indította be, Lindbergh fedezte fel ugyanis őket. Egyik legfrissebb munkája pedig szintén a brit Vogue számára készült: a Meghan Sussex-i hercegné által vendégszerkesztőként jegyzett szeptemberi számhoz készített portrékat. Nyugodjék békében!

fotó: Getty Images