Régi álma vált valóra a NUBU tervezőinek: ők tervezik az olimpiai formaruhákat

2019. szeptember 13.
A NUBU tervezi a 2020-as tokiói olimpiára a magyar sportolók formaruháit. Az olimpiai ruhák megtervezése, olimpikonjaink és paralimpikonjaink felöltöztetése mindig is célkitűzés volt a NUBU márka tervezői számára. Kovács Adél mesélt is nekünk arról, mi jelentett nekik kihívást a pályázatban.

„A legnagyobb nehézséget a különböző testalkatokon egyaránt jól mutató ruha jelentette – meséli Kovács Adél, a márka egyik tervezője. – Úgy gondolkodtunk, hogy kissé lenge, bő ujjú, de dekoltált ruhákat tervezünk, ami amúgy is közel áll a NUBU stílusához. Mindemellett a print méretezése jelentett nagy kihívást, ugyanis négy különböző anyagot használtunk, a szabásminták is más-más méretűek voltak. Figyelnünk kellett arra, hogy mindegyiken szerepeljen a HUNGARY, TOKYO és 2020 felirat láthatóan. Ehhez technikailag eltérő méretű és kompozíciójú mintákat használtunk mindegyik fazonon, ami az összhatáson nem látszik. A feliratok megfelelő elhelyezésén napokat gondolkoztunk, hogy a mintát a szabásmintákhoz hangoljuk.

Kovács Adél és Garam Judit, a NUBU tervezői

A sportolók igénye főleg az volt, hogy ne formaruhának érezzék a szettjeiket. Mi is úgy gondoljuk, hogy a formaruhához társul valamilyen negatív érzet azzal, hogy kötelező hordani és senki sem érzi igazán a magáénak. Remélem, hogy ez a kollekció a variálhatóságával ad kreativitást a sportolóknak és tudják stylingolni, ahogyan csak kedvük tartja. Mi ezt utcára is hordanánk, és alig várjuk, hogy szurkolhassunk a kimonó ruhákban Tokióban.

Nem volt semmilyen designer kollekció, ami útmutató lett volna számunkra. A NUBU identitását vettük alapul és végig azzal foglalkoztunk, mi lenne az, amit mi is szívesen viselünk.”

Nézd meg a kollekciót!

8 fotó megtekintése

Az olimpiai kollekció fontos eleme, hogy méltón és markánsan képviselje Magyarországot: a nemzeti trikolór végigvonul a kollekció darabjain: az elegáns szett anyaga piros-fehér-zöld festett mintás , dinamikus ecsetvonásokkal, feliratokkal (HUNGARY). A sziluettre is nagy hangsúly került:  a bevonuláskor a magyar zászlót lendületes, szép esésű anyagokkal követik. Másrészt rejtetten megjelennek a japán kultúra tradicionális öltözékei – öv, kimonó- a tervezők ezzel fejezik ki tiszteletüket a rendező ország felé. A sportolókkal való konzultáció és a tervezői múlt és tapasztalat pedig garantálta, hogy a sportos szettek is magabiztosan hordható, praktikus, egyszerűen kezelhető, jól kombinálható, mégis nagyon mai, trendkövető, könnyen azonosítható és megjegyezhető, egyedi darabokat alkossanak.

A NUBU márkaidentitásához és designjához hűen az egész kollekciót az önazonosság jellemzi mind a márkára mind az országra nézve. Előremutató trendek jelennek meg a darabokon, melyeket a jövő inspirál. A fiatalos és dinamikus sportos elegancia letisztult és kényelmes. A ruházatok készítésénél fontos volt a fenntarthatóság: biopamutból és újrahasznosított műanyagból készültek.

Mindezek eredményeképp a NUBU 2020-as olimpiai kollekcióját a letisztultság és minimalizmus  jellemzi, minden darab funkcionális, mégis teljesen harmonikus összképet alkot. A legfontosabb inspiráció maga Tokió atmoszférája, a távol-keleti ZEN filozófia voltak, melyek mind a koncentrációt, mind a  harmóniát és a kényelmet biztosítják a csapat számára.