Hol vannak most a ’90-es évek szupermodelljei?

2019. október 16.
Gazdagok, szépek és egy évtizedet fémjelez a nevük – a szupermodellek az 1990-es évek meghatározó személyiségei voltak – és a mai napig aktívak.

Az 1990-es évek egyik jelensége volt a divatban és a popkultúrában „a szupermodellek születése”. Linda Evangelista, Naomi Campbell, Christy Turlington, Cindy Crawford, Claudia Schiffer, Stella Tenant és Kate Moss a modellvilág szupersztárjaivá váltak, olyan ismertségre tettek szert és olyan rajongás és felhajtás vette őket körül, mint a film- és popsztárokat. A gázsijuk csillagászati volt és világszerte ismerték őket. Bár koránt sem ők voltak az elsők a modellek között, akiknek a nevét és arcát szinte bárhol a világon ismerték: gondoljunk csak a ’60-as évek „zörgőcsontú” Twiggy-jére, Veruschkára vagy Jean Shrimptonra akik igencsak megágyaztak a szupermodell-generációnak.

View this post on Instagram

7 Era-Defining Peter Lindbergh British Vogue Covers (written by @benknightevans) – JANUARY 1990 One of the most iconic covers in British Vogue's 103-year history, the magazine's first issue of the 1990s set the tone for the decade. Coming after the big hair and overt glamour of the Eighties, its undone influence extended beyond fashion into popular culture when George Michael took Naomi, Linda, Tatjana, Christy and Cindy from their Giorgio di Sant'Angelo tops and Levi's jeans from SoHo in Manhattan to various states of undress in his legendary Freedom! '90 music video. The circle was made complete as three of the quintet of quintessential supermodels sauntered down Gianni Versace's autumn/winter 1991 catwalk lip synching to Freedom! '90, committing every contributor firmly to fashion folklore. – #LindberghStories #BritishVogue #fromthevault

A post shared by Peter Lindbergh (@therealpeterlindbergh) on

Ezt az új korszakot pedig egy legendás és korszakalkotó címlap jelölte ki: a nemrégiben elhunyt Peter Lindbergh készítette a Vogue brit 1990-es januári kiadásának, amelyhez Cindy Crawford, Christy Turlington, Linda Evangelista, Naomi Campbell, és Tatjana Patitz álltak modellt – a fotográfusnak tulajdonítja a divattörténet a szupermodellek felfedezését. 2016-ban így emlékezett vissza a címlapra a The Guardiannek: „Sosem gondoltam, hogy ez történeti pillanat volt. Olyan természetes álltak össze, feszengés nélkül; sosem érzed, hogy megváltoztatod a világot. Az egész olyan ösztönös volt.” Nem sokkal később George Michael Szabadság. c. klipjében is feltűnt a modellszakma elitcsoportja valamint Gianni Versace 1991-es őszi kollekciójának csillogó kifutóján, majd újabb címlapok következtek: például Herb Ritts híres aktja a szupermodellekről a Rolling Stones számára, amelyet Patitz, Crawford, Campbell és Turlington mellé még Stephanie Seymour csatlakozott. Steven Meisel fotós honosította meg a „Szentháromság” kifejezést, ami Naomit, Lindát és Christy-t takarta. Patitz végül kikerült a képből és az eredeti generációhoz csatlakozott még Kate Moss.

A munkásságuk persze nem állt meg a kifutók valamint a többmillió dolláros kampányok és reklámok terén: valóságos közéleti személyekké váltak, akik életének szerves részévé vált a talk show-kban való részvétel, valamint hogy a paparazzik minden lépésüket követték. Főleg Naomi és Kate Moss bőségesen szolgáltatott is hírt a bulvárlapoknak: Naomi Campbellt például bíróság is elítélte dühkitöréseiből kifolyó erőszakos tetteiért, drogfüggősége és alkoholizmusa elvonóra is juttatta. Kate Moss neve szintén egybeforrt a „heroin sikkel”: a Daily Mirror egy egészoldalas fotót közölt róla, amin kábítószerezik – ebből kifolyólag számos márka szerződést bontott vele és a botrány ráirányította a figyelmet a szupermodelleken és a közéleti személyeken lévő nyomásra és arra, milyen rossz hatást gyakorolt rá akkori barátja, az angol rockénekes Pete Doherty.

Az eredeti nevek közül talán a német Tatjana Patitz nev cseng a legkevésbé ismerősen, pedig állítólag ő volt Anna Wintour egyik kedvenc modellje. A felfokozott időszakban ő volt az, aki az egészsége és a jól-léte érdekében lelassította a karrierjét és inkább más kreatív tevékenységek felé fordult: az írás, a színészkedés és a meditáció felé, valamint kicsi korától lovagolt és aktívan kampányol az állatokért és a környezetért.

Szélsebesen változtak a szépségideálok és sorra emelkedtek fel újabb modell-csillagok, az eredeti szupermodellek viszont sosem tűntek el igazán. Az 1990-es évek második felétől már a popsztárok és más közéleti személyek birtokolták inkább a magazinok címlapjait. A szupermodellek így is számtalan editorialban, kampányban, kozmetikai márkák arcaiként tűntek fel és a kifutókta is időről-időre visszacsábították őket – Christy Turlington például 25 év után ismét Marc Jacobs show-ján vonult végig a kifutón. A Versace pedig nemrég ismét a kifutóra hívta a szupermodelleket: 2017 októberében Gianni Versace halálának emlékére Cindy Crawford, Claudia Schiffer, Carla Bruni, Naomi Campbell és Helena Christensen a régi szép idők – és persze a tervezőóriás munkásságának – emlékére ismét végigvonultak a kifutón. Naomi és Kate egyébként a brit Vogue aktív közreműködői, és előbbi újabban a YouTube közönségét is meghódítja a csatornájával.

fotó: Getty Images